BTC USD 38,813.5 Gold USD 1,874.06
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pertanyaan Asas Newbie Forex, Newbie tanya Masta jawab

asral

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2015
Messages
616
Reaction score
182
Points
23
saya nak bukak bebenang, untuk memudahkan newbie macam saya, bertanyakan soalan2, kebanyakan soalan saya berbentuk mudah, sebab makin lama saya baca/belajar makin tak faham, jadi harap persoalan saya dapat di jawab oleh masta2 di sini. dan saya akan update jawapan di page 1.

soalan 1.

kenapa, candle ni ada gemuk, ada kurus, ada pendek ada panjang, dia jadi macam tu sebab apa, soalan sampingan apa itu support apa itu resistance?

Forex%20candlestick%20patterns%20and%20how%20to%20use%20them%20-%201_0.png


soalan ke 2

pasaran forex ni siapa yang tentukan nilai dia, dari mana dia dapat nilai tu, usd sekian, euro sekian, dia ambik nilai tu kat mana, macam mana dia kira?

Jawapan bagi soalan nombor 2.

Commercial banks dan security dealers ialah pihak yang menentukan harga pasaran Forex.

Sumber:

soalan 3

spread ni macam mana fungsi dia, kalau besar atau kecil, kalau sell.buy dia jadi macam mana

Soalan 4

katakan EUR/USD

kalau kita tekan buy adakah kita beli Euro, kalau kita tekan sell adakah kita jual USD

banyak lagi soalan, nanti aku sambung baca, kalau tak faham nanti tanya lagi
 
Last edited:
Sponsored Post

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
568
Reaction score
81
Points
30
saya nak bukak bebenang, untuk memudahkan newbie macam saya, bertanyakan soalan2, kebanyakan soalan saya berbentuk mudah, sebab makin lama saya baca/belajar makin tak faham, jadi harap persoalan saya dapat di jawab oleh masta2 di sini. dan saya akan update jawapan di page 1.

soalan 1.

kenapa, candle ni ada gemuk, ada kurus, ada pendek ada panjang, dia jadi macam tu sebab apa, soalan sampingan apa itu support apa itu resistance?

Forex%20candlestick%20patterns%20and%20how%20to%20use%20them%20-%201_0.png


soalan ke 2

pasaran forex ni siapa yang tentukan nilai dia, dari mana dia dapat nilai tu, usd sekian, euro sekian, dia ambik nilai tu kat mana, macam mana dia kira?


soalan 3

spread ni macam mana fungsi dia, kalau besar atau kecil, kalau sell.buy dia jadi macam mana

Soalan 4

katakan EUR/USD

kalau kita tekan buy adakah kita beli Euro, kalau kita tekan sell adakah kita jual USD

banyak lagi soalan, nanti aku sambung baca, kalau tak faham nanti tanya lagi

Jawapan bagi soalan nombor 2.

Commercial banks dan security dealers ialah pihak yang menentukan harga pasaran Forex.

Sumber:
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
2,167
Reaction score
281
Points
51
dlm candle ada kod rahsia.siapa dpt kod tu boleh manyak sonyom.
 

radex78

Active Member
Joined
Nov 22, 2014
Messages
1,441
Reaction score
1
Points
35
Candlestick can formed long body and small body, its represent volume trading in a certain timeframe, higher volume usually will formed long body, but small volume the price seems isn't move so formed small body candle, the spread is the difference between the selling price and the buying price, its called bid and ask, its become profit for a broker, beside spread the other way broker take commission,
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.21085
USD / JPY
109.715
GBP / USD
1.41157
USD / CHF
0.89817
USD / CAD
1.21585
EUR / JPY
132.848
AUD / USD
0.77077

CG Sponsors




Top
Log in Register