Pertanian boleh elak negara bergantung pada ekonomi Barat

CG Sponsors




BizClub

Super Active Member
Joined
Dec 26, 2005
Messages
7,034
Reaction score
157
Points
78
KUALA LUMPUR, 12 Jan (Hrkh) - Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Mohd Salleh berharap kerajaan Malaysia memberikan perhatian serius pada sektor pertanian supaya tidak terus bergantung dengan ekonomi negara luar.

Beliau menegaskan jika sektor pertanian dapat ditingkatkan sudah pasti Malaysia tidak akan memerlukan barang makanan yang diimport dari luar negara.

Sebagai contoh katanya, Thailand merupakan sebuah negara yang rakyatnya sering melakukan demonstrasi tetapi tidak ada yang mati kebuluran.

Ini kerana tambah beliau, Thailand merupakan negara yang menjadikan sektor pertanian sebagai ekonomi negara itu.

Menurut beliau, langkah meningkatkan kegiatan sektor pertanian itu merupakan satu jalan supaya negara menjadi kuat dan tidak hanya berharap pada ekonomi luar khususnya Amerika.

Beliau berkata demikian selaras dengan tindakan dan kempen kerajaan serta PAS supaya memboikot semua barang keluaran Yahudi Israel dan Amerika berikutan tindakan ganas yang dilakukan terhadap penduduk Palestin.

"Jika semua umat Islam bersatu memboikot barang-barang Yahudi Israel dan Amerika sudah pasti ekonomi dua negara gergasi itu akan jatuh," katanya.

Beliau menegaskan sepatutnya sektor pertanian telah digiatkan dari dulu lagi bukan menunggu protes kerajaan terhadap Yahudi Israel dan Amerika.


ada sesapa full time bertani kt CG ni leh la kongsi2 idea..aku bercucuk tanam kat tepi2 rumah jer...:D
 
Sponsored Post

Kurma

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
4,219
Reaction score
95
Points
30
wah wah wah dh mula kotrak farmin dia ni:D:D:D patut pun hang ilang:D:D:D dok cucuk tanam
 

fordLASER

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
10,806
Reaction score
54
Points
120
perbelanjaan negara utk membeli barang makanan import jugak mencecah billion ringgit setiap tahun....
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
bagus2..
masalahnye, tolak kat pemborong murah gila...
:(:)((
serai kg, tolak ngan pemborong, siap bersih, hye nk juaL SAHAJa, RM1.00
HUHU~
kalo jual kat org pasar tani, 1 kg rm1.50..
banyak gila untung..
dahla dh siap bersih tu..
tinggal nk jual je...huhu~
 

BizClub

Super Active Member
Joined
Dec 26, 2005
Messages
7,034
Reaction score
157
Points
78
bagus2..
masalahnye, tolak kat pemborong murah gila...
:(:)((
serai kg, tolak ngan pemborong, siap bersih, hye nk juaL SAHAJa, RM1.00
HUHU~
kalo jual kat org pasar tani, 1 kg rm1.50..
banyak gila untung..
dahla dh siap bersih tu..
tinggal nk jual je...huhu~
kalo camtu jual sndiri la...:D
 

tolong_saye

Junior Member
Joined
Apr 9, 2008
Messages
53
Reaction score
0
Points
6
bagus, kalo macam nih kurang la beban rakyat dengan inflasi yg berlaku sekarang
 

mie_amour

Active Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,809
Reaction score
36
Points
30
salam..nak nyampuk gak..skrang bnyak scam..aku pn naik tkut..aku bru nak start tanam serai kampung ni..tp pening pasal pemborong..takut tadak org nak amik..huhu,...
 

mesyamsul

Active+ Member
Joined
Jan 17, 2009
Messages
3,227
Reaction score
15
Points
25
salam..nak nyampuk gak..skrang bnyak scam..aku pn naik tkut..aku bru nak start tanam serai kampung ni..tp pening pasal pemborong..takut tadak org nak amik..huhu,...
macam banyak jek serai tu.. nape tak try kobis atau togeh..
susah nak carik org melayu pnye.. lebih lagi togeh tu.. :)cgrock
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
salam..nak nyampuk gak..skrang bnyak scam..aku pn naik tkut..aku bru nak start tanam serai kampung ni..tp pening pasal pemborong..takut tadak org nak amik..huhu,...
murah gila pemborong amik..
dlm rm1.00 utk 1 kg je kot..
tu harga 2 tahun yg lepas...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register