BTC USD 59,936.9 Gold USD 2,414.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pesanan Khas utk member2 ku di 'CG'...

Sponsored Post

Dunia internet memang menarik. Kadang-kala kita tidak sedar masa berlalu sehinggakan 10 jam pun kita masih lagi terasa sekejap sahaja. Begitu kuat penangan Internet kepada manusia. Tambahan pula kepada pengguna Internet yang menggunakan perkhidmatan 100% dalam urusan harian.

Tetapi awas! Pengguna Internet juga berisiko untuk mendapat penyakit yang tanpa kita sedari terjadi kepada tubuh badan dan otak kita:


1.Sakit belakang - ini terjadi kerana kita terlalu lama tunduk sambil menaip butang keyboard. Masalah ini selalu terjadi dan cara mengatasi adalah dengan bangun dan melakukan sedikit senaman.

Fakta :- 50 - 80 % daripada penduduk yang berumur antara 25 hingga 60 tahun alami sakit belakang sekali dalam seumur hidup mereka.

:- 12 - 26 % kanak-kanak dan remaja alami sakit belakang.

2.Batu Karang - penyakit yang diketahui apabila terdapat sejenis batuan kristal kecil yang menggangu aliran pundi kencing. Salah satu punca adalah tahan kencing. Kalau rasa nak terkencing pergi sahaja tandas, jangan tunggu lama sangat menghadap komputer.

3.Kerosakan Mata - cahaya yang terlalu tinggi pada skrin komputer boleh menyebabakan kerosakan mata. Elakkan terlalu dekat menghadap monitor komputer.

Sebenarnya ada lagi masalah lain yang berkaitan dengan penggunaan komputer. Jika ada buah fikiran lain, jangan lupa untuk kongsikan bersama.

P/s :-sila check kedudukan anda dimana...
lebih lagi utk ahli2 berstatus
TOP POSTER, LAGENDARY, WELL-KNOWN DAN SUPER ACTIVE...:">:">:">:">

aku tak termasuk sbb aku newbies lagi:">:">:">:">:">
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register