Pindahmilik rumah beli secara bersama adik

Recommended Brokers


Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,734
Reaction score
179
Points
33
habis hutang --> pindah milik siapapun tiada masalah .

ada hutang dgn bank..--> hanya urusan jual beli sahaja di benarkan.

betul ke kenyataan aq ni?
 
Sponsored Post

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,951
Reaction score
297
Points
46
habis hutang --> pindah milik siapapun tiada masalah .

ada hutang dgn bank..--> hanya urusan jual beli sahaja di benarkan.

betul ke kenyataan aq ni?
Habis hutang kene buat urusan perfection of transfer. Kalau tak buat urusan pindah milik akan jadi susah.

Ad org beli rumah baru cash tapi perfection of transfer tak buat. Kalau nak jual pun akan jd susah sbb kalau rumah yg geran Masih master title tuan kene rujuk dgn pemaju. Kalau subsale rumah kalau rumah tu dah nama kedua atau ketiga dah senang citer. Tapi better Tanya lawyer.

Kalau ad hutang perfection of transfer tu termasuk gadaian (sbb buat loan).
 

Epal10

Active Member
Joined
Jan 20, 2013
Messages
1,148
Reaction score
24
Points
25
Habis hutang kene buat urusan perfection of transfer. Kalau tak buat urusan pindah milik akan jadi susah.

Ad org beli rumah baru cash tapi perfection of transfer tak buat. Kalau nak jual pun akan jd susah sbb kalau rumah yg geran Masih master title tuan kene rujuk dgn pemaju. Kalau subsale rumah kalau rumah tu dah nama kedua atau ketiga dah senang citer. Tapi better Tanya lawyer.

Kalau ad hutang perfection of transfer tu termasuk gadaian (sbb buat loan).
jika beli rumah cash tapi nk buat reloan semula dengan bank, berapa tahun bank boleh bagi?
hari tu tnya Maybank dia bgi 10 tahun jer
 

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,801
Reaction score
282
Points
81
start dari awal tak boleh ke...?
maksud aku jual semua nilai ke adik tu..
buat loan baru..
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,951
Reaction score
297
Points
46
jika beli rumah cash tapi nk buat reloan semula dengan bank, berapa tahun bank boleh bagi?
hari tu tnya Maybank dia bgi 10 tahun jer
Hari tu ad Tanya gak. Mula2 tuan Cuba Cari valuer berdaftar mintak dia buat valuation.

Kalau direct banker pun blh juga.

Bank Akan bagi 90% pinjaman dari maksimum market value.
 

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,253
Reaction score
479
Points
86
den nak pindah nama kepada nama mak den, kasih sayang.. tanpa apa2 bayaran..

rumah flat je, beli dlu rege 50k ..

skang ni dah step 2nd last.. iaitu cukai lhdn..

aritu depa dah call.. kata den kene bayar patutnya rm1k .. tp ada diskaun 50% .. jadi rm500 + denda rm25 (tak tau denda apa) ..

camne lhdn kira cukai tu eh? ada sapa2 tau dak?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register