BTC USD 59,968.6 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Petua Menghilangkan Resdung

mded

Fun Poster
Joined
Nov 15, 2006
Messages
512
Reaction score
61
Points
20
Petua Menghilangkan Resdung

resdung-1.jpg



Resdung 1

Petua Resdung yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita ber wuduk).Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke satu-satu destinasi, baik ke pejabat,bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan, dengan izin Allah.


Resdung 2

Setengah orang baik lelaki mahupun wanita ada antaranya menghadapi masalah bila bangun pagi selalu bersin yang sukar untuk diberhentikan. Maksudnya bersin tidak pernah berlaku sekali dua sahaja, sebaliknya beberapa kali hingga menimbulkan masalah pada anda. Untuk mengatasi masalah ini terlalu mudah iaitu dengan memasukkan air dingin (sejuk) kedalam hidung anda. Kemudian anda tumpahkan keluar semula. Ulangi beberapa kali nescaya bersin anda akan hilang.


Resdung 3

Ambil isi terung kemal dan amalkan memakannya atau ambil daun kacang kayu kemudian jemur sehingga kering dan dibuat hisap seperti rokok.Boleh juga amalkan mencium bunga daun bawang merah sentiasa.



** Kesemuanya ini adalah ikhtiar kita sahaja, Allah saja yang mampu menyembuhkan segala penyakit tersebut.

SUMBER
 
Sponsored Post

justeayoes

Active Member
Joined
Jan 2, 2009
Messages
1,808
Reaction score
5
Points
25
klu ak terbesin time resdung menjadi2.. cam nak demam jer.. hmmm.. nanti try petua nih..
 

haudli

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,314
Reaction score
442
Points
136
info berguna..mmg bagus tt..
 

mded

Fun Poster
Joined
Nov 15, 2006
Messages
512
Reaction score
61
Points
20
klu ak terbesin time resdung menjadi2.. cam nak demam jer.. hmmm.. nanti try petua nih..

mengikut kata pakar yg menformulasi dan mengeluarkan produk sinus cream (tengok siggy saya) mengatakan gejala terbersin ni menjadi2 masa sejuk n bertambah2 bila tidur dalam aircon. Cadangan beliau adalah gunakan sinus cream paga waktu pagi dan malam setiap hari.
 

mded

Fun Poster
Joined
Nov 15, 2006
Messages
512
Reaction score
61
Points
20
lagi petua - Rebuskan jus halia, bunga cengkih, kulit kayu manis dan lada sulah dengan sukatan sama banyak (satu sudu besar) kedalam 1 liter air. Minum air rebusan tersebut ketika masih suam.
 

lan_mcd

Active Member
Joined
Sep 2, 2010
Messages
1,230
Reaction score
55
Points
30
thanks for share info TT..
alhamdulillah, semenjak baca post TT di thread ni, aku dh suruh wife dirumah cuba dgn cara tu.. n alhamdulillah gak ade nampak keberkesanannya...
:)cgrock:)cgrock
 

cekmeksu11

Active Member
Joined
May 21, 2008
Messages
2,451
Reaction score
8
Points
25
smlm ngn pg td sedut air dlm idung...
slalu klu time wuduk xda la sedut dlm2 sgt..
tp kali ni sedut smpai rsa sakit perit kt kepala...
adOiii...!!!!tp tahan ja...
trus idung tsumbat lps wt cm2...rsa xleh napas
lps 2 baru ok sket...

mgkn klu buat slalu ilang sket resdung ni...insyaallah..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register