BTC USD 48,440.9 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pertanyaan Kepada Pengusaha Santan Kelapa

Sponsored Post

ziza888

Active Member
Joined
Nov 1, 2011
Messages
2,209
Reaction score
1
Points
25
Teringat kebun kelapa bapa aku kt kg...besar juga..tp jauh..kt Kota Marudu..mcm x relevan ngn topik kan..hehe...tp bisnes santan ni cam best ja...
 

+kOoL+

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,425
Reaction score
68
Points
120
Kos full set sy keluarkan modal dlm 18k jgk. Roi sepatutnya dah lepas dlm 3 bln jika dpt supply 250kg santan sehari tp malangnya dpt supply 40kg je. Biz santan ni berdaya maju tp nak lawan mrk yg ada mesin press yg power yg ssh.

boleh share faktor2 yg tk dapat nk supply 250kg tu bro?.. tk dpt permintaan ke?.. tenaga kerja ke or macam mana?.. dengar kata yg mesin santan tu harga puluh2 ribu.. betul ke?..

rm18k modal ni termasuk dengan barang keperluan and bahan mentah semua ke bro?.. :-?
 

helmi1984

Fun Poster
Joined
Sep 2, 2009
Messages
935
Reaction score
15
Points
15
TT skang sawit pun dah hasilkan santan.kena tgk gak tu.harga dia pun lagi murah dari santan biasa.kat umah aku skang pakai santan sawit je
 

nservas.sales

Active Member
Joined
Sep 21, 2011
Messages
2,458
Reaction score
25
Points
30
boleh share faktor2 yg tk dapat nk supply 250kg tu bro?.. tk dpt permintaan ke?.. tenaga kerja ke or macam mana?.. dengar kata yg mesin santan tu harga puluh2 ribu.. betul ke?..

rm18k modal ni termasuk dengan barang keperluan and bahan mentah semua ke bro?.. :-?

Tenaga kerja dan mslh nak lawan hrg dgn pengeluar santan berskala besar.

18k - mesin, brg keperluan dan kelapa.

Mesin puluh2 ribu tu kalau skala besar2an, buat kecil dulu. Cam kesisik sy keluar modal dlm 5k je. Lg jimat kos lagi baik utk beginner.
 

+kOoL+

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,425
Reaction score
68
Points
120
Tenaga kerja dan mslh nak lawan hrg dgn pengeluar santan berskala besar.

18k - mesin, brg keperluan dan kelapa.

Mesin puluh2 ribu tu kalau skala besar2an, buat kecil dulu. Cam kesisik sy keluar modal dlm 5k je. Lg jimat kos lagi baik utk beginner.

owh.. boleh tahan jugak ek meniaga santan ni kalau modal dalam 18k.. kerisik bro buat sekarang macam mana market?.. permintaan tinggi tk?
 

nservas.sales

Active Member
Joined
Sep 21, 2011
Messages
2,458
Reaction score
25
Points
30
owh.. boleh tahan jugak ek meniaga santan ni kalau modal dalam 18k.. kerisik bro buat sekarang macam mana market?.. permintaan tinggi tk?

Termsk freezer, disply rack , meja s.steel
Kerisik alhamdulillah, tak menang tgn. Klu ada sehari 1 tan pun ada yg snggp beli. Tak pyh pekerja yg ramai.
 

+kOoL+

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,425
Reaction score
68
Points
120
Termsk freezer, disply rack , meja s.steel
Kerisik alhamdulillah, tak menang tgn. Klu ada sehari 1 tan pun ada yg snggp beli. Tak pyh pekerja yg ramai.

uish.. yeke sehari satu tan pn boleh jalan bro?.. :eek:.. satu kilo kos dalam berapa and boleh jual berapa ek bro?.. macam agak profitable jugak market kerisik ni kan.. ingatkan macam kurang permintaan.. :-?
 

nservas.sales

Active Member
Joined
Sep 21, 2011
Messages
2,458
Reaction score
25
Points
30
uish.. yeke sehari satu tan pn boleh jalan bro?.. :eek:.. satu kilo kos dalam berapa and boleh jual berapa ek bro?.. macam agak profitable jugak market kerisik ni kan.. ingatkan macam kurang permintaan.. :-?

Sy pny blm smp ke thp 1 tan lagi. Sehari 100kg je, ada rakan2 usahawan kerisik yg blh keluar 2 - 3 tan sehari.
Kos bergantung pd harga kelapa - blh jual antara rm8 - rm12
Market kerisik skrg boleh tahan smpkan pengusaha besar2 dh mula bg share kek yg ada. Mcm gula melaka jgk , sp blh buat mmg akan jdk jutawan. Sy takde formula kalau tak dah terjun. Tg pekerja dr indonesia smp mgkn br dpt tau source nira disana.
 

oimates

Active+ Member
Joined
May 10, 2009
Messages
2,933
Reaction score
42
Points
30
Termsk freezer, disply rack , meja s.steel
Kerisik alhamdulillah, tak menang tgn. Klu ada sehari 1 tan pun ada yg snggp beli. Tak pyh pekerja yg ramai.

boleh tahan permintaan kerisik ni ye...apa lagi bro, fokus buat kerisik je la camtu...santan ni just sambilan je la plak..:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register