BTC USD 40,663.0 Gold USD 1,839.13
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perodua Kelisa (A) 1000c 2005/06 - Kelebihan & Kelemahan?

Sponsored Post

ohsem

Active Member
Messages
1,870
Joined
Nov 23, 2011
Messages
1,870
Reaction score
57
Points
40
cumanya kelisa ni head dia boleh leaking sbb paip getah tu selalu sumbat.. jd kene tgk selalu lah..
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
52,500
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,500
Reaction score
1,792
Points
596
Apapun kete kelisa save minyak

Kalau dok dekat dekat best

Tapi jalan jauh memang makan minyak

Setakat cam duk penang

Memang jimat gila minyak
 

Kamm Matt

Fun Poster
Messages
545
Joined
Sep 20, 2013
Messages
545
Reaction score
41
Points
20
kelisa kenari enjin dia mmg ade problem sikit kat head sebab sistem dia lain mcm sikit.. kalau nk less mentenan baik amik viva.. enjin baru jauh elok..

mentenen perodua kelisa kenari ni bkn murah murah.. mmg boleh di isythihar muflis kecil kalau byk benda nk tuka..

belum repair gbox lagi kalau auto.. auto mmg selalu problem kalau model kelisa kenari kembara..


contoh simple:

mounting je 1set ori 700 paling mahal.. upah pasang +- 180 paling mahal..


kalau model auto perodua mmg mounting cepat kong.. dalam 3 taun dh bole rasa gegar dia kat stereng dgn dashboard.. kalau proton tu 5-6 taun baru ade.. tu pun halus je lagi.. lelagi model 3 pisten je.. pastu driveshaft mmg penyakit kete2 produa.. lagi satu kelisa kenari meter dia mmg akan rosak tuka la berapa pun.. meter minyak meter temp meter rpm.. mmg akan biol.. pastu central lock pn mmg tak tahan 5-6 taun je lingkup.. dan pelbagai lg masalah.. hehe.. kelisa kenari pun kena jenis kedarah minyak.. mcm honda k20 minyak dia telan hehe.. yg paling ngeri kenari kelisa sistem ekon dia.. mmg selalu jahanam.. so far aku nye kenari dh abis dekat 3-4k sepanjang guna.. maybe lebih lg.. selang 2 taun.. compressor buat hal.. pastu condenser plak buat hal.. pastu kipas pulak.. haha.. bersedia jela..

aku kat umah ni ade kancil ade viva elite ade kembara ade kenari.. semua oto.. kelisa je takde.. tapi member ramai pakai viva/kelisa oto..
 
Last edited:

Syahirul haziq

Freshie
Messages
1
Joined
Aug 23, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
33
Assalamualaikum....sya dh baca banyak reply dri user perodua kelisa dll...saya punya pandangan utk kelisa ni senang je...SANGAT BERBALOI...sbb susah skrng nak cari kereta malaysia dgn engine import dri jepun (daihatsu) skrng ...even axia murah skalipun x kan dapat lawan smooth kelisa....sya org keempat guna perodua kelisa 2007 IMAGO SE 1.0 beli tahun 2008 dan sya dh guna selama 3 tahun...buat masa ni saya dh tukar absorber blkng, engine mounting 3 biji dan radiator(sbb berkarat )....jujur sya ckp mmg smooth dri segi driving ...just lil bit gegar bila tekan top speed 100 keatas ... dah 300k milege perjalanan...baru2 ni saya ada tukar air intake HKS dan terkejut dgn performance dia....kete jadi lebih pickup dan ada bunyi air tu huhu riak skit 😂....skrng ni ada problem skit minyak engine leaking x tahu berpunca dari mana tapi kt bhgian lower arm tu saya dapat scan just ready2 jelah duit utk spend...xpe lumrah kereta lama smua kereta mcm ni yg penting dah habis bayar 🤣
D3BC1CD7-7981-4711-9E1D-4C2831BD8A85.jpeg
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register