pertanyaan mengenai cukai jika beli brg dari china

CG Sponsors




mydeuter

Fun Poster
Joined
Feb 12, 2007
Messages
961
Reaction score
0
Points
10
salam semua ,

saya nak tanya ...kalau kita beli brg dari china cthnya HP , dgn kuantiti 10 unit , agak agak kena cukai tak dari kastam ?

ade sesiapa yg berpengalaman kat sini ...

tolong nasihat...

terima kasih
 
Sponsored Post

AlchemisT

Permanently Banned - , Newbie hacker password stea
Joined
Feb 19, 2008
Messages
11,718
Reaction score
328
Points
131
setakat 10 jer..tak pdg kot..bole lps...
 

endingman86

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
11,492
Reaction score
61
Points
120
ikutkan x boleh....sebab barang tu kene issue permit from sirim...kalau hp china made...memang x akan dapat kelulusan...tapi kalau ikut anggaran cukai...handphone cume 10% dari harga beli di sana...tapi permit tu mahal...untuk sebiji handphone rm250....tapi kalau 10 bijik tu tak rampas...bayar cukai ikut value lar...ko kene jujur laa...jangan seludup...karang happa pun x dapat....:)
 

ejalmlk

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Aug 8, 2008
Messages
10,510
Reaction score
43
Points
120
aku pun ada hasrat nak p
beli barang kat negara china nieee
 

desert

Fun Poster
Joined
Dec 18, 2008
Messages
822
Reaction score
1
Points
15
Selalunya HP China yg org order nak elak Custom duty ley declare as Sample product-No commercial value.Agent yg anta tue declare camtu..kalu pergi beli semdiri n wat balik xder problem takat 10 unit tue..
 

fyroo

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2009
Messages
212
Reaction score
0
Points
10
barang value lebih RM500 satu package tu kedai cukai.. dalam rm70 camtu.. if less tak kene.
 

zack807

Fun Poster
Joined
Jan 5, 2009
Messages
303
Reaction score
0
Points
10
ikut pengalaman aku x kena tax kalau takat 10 biji tu..lain la satu kontena.
 

His777ham

Active Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
2,156
Reaction score
3
Points
25
Jangan ler memandai mandai..cara terbaik ko g Kastam tanya sendiri..dia ade buku pasal cukai..aku mula mula x taw..
kawan aku beli barang moto (second hand jer) pastu sangkaut kat kastam bila g sana dia org buka sau buku ..senarai barang2 yg kena cukai..
so better g check..
 

endingman86

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
11,492
Reaction score
61
Points
120
Selalunya HP China yg org order nak elak Custom duty ley declare as Sample product-No commercial value.Agent yg anta tue declare camtu..kalu pergi beli semdiri n wat balik xder problem takat 10 unit tue..
sample...no commercial value tengok atas keadaan...kalau bawak ikut airport haram nak lepas...cukai kat airport flat rate 30% even kalau by cargo 10% jer...sebab kat airport pakai Ad-volerem....kalau kargo or Mel kurier juz follow Tariff code...itu rujukan kastam....lainlah kalau hp tu dah dapat kelulusan dari SIRIM....n selagi tak berdaftar say sorry ler...memang kalau kene tahan hp tu pun...korang kene dapatkan permit SIRIm...pastu baru leh amik n bayar cukai 30% dari value....kalau value terlampau rendah...pihak kastam akan bukak doket price...macam aku kastam lak...hehehe
 

zack807

Fun Poster
Joined
Jan 5, 2009
Messages
303
Reaction score
0
Points
10
apa susah..serah kat fwding com la buat semua tu..bab2 cukai duti semua ni leceh.ada masa ke korang nk belek benda2 tu..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register