BTC USD 38,768.0 Gold USD 1,819.54
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perubatan rabun mata guna batu geliga.

iced_coolz

Active Member
Joined
May 18, 2013
Messages
1,158
Reaction score
276
Points
41
aku tk berapa nk phm jgk cara penyembuhan ko ni....cer bg detail sket nk google kt mane....keywords die.....tq

try tgk video ni
https://youtu.be/x5Efg42-Qn0

teknik push pull, snellen chart, batesmethod.

yg penting fahamkan. jangan stress it out, paksa. kena natural, relax. take time. lens dah spasm. pemakanan pun kena ubah.

eye elongated

warning. amaran.

saya sekadar berkongsi pengalaman. masing2 berbeza tahap fizikal, ilmu pengetahuan, had masing2.
 
Sponsored Post

a b c d e f

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
7,838
Reaction score
841
Points
121
aku rabun, tapi aku brrjaya turunkan power mata.

umur 11 tahun 1989 aku disahkan rabun jauh.. power -4.50. start tu hidup aku berubah. bila da start pakai spek, penglihatan aku da berubah, sebelum ni apa yg blh aku lihat dah tak boleh lihat, melainkan kena pakai spek dan mcm org ketagih, bila tk pakai spek, mcm terpaksa pakai balik sbb tk selesa. mata pun kalu korang perasan yg pakai spek, mcm cengkung. berbeza dgn org tk rabun or yg pakai kanta lekap.

tahun 1996 aku mula pakai kanta lengkap, satu kenikmatan sbb aku bebas masalah berkaitan dgn spek mata. aku pakai sampai tahun 2018, 22 tahun. power last CL dari -4.75 jadi -5.25.
dlm tempoh tu, ada juga aku cuba buat spek, power -7.25,-6.50 ini pun baru tahu power spek tu tahun lepas bila check.
dalam tempoh 22 tahun tu, aku jadi hardcore CL, aku blh pakai tanpa buka, bawa tidur, mandi sampai 3 bulan. utk pengetahuan semua, aku guna motor sebagai kenderaan utama.

long short story, mulai bulan 10, tahun 2018, aku tk pakai CL, hanya sekali sekala pakai spek. aku masih rabun, tapi aku blh melihat jauh tanpa spek biarpun aku rabun jauh.
utk sementara aku pakai spek power -3.50 bila memerlukan. masalah silau dah tkde sgt.

aku Islam. manusia ni ciptaan hebat yg Maha Esa.
ahli sains sendiri mengakui kehebatan tubuh badan manusia ni. it is self recovery, addapting, mutate. tiada yg mustahil melainkan telah dibrain wash, diprogram.

nak cerita dgn menulis ni, susah sket nk terangkan. blh google je. ramai gak mat saleh yg berjaya pulihkn penglihatan rabun mereka.

mungkin juga sbb aku dah berumur, mata aku bertukar jd rabun dekat. untuk pengetahun semua, aku masih blh melihat mende dekat, masuk kan benang dlm jarum, dan kerja aku melibatkan komponen elektronik, aku masih blh melihat tulisan kat ic-ic terutama surface mount.

waktu den belajar dulu, buku sains cakap biji mata terlalu panjang menyebabkan rabun jauh.


bila kita beransur dewasa, biji mata mengecut. Akibatnya, jadi rabun dekat.

mungkin teknik picit2 mata ngan bende keras boleh ubah bentuk biji mata.
 

ed_zero

Super Active Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
5,193
Reaction score
161
Points
73
xde yg mustahil dgn izin allah s.w.t
 

PRC

Banned
Joined
May 23, 2019
Messages
247
Reaction score
19
Points
15
jangan duk letak jin dah lah..kena tipu bulat2
 

iced_coolz

Active Member
Joined
May 18, 2013
Messages
1,158
Reaction score
276
Points
41
waktu den belajar dulu, buku sains cakap biji mata terlalu panjang menyebabkan rabun jauh.


bila kita beransur dewasa, biji mata mengecut. Akibatnya, jadi rabun dekat.

mungkin teknik picit2 mata ngan bende keras boleh ubah bentuk biji mata.

try tgk video dlm post saya tu.

nanti tau kenapa berlaku rabun jauh. apa punca, statistik.

kenapa yg dh pakai spek, saban tahun bertambah power.

mata manusia ni, mmg utk melihat jauh.

ni semua saintifik.

blh juga tgk kajian bates. buat bacaan santai je.

kita hidup dlm dunia multi billion bisnes terutamanya berkaitan kesihatan.

sebelum ni pernah terfikir, sbb power mata tinggi, bila berlaku bencana alam, perang, mcm mana la nk survive kalu tkde contact lens, cermin mata. sbb masa tu bila tk pakai,mmg kabur teruk. lagi2 la waktu malam.

sekarang tak lagi. ok je tak pakai, malam pun tkde masalah.

kena ubah habit tgk henfon dekat2, kena tau bila nk rest mata, pemakanan dan gaya hidup sihat.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register