Pesan Roh Kepada Manusia Hidup

CG Sponsors
meerul

Fun Poster
Joined
Jul 20, 2007
Messages
518
Reaction score
12
Points
15
APABILA roh keluar daripada jasad, ia akan berkata-kata dan seluruh isi alam sama ada di langit atau bumi akan mendengarnya, kecuali jin dan manusia. Apabila mayat dimandikan, lalu roh berkata:

"Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah untuk melepaskan pakaianku dengan perlahan-lahan, sebab pada saat ini aku beristirahat daripada seretan malaikat maut". Selepas itu, mayat pula bersuara sambil merayu: "Wahai orang yang memandikan, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Begitu juga jangan menuangnya dengan air yang dingin kerana tubuhku terbakar apabila terlepasnya roh daripada tubuh".


Apabila dimandikan, roh sekali lagi merayu: "Demi Allah, wahai orang yang memandikan jangan engkau menggosok aku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh". Selepas dimandi dan dikafankan, telapak kaki mayat diikat dan ia pun memanggil-manggil dan berpesan lagi supaya jangan diikat terlalu kuat serta mengkafan kepalanya kerana ingin melihat wajahnya sendiri, anak-anak, isteri atau suami buat kali terakhir kerana tidak dapat melihat lagi sampai hari kiamat.


Sebaik keluar dari rumah lalu ia berpesan: "Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meninggalkan isteriku menjadi balu. Maka janganlah kamu menyakitinya. Anak-anakku menjadi yatim dan janganlah kalian menyakiti mereka.


“Sesungguhnya pada hari ini aku telah keluar dari rumahku dan aku tidak akan dapat kembali kepada mereka buat selama-lamanya.” Sesudah mayat diletakkan pada pengusung, sekali lagi diserunya kepada jemaah supaya jangan mempercepatkan mayatnya ke kubur selagi belum mendengar suara anak-anak dan sanak saudara buat kali terakhir.


Sesudah dibawa dan melangkah sebanyak tiga langkah dari rumah, roh pula berpesan: "Wahai Kekasihku, wahai saudaraku dan wahai anak-anakku, jangan kamu diperdaya dunia sebagaimana ia memperdayakan aku dan janganlah kamu lalai ketika ini sebagaimana ia melalaikanaku.


"Sesungguhnya aku tinggalkan apa yang aku telah aku kumpulkan untuk warisku dan sedikitpun mereka tidak mahu menanggung kesalahanku. Adapun di dunia, Allah menghisab aku, padahal kamu berasa senang dengan keduniaan. Dan mereka juga tidak mahu mendoakan aku."
 
Sponsored Post

linda82_cute

Fun Poster
Joined
Nov 14, 2009
Messages
103
Reaction score
0
Points
10
terima kasih..sekurang2nya ada nasihat berguna agar kita jgn lalai..teringat kt arwah ayah..huhu
 

meerul

Fun Poster
Joined
Jul 20, 2007
Messages
518
Reaction score
12
Points
15
ingat mengingatilah sesama kita
 

Budak_Pilah

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
1,092
Reaction score
0
Points
25
terima kasih..sekurang2nya ada nasihat berguna agar kita jgn lalai..teringat kt arwah ayah..huhu
Al-fatihah....sesungguhnya sesuatu yang hidup akan pasti merasai mati.Al-fatihah juga kepada arwah ayah mertuaku yang pergi meninggalkan kami semua tanggal 8.4 2009 semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang yang beriman.Amin:(:)(:)((
 
Sponsored Post
Top
Log in Register