Pertanyaan:Bolehkah kita membunuh perompak yg masuk ke rumah kita?

CG Sponsors




roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
As topic it say...

boleh kah kita membunuh perompak yg masuk dalam rumah kita dgn niat pertahan kn diri?

cth:kes smlm kt Tganu,jurulatih menembak mati orang pecah masuk rumah nya..

dan,

dari sudut perundangan,adakah kita akan d cas apa2?

manakala,

dari sudut Islam pulak?
 
Sponsored Post

nash_d

Active Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
2,287
Reaction score
0
Points
20
tak salah kot pasal kita mempertahankan diri.
tp kena cari lawyer yang bagus utk defend kita la..
ni pendapat aku jer...
 

alonso

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
62,520
Reaction score
426
Points
531
tgk tahap kehuduhan perompak tersebut:))


kalo aku..kasi cedera sudah la..janji kene tangkap polis..

kalo dpt bunuh tu kira 1 bonus la
 

mojotudam

Active Member
Joined
Sep 3, 2008
Messages
1,160
Reaction score
0
Points
20
kalo perompak tu masuk rumah tak bagi salam diharuskan menembaknya. kalau dia bagi salam kita jawab la balik salam dia :D
 

BlackPepper

Active+ Member
Joined
Oct 26, 2009
Messages
4,906
Reaction score
50
Points
30
tgk tahap kehuduhan perompak tersebut:))


kalo aku..kasi cedera sudah la..janji kene tangkap polis..

kalo dpt bunuh tu kira 1 bonus la
apasal tgk tahap kehodohan plak.. kalo perompak tu cam ricky martin canne..:D:D

rasanya kalo bunuh perompak utk pertahankan diri kira ok lg kot..
 

mokhaini

Active+ Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
3,094
Reaction score
13
Points
25
wajib bunuh untuk mempertahankan diri sekiranya ianya berlaku didalam rumah ... akan tetapi sekiranya ianya berlaku dan perompak tersebut melarikan diri .... dan kita kejar lalu membunuh ... kita akan dicaj sebagai "membunuh" sebab perompak tersebut sudah pun melarikan diri dan kita instinct untuk tetap membunuhnya .....
 

alonso

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
62,520
Reaction score
426
Points
531
apasal tgk tahap kehodohan plak.. kalo perompak tu cam ricky martin canne..:D:D

rasanya kalo bunuh perompak utk pertahankan diri kira ok lg kot..
kalo muka mcm ricky martin tpaksa la tatap dulu wajahnya yg kacak...
pastu tpaksa la bunuh dgn mata yg tpejam
:eek::eek::eek:
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,255
Reaction score
516
Points
176
aku rasa boleh bunuh, tapi kalau dah berjaya ditangkap tak perlu la bunuh dia. Ada byk kejadian masa peragut dpt ditangkap kemudian time nak tunggu polis tu orang ramai belasah peragut sampai mati, itu salah
 

faizal_fx

Active Member
Joined
Oct 22, 2009
Messages
1,979
Reaction score
291
Points
41
kalo x bunuh, kita plak kena bunuh..

polis mesti kasi lepas punyer, atas alasan "self defence"
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,661
Reaction score
834
Points
171
wajib bunuh untuk mempertahankan diri sekiranya ianya berlaku didalam rumah ... akan tetapi sekiranya ianya berlaku dan perompak tersebut melarikan diri .... dan kita kejar lalu membunuh ... kita akan dicaj sebagai "membunuh" sebab perompak tersebut sudah pun melarikan diri dan kita instinct untuk tetap membunuhnya .....
rasanya betul statement nih..:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register