BTC USD 62,190.4 Gold USD 1,764.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pil kapsul dan pil tablet - apa bezanya? Mana lagi bagus?

MusafirJalanan

Fun Poster
Joined
Aug 6, 2007
Messages
408
Reaction score
1
Points
15
Salaam kekawan

Nak minta pendapat kekawan. Kalau nak beli ubat, ada sesetengah tu, dia ada dua option. Nak pilih yang kapsul atau tablet.

Apa kebaikan dan keburukan yg kapsul dan tablet? Apa yg saya tau, keburukan yg kapsul, ditakuti ada unsur gelatin utk kapsul tu. Tapi ada sekarang ni, kapsul ada yg dibuat daripada unsur vegetarian.

So dari segi keberkesanan, adakah ubat dalam bentul kapsul lebih baik daripada tablet? Kalau yg bentuk tablet, bila kena air, dia akan cair terus. Tapi kalau dalam kapsul, kena tunggu kapsul cair dalam perut terlebih dahulu.

Mcmana pula kalau kita potong kapsul tu dan terus makan serbuknya saja?

Kepada yg expert, harap dapat beri pandangan.

Terima kasih !:)
 
Sponsored Post

sayang2010

Freshie
Joined
Dec 15, 2010
Messages
41
Reaction score
0
Points
6
yg sy penah dengar..kapsul ni..kebyknnya dr unsur vege n bovine(lembu)so tanpa was2..halal..n senang larut dlm badan bila kena air n suhu lam perut kita..cuba test masukkn kapsul dlm air suam..tgk kejap je dah lembik..n kesannya pun cepat berbanding dengan tablet..sy ada terbaca..sebenarnye tablet lambt nk larut lam perut..kesannye lambt sbb lambat absorb dlm darah n kalu kita consume hari2..leh effect kidney..sbb kidney tpaksa bekerja keras..tp kalau sekali sekala consume tablet ni tak pe..
 

MusafirJalanan

Fun Poster
Joined
Aug 6, 2007
Messages
408
Reaction score
1
Points
15
Yeker makan tablet boleh effect kidney? so if makan panadol or ubat2 lain tu tak elok la ek?

Kalau kapsul tu, kita potong then masukkan serbuk dlm air utk minum, ok ke? atau elok biar kapsul tu cair dalam perut?
 

mirz_ex01

Fun Poster
Joined
Jul 26, 2010
Messages
124
Reaction score
0
Points
10
Yeker makan tablet boleh effect kidney? so if makan panadol or ubat2 lain tu tak elok la ek?

Kalau kapsul tu, kita potong then masukkan serbuk dlm air utk minum, ok ke? atau elok biar kapsul tu cair dalam perut?

Kapsul nie senang nak telan berbanding tablet...sebab ianya licin, senang nak telan...kalau nak senang telan lagi boleh ikut cara bro dengan masukkan serbuk kedalam air untuk diminum..and cadangan saya kalau tablet pun kita boleh potong kasik kecik2 then telan..minum air..senang sket..keberkesanannya mengikut "kekuatan" jenis2 ubat yang diambil...disarankan air suam, jangan air panas...nanti melatop perut lak..hehe :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register