[ PETISYEN ] Memorandum Sejuta Umat

CG Sponsors
Dzoolhelmi™

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
10,486
Reaction score
163
Points
133PERTEGASKAN LARANG GUNA KALIMAH ALLAH OLEH AGAMA LAIN DARI ISLAM

“Katakanlah Dia Allah yang Maha Esa
Allah tempat meminta segala sesuatu
(Allah) tidak beranak dan tidak diperanakkan
Dan tidak ada sesuata yang setara dengan Dia”

(Surah Al Ikhlas 1-4)

disediakan oleh
Majlis Perundingan Pertubuhan-pertubuhan Islam Malaysia

Dipanjangkan kepada
KDYMM Raja-raja Melayu
dan
Perdana Menteri Malaysia​


Menyedari bahawa Islam adalah agama Persekutuan dan dengan itu mempunyai kedudukan istimewa dalam negara ini.

Mengisafi bahawa kalimah Allah bukan hanya nama Tuhan disisi Islam , malah adalah aqidah yang jelas bermaksud Allah yang Esa dan tidak sama dengan maksud Tuhan dalam mana-mana agama lain dari Islam seperti yang ditegaskan dalam Al Quran ,Surah Al Ikhlas.

Menegaskan bahawa menggunakan kalimah Allah dalam konteks agama lain dari Islam adalah suatu penghinaan kepada Islam ,

Menyedari betapa keharmonian hidup beragama dikalangan masyarakat di negara ini hendaklah dipelihara dengan menghormati sensitiviti antara penganut pelbagai agama di Malaysia,

Menegaskan bahawa dengan mengheret kes penggunaan kalimah Allah ke Mahkamah Sivil seperti yang telah dilakukan oleh pihak penganut Katolik dengan tujuan mengunakannya dalam majalah Herald Catholic Weekly adalah jelas menyalahguna proses undang-undang untuk mencabar kedudukan Islam dan bidangkuasa agensi Agama Islam serta Majlis Raja-raja Melayu.

Mengingatkan bahawa keamanan awam akan terjejas jika pihak pemimpin penganut Katholik maseh terus mahu menguna kalimah Allah dalam majalahnya akibat sensitiviti masyarakat Islam tidak dihormati,

Memahami bahawa proses undang-undang mengenai hal ehwal yang berkaitan dengan Islam tidak boleh dibawa ke Mahakamh sivil,


Maka Kami yang menandatangan memorandum ini dengan ini menyatakan pendirian kami dan menuntut:


1. Menolak dan membantah dengan tegas penggunaan kalimah Allah dalam konteks mana-mana agama lain selain Islam yang menyamakan Allah dengan makasud Tuhan mereka.

2. Menolak dan membantah keputusan Mahkamah Tinggi oleh Hakim Datuk Lau Bee Lan yang membatalkan arahan Kementerian Dalam Negeri untuk tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald-The Catholic Weekly.

3. Agar pihak institusi Katolik dinegara ini membatalkan niatnya untuk meneruskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguannya Herald – The Catholic Weekly,

4. Mempersosial niat sebenar penggunaan Allah dalam majalah Herald yang boleh menyalahi peruntukkan Perkara 4 Perlembagaan Persekutuan.

5. Pihak kerajaan segera menggunakan kuasa mengikut peruntukan Perlembagaan Persekutuan supaya kedudukan agama Islam sebagai agama yang mempunyai status istimewa di negara ini dipertegaskan dan tidak membenarkan sebarang percubaan mana-mana pihak untuk melakukan sesuatu yang boleh ditafsir sebagai menghina Islam.

6. Proses undang-undang melalui pembicara di Mahkamah mengenai penggunaan kalimah Allah hendaklah dibatalkan kerana ini melibatkan isu keselamatan dan hak umat Islam di negara ini.

7. Majlis Raja-raja Melayu dengan segera mengadakan persidangan tergempar untuk memutuskan pendirian mengenai isu ini agar mempertahan kesucian agama Islam supaya tidak berlaku ketegangan yang menjejaskan keamanan awam,

8. Semua media hendaklah mengamalkan sikap bertanggungjawab dalam isu ini supaya tidak menjejaskan keharmonian antara agama dan tidak mengakibatkan imej Islam dan agensi-agensi Islam dihina dikacamata masyarakat.

9. Semua pertubuhan Islam dinegara ini bersatu dalam mempertahankan kesucian Islam dan mengambil sikap bertanggungjawab dan bijaksana dalam menangani isu penggunaan kalimah Allah ini.

10. Semua pertubuhan politik mengambil sikap bertangungjawab dan mengenepi kepentingan politik sempit demi memelihara kedudukan dan kesucian agama Islam serta keharmonian antara umat beragama di negara ini.


Mohd Azmi Abdul Hamid
Setiausaha Agung Majlis Perunding Pertubuhan-perubuhan Islam Malaysia (MAPIM)
Sekretariat Perhubungan Setiausaha Agung MAPIM: di Alamat Pejabat TERAS Pengupayaan Melayu F1014A , Kg.Pondok , 08400 Merbok , Kedah . Tel 019-4744856 , [email protected]
 
Last edited:
Sponsored Post

g r a n p a

Super Active Member
Joined
Feb 15, 2008
Messages
5,119
Reaction score
44
Points
70
Tandatangan anda telah diterima oleh pihak kami pada Thursday, January 14 at 12:36:31 AM

Terima kasih, mohd junaidi
kerana mendaftar ke dalam sistem petisyen

Bantahan terhadap keputusan mahkamah tinggi yang
membenarkan Gereja Herald
menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register