Pindahmilik rumah beli secara bersama adik

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 15 19.7%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 6 7.9%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 32 42.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 23 30.3%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 22 28.9%

myrayyan

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
8,742
Reaction score
19
Points
38
Location
Wilayah
Assalam semua..mohon pendapat cara untuk saya buat pindahmilik pembelian sebuah rumah teres secara bersama dengan adik perempuan saya, sebab saya nak serah pemilikan penuh rumah tu kepada dia. rumah tu masih dalam hutang bank lagi, beli tahun 2008 harga lbh kurang 230k tempoh loan 30thn.TQ
 
Sponsored Post

pemain

Active Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
1,407
Reaction score
74
Points
48
rasa macam kena buat full settlement pada bank dahulu, untuk part tt.
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,412
Reaction score
241
Points
63
bukan kena bebas hutang baru boleh buat pindah milik?
 

myrayyan

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
8,742
Reaction score
19
Points
38
Location
Wilayah
tulah sbb fikir bebas hutang lama lagi tu, kalau fullsettlement pun ratus ribu lagi..
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,693
Reaction score
245
Points
41
Assalam semua..mohon pendapat cara untuk saya buat pindahmilik pembelian sebuah rumah teres secara bersama dengan adik perempuan saya, sebab saya nak serah pemilikan penuh rumah tu kepada dia. rumah tu masih dalam hutang bank lagi, beli tahun 2008 harga lbh kurang 230k tempoh loan 30thn.TQ
ni join loan ni. Tuan kene settle dulu hutang dengan bank

Bila beli rumah secara pinjaman akan ada dua perjanjian:-

1) SPA ni kita beli rumah dgn Pemaju.

2) Satu lagi Letter Offer Bank

kalau beli rumah cash,

1) cuma satu dokumen je iatu SPA sahaja.
 

hyrilisme

Active Member
Joined
Nov 14, 2013
Messages
2,044
Reaction score
28
Points
48
Sama mcm kes yg saya dpt dari client baru2 ni.

1)Tak boleh pindah milik adik beradik melainkan ibubapa kepada anak atau suami-isteri.
2)Kena melalui proses jual beli mcm biasa. Melibatkan kos perjajian dgn peguam, perjanjian pinjaman, rpgt dan lain2.
3)Boleh bincang jumlah pinjaman (tak semestinya ikut harga pasaran) yg perlu diambil semula oleh adik beradik supaya tak rasa terbeban.

kes saya yg ini pun masih berjalan :)
 

myrayyan

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
8,742
Reaction score
19
Points
38
Location
Wilayah
ok tq tuan2 semua..jwbnye kena tggu loan abis nmpknya
 
Sponsored Post
Top
Log in Register