Pertanyaan Berkaitan Servis dan Waranty Kereta Baru

CG Sponsors




brothercool

Fun Poster
Joined
Sep 10, 2012
Messages
195
Reaction score
0
Points
10
Nak bertanya sedikit kepada otai dan senior CG yang biasa tentang automotif ni...:)


Sya ada beli kereta baru , tpi tk bru sangat, dan sya pun tk mahir sangat tentang kereta ni...kereta ni jarang pakai sebab pakai kereta lain...


PERLUKAH SAYA MENGHANTAR SERVIS KERETA SELEPAS 3 ke 6 BULAN DARI TARIKH SERVIS SEBELUMNYA WALAUPUN MILEAGE TAK SAMPAI LAGI?


Sbelum ni servis free pertama dan kedua sya hntar ke pusat servis selang 3 bulan walaupun belum sampai mileage sebb nasihat staf di pusat servis tersebut dia sruh servis ikut masa walupun tk sampai mileage sebb nak jaga enjin...



Sya rsa peliknya sbab sya dengar orang kta biasanya kalau nak servis cuma bila nak balik kampung ke atau untuk jalan jauh shj...


PERLUKAH SYA MENSERVIS IKUT MASA BGI SERVIS FREE KETIGA DAN SERVIS BERBAYAR STERUSNYA ATAU CUMA PERLU SRVIS BILA DAH SMPAI MILEAGE DAN BILA NAK JALAN JAUH?


Jadi masalahnya tentang kos tulah, tak kan nak kna srvis je setiap 3 ke 6 bulan...walaupun nama servis free tapi masih kena bayar cuma kos labour je free...


WARRANTY DARI PENGILANG VOID KE KLAU TAK SERVIS IKUT MASA?
 
Sponsored Post

d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,174
Reaction score
866
Points
161
Klu rasa nk pakai kereta tu lama, servis ikut masa atau mileage (yg mana dahulu) utk pastikan enjin tiptop..

Klu rasa duit banyak nk repair itu ini, setahun sekali pun boleh servis.. Xde masalah..
 

demise_u

Super Active Member
Joined
May 11, 2008
Messages
6,049
Reaction score
101
Points
73
Servis ikut jadual nnt warranty void
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
klau kereta baru..mmg ikut servis ikut on time..takde nak kira perbatuan ckup atau tak...dah rules pusat servis mcm tu..
klau dah lebih 2 tahun..lantaklah nak ikut perbatuan atau tidak..

ttg servis masa tuk kekmpg atau jalan jauh mmg perlu..ia tuk minyak pelincir dan gearbox aje..kekadang ada leak yang kita tak tau..tetiba masalah masa jalan lagi masalah..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register