BTC USD 57,695.4 Gold USD 1,831.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pertanyaan berkaitan brooker tak berlesen

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
131
Points
73
Minta maaf dan tumpang lalu..

Boleh sesiapa komen berkaitan perkara di bawah ;

1. salah atau tak menjadi seorang brooker tanah tak berlesen?
2. bagaimana nak secure komisen dari penjualan tanah ni?
3. apa itu Opsyen?
4. Mcm mana rupa Opsyen?

itu jer buat masa ni.

wassalam.
 
Sponsored Post

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
bro...

klu namenya broker.... xde lesen so... lu x dilindungi oleh mane-mane peruntukan atau lembaga..

nak secure komisen kena deal ngan lowyer... so kena cari lowyer yg betul2 blh bawak bincang... sebab semua pembayaran komisen adalah memamuinya atau pun tuan tanah.. kebiasaannya melalui lowyer lg senang sebab ade hitam putih..

opsen adalah surat janji awal bertempoh yang beserta dengan sejumlah wang deposit, sebelum snp. ini adalah penting kerana ianya persetujuan awal diantara penjual, pembeli n ajen. selain itu ianya untuk ikat harga supaya penjual x main harga n pembeli x main2.kebiasaannya duit opsen mesti boleh cover komisen kita.
 

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
131
Points
73
tq bro...

berkaitan opsyen, siapa yang patut sediakan? atau ader ker format yang biasa digunapakai?

tq
 

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
tq bro...

berkaitan opsyen, siapa yang patut sediakan? atau ader ker format yang biasa digunapakai?

tq

bro...

lu kena ingat skrg nie lu broker n xde lesen... so lu punya kepentingan atau income adalah bergantung kepada lawyer atau tuan tanah...

klu lu nak secure baik berurusan ngan lawyer, sbb byak kes dah jadi kepentingan diketepikn sbb xde itam putih...

klu lu jmpa lawyer yg power.... aku rasa surat opsen xde masalah. diaorang akan sediakn...
 

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
131
Points
73
bro...

lu kena ingat skrg nie lu broker n xde lesen... so lu punya kepentingan atau income adalah bergantung kepada lawyer atau tuan tanah...

klu lu nak secure baik berurusan ngan lawyer, sbb byak kes dah jadi kepentingan diketepikn sbb xde itam putih...

klu lu jmpa lawyer yg power.... aku rasa surat opsen xde masalah. diaorang akan sediakn...

ok... senang cerita lawyer la ni...

tq banyak2 bro.. betul gak tu..wat pe nak penin2 kapla.....
 

mamamoto

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2008
Messages
287
Reaction score
1
Points
15
salam TT
aku rase elok ko join je lah mane2 real estate company yg berdaftar
lagi secure sebab dah siap rule n regulation nyer
x yah pening2. form company dah sedia ade utk kedua2 belah pihak sign n
dah ade siap profesional fees yg harus di bayar oleh diorang
my 2 cents
 

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
131
Points
73
salam TT
aku rase elok ko join je lah mane2 real estate company yg berdaftar
lagi secure sebab dah siap rule n regulation nyer
x yah pening2. form company dah sedia ade utk kedua2 belah pihak sign n
dah ade siap profesional fees yg harus di bayar oleh diorang
my 2 cents

TQ bro..

dah tak berapa minat jadi brooker ni la... ari tu mcm best, bila dah join, dan nampak masalah yang lebih banyak dari seronok, elok saya lupakan.

anyway, tqvm semua.
 

T2T

Super Active Member
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
TQ bro..

dah tak berapa minat jadi brooker ni la... ari tu mcm best, bila dah join, dan nampak masalah yang lebih banyak dari seronok, elok saya lupakan.

anyway, tqvm semua.


bro. kalau pening jom join aku wat housing loan.. secara tak langsung.. ko buat dari A-Z.. lagi syok..!
 

thariq_shahalam

Active Member
Joined
Aug 4, 2008
Messages
1,282
Reaction score
52
Points
30
jadi broker ni memang pening kepala, tapi kalau betul2 focus boleh berjaya. kenalah belajar pelan2. kalau tak pun terus join real estate agent punya firm.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register