BTC USD 41,345.6 Gold USD 1,839.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perodua Kelisa (A) 1000c 2005/06 - Kelebihan & Kelemahan?

asdi

Active Member
Messages
1,763
Joined
Dec 14, 2010
Messages
1,763
Reaction score
1
Points
35
gearbox kena check dulu betul tak problem. biasa kalau problem tak ramai yang reti repair. tapi buat yang basic dulu, macam tukar minyak gearbox, cuci gearbox.. minyak gearbox pastikan original perodua. jangan belasah je nanti lagi jahanam kalau spec minyak tak same.aku syorkan buat dekat perodua.biasa kalau kat perodua untuk check problem murah je.kadang dalam belas2 ringgit je..check je tak semestinya repair kat situ. kalau rosak banyak gearbox kelisa yang potong punya. dalam rm400-500 boleh dapat. sebab ramai yang pakai kelisa pegi convert yrv. so banyak enjin ngan gearbox kelisa ori 2nd hand yang still elok.

pasal mounting murah, brand schmaco pon okay. ni kira branded yang murah la..schmaco buatan malaysia kalau x silap..

brand sky tech ok ka? ada yg rekemen brand ni.

dashboard kelisa tau x cane nk bukak bro?
 
Sponsored Post

faera

Fun Poster
Messages
181
Joined
Nov 4, 2013
Messages
181
Reaction score
1
Points
15
Nak tanya bagi warga kelisa ..

Kalau bawa kereta then masa jln tak rata rasa nak roboh kereta tu kenapa ?
 

a2zextra

Legendary Member
gem
Messages
16,407
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,407
Reaction score
274
Points
141
Perodua Kelisa manual mempunyai permintaan yang tinggi walaupun secondhand.
 

Kamm Matt

Fun Poster
Messages
545
Joined
Sep 20, 2013
Messages
545
Reaction score
41
Points
20
geng aku pakai kenari hehe.. tp boleh la sembang sama kan.. sebab gb dgn enjin sama.. mounting pun sama kan..

bebaru ni aku tuko mounting bush enjin.. packaging plastik daihatsu.. 300 je.. tapi still sama gegar nya.. mcm xtuko baru je.. pomen aku marah soh beli ori perodua baru tak gegar.. ade sape penah pakai yg aku pakai ni tak? mmg gegar ek? brand nakko/schmaco ok ke?

lagi 1.. ekon tetibe je hare jadah panas arini.. semalam ok.. sejuk je.. pomen kata compressor kelisa kenari mmg suke kaput.. dia soh hapgred myvi punye.. atau kete lain yg besau sikit.. adee kacau pefomen enjin banyak tak?
 

kerkrong

Active Member
Messages
1,132
Joined
Jul 2, 2011
Messages
1,132
Reaction score
46
Points
30
- aircond
- mounting
Tu yg slalu masalah dan amat mahal klu rosak
 

kerkrong

Active Member
Messages
1,132
Joined
Jul 2, 2011
Messages
1,132
Reaction score
46
Points
30
geng aku pakai kenari hehe.. tp boleh la sembang sama kan.. sebab gb dgn enjin sama.. mounting pun sama kan..

bebaru ni aku tuko mounting bush enjin.. packaging plastik daihatsu.. 300 je.. tapi still sama gegar nya.. mcm xtuko baru je.. pomen aku marah soh beli ori perodua baru tak gegar.. ade sape penah pakai yg aku
pakai ni tak? mmg gegar ek? brand nakko/schmaco ok ke?

lagi 1.. ekon tetibe je hare jadah panas arini.. semalam ok.. sejuk je.. pomen kata compressor kelisa kenari mmg suke kaput.. dia soh hapgred myvi punye.. atau kete lain yg besau sikit.. adee kacau pefomen enjin banyak tak?

Memang kena beli yg perodua ori bro...rega 1k lebih...br tak gegar
 

opin

Active+ Member
Messages
2,916
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,916
Reaction score
192
Points
43
geng aku pakai kenari hehe.. tp boleh la sembang sama kan.. sebab gb dgn enjin sama.. mounting pun sama kan..

bebaru ni aku tuko mounting bush enjin.. packaging plastik daihatsu.. 300 je.. tapi still sama gegar nya.. mcm xtuko baru je.. pomen aku marah soh beli ori perodua baru tak gegar.. ade sape penah pakai yg aku pakai ni tak? mmg gegar ek? brand nakko/schmaco ok ke?

lagi 1.. ekon tetibe je hare jadah panas arini.. semalam ok.. sejuk je.. pomen kata compressor kelisa kenari mmg suke kaput.. dia soh hapgred myvi punye.. atau kete lain yg besau sikit.. adee kacau pefomen enjin banyak tak?

yup, brand biasa memang gegar, beza ngan ori. aku tukau ori. beli kat spare part rm550 serdang. memang x gegar.

compressor aku tukar besar, denso punya. aircond cepat sejuk. compressor run rasa engin berat. bila naik bukit aku off button compressor baru lancar engine.
 

peja510

Super Active Member
Messages
7,875
Joined
Jun 13, 2009
Messages
7,875
Reaction score
41
Points
80
antara kelisa 06 atau viva auto,
mana relevan sekarang

dari segi mentenen dan kelasakan

sebab nak cari seken car pulak
hati berkenan kelisa tapi dari segi harga dan tahun, cam viva pulak
tlg bagi idea geng
 

mrvx

Legendary Member
gem
Messages
11,822
Joined
Feb 20, 2009
Messages
11,822
Reaction score
865
Points
171
Kelisa auto byk problem ke ?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register