Pindahmilik rumah beli secara bersama adik

Recommended Brokers


myrayyan

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
9,006
Reaction score
21
Points
65
Assalam semua..mohon pendapat cara untuk saya buat pindahmilik pembelian sebuah rumah teres secara bersama dengan adik perempuan saya, sebab saya nak serah pemilikan penuh rumah tu kepada dia. rumah tu masih dalam hutang bank lagi, beli tahun 2008 harga lbh kurang 230k tempoh loan 30thn.TQ
 
Sponsored Post

pemain

Active Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
1,506
Reaction score
108
Points
33
rasa macam kena buat full settlement pada bank dahulu, untuk part tt.
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,417
Reaction score
243
Points
33
bukan kena bebas hutang baru boleh buat pindah milik?
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,771
Reaction score
261
Points
46
Assalam semua..mohon pendapat cara untuk saya buat pindahmilik pembelian sebuah rumah teres secara bersama dengan adik perempuan saya, sebab saya nak serah pemilikan penuh rumah tu kepada dia. rumah tu masih dalam hutang bank lagi, beli tahun 2008 harga lbh kurang 230k tempoh loan 30thn.TQ
ni join loan ni. Tuan kene settle dulu hutang dengan bank

Bila beli rumah secara pinjaman akan ada dua perjanjian:-

1) SPA ni kita beli rumah dgn Pemaju.

2) Satu lagi Letter Offer Bank

kalau beli rumah cash,

1) cuma satu dokumen je iatu SPA sahaja.
 

hyrilisme

Active Member
Joined
Nov 14, 2013
Messages
2,046
Reaction score
28
Points
30
Sama mcm kes yg saya dpt dari client baru2 ni.

1)Tak boleh pindah milik adik beradik melainkan ibubapa kepada anak atau suami-isteri.
2)Kena melalui proses jual beli mcm biasa. Melibatkan kos perjajian dgn peguam, perjanjian pinjaman, rpgt dan lain2.
3)Boleh bincang jumlah pinjaman (tak semestinya ikut harga pasaran) yg perlu diambil semula oleh adik beradik supaya tak rasa terbeban.

kes saya yg ini pun masih berjalan :)
 

michael scotfield

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
19,004
Reaction score
896
Points
161
ni join loan ni. Tuan kene settle dulu hutang dengan bank

Bila beli rumah secara pinjaman akan ada dua perjanjian:-

1) SPA ni kita beli rumah dgn Pemaju.

2) Satu lagi Letter Offer Bank

kalau beli rumah cash,

1) cuma satu dokumen je iatu SPA sahaja.
Nk tny contoh kalau spa ni hilang,dekat mana kita boleh dapatkan balik doc spa tu?
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,771
Reaction score
261
Points
46
Nk tny contoh kalau spa ni hilang,dekat mana kita boleh dapatkan balik doc spa tu?
Tuan kene cari kat pejabat lawyer yg buat SPA, fotostat Lepas tu suh lawyer tu CTC.

Kalau tak ingat Nama firm lawyer tu blh call banker tempat buat loan. Diorg pun ad simpan Salinan SPA.

Ad lagi satu Cara. Pinjam SPA jiran sebelah rumah, ckp dgn dia nk tgk nama firm yg buat SPA. Nanti tuan blh call no firm. Kalau rumah high rise jiran satu block, kadang2 blokk unit Lain ad panel lawyer berasingan yg uruskan utk setiap blok

Dia jadi teruk kalau firm lawyer tu bankrupt or dah tutup. Kene refer BAR sapa yg take over fail firm tu huhuhu.

Tapi sebenarnya ad geran rumah pun dah ok. Sbb tu kene buat perfection /strata rumah, sampai geran rumah tu ad Nama pemilik Dan dah final title.

Bila strata or geran dah ad nama pemilik, Urusan pindah milik, turun milik, pusaka dll akan jadi mudah dan cepat. Blh buat direct transfer.

Kalau Belum buat biasa pemaju akan mintak kos tambahan utk buat double transfer.
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register