BTC USD 60,031.5 Gold USD 1,731.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perniagaan pertukaran asing (forex) difatwakan haram - Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan

onewafer

Legendary Member
Joined
Feb 5, 2014
Messages
10,571
Reaction score
258
Points
131
Kaunter saham Bursa Malaysia banyak patuh syariah, nak trade forex juga..


Ya. Jika nak trade saham BM, elok juga refer dgn grup Bomoh Bursa. Bagus info2 nya mantap. Percuma dan beliau tak cari makan dgn yuran kelas saham mcm kebanyakan guru2 saham yg lain.



.
 
Sponsored Post

onewafer

Legendary Member
Joined
Feb 5, 2014
Messages
10,571
Reaction score
258
Points
131
trade bitcoin lah pulak hukum harus


Bitcoin & cryptocurrency ni pun satu hal jugak. Beberapa tahun lepas, bitcoin ni tak termasuk dalam list patuh syariah juga.

Biarpun ada pendapat yg mengatakan sebaliknya dgn hujah2 yg padu berdasarkan ilmu dan kemahiran mereka dalam bidang financial instrument. Habis pakat kondem dgn ustaz Lariba sekali turut kondem trader2 crypto ni pakat kata HARAM.

Lately ni dah dikatakan patuh syariah maka boleh la pakat2 trade dgn badan yg disenaraikan oleh SC tersebut.

Padahal alasan2 digunakan utk mengharuskan trading bitcoin tu, dah dijelaskan oleh pakar2 financial instrument beberapa tahun lepas lagi.





.
 
  • Like
Reactions: x35

Mata_Pena

Super Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,246
Reaction score
1,783
Points
141
Yg halal tu jelas
Yg haram tu jelas.
Yg samar2 tu.. baik tinggal aje lah.

Harta, dunia sementara. Akhirat kekal abadi.
Ganjaran allah swt tidak terbanding.

Tak main porex takpe.
Tak main kryoto pun takpe.

Dari berbalah.. nak betolkan yg salah.
Baik kita kejar akhirat.
Dunia pun akan kejar kita.

Insyallah.. saya doakan utk semua
 

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,373
Reaction score
1,288
Points
231
hukum haram/haram adalah dari ulama. saya hanya menyampai... hidayah milih Allah.
sekiranya ada yang berubah dengan info saya, alhamdulillah. InsyaAllah saya pun dapat pahalanya.
fastabiqul khairat.


b98d9dde-8b1a-45db-a8f2-900b28cfee90.jpeg

deebb2210079122856cfd6fb511c77b6.jpg
 

onewafer

Legendary Member
Joined
Feb 5, 2014
Messages
10,571
Reaction score
258
Points
131
Yg halal tu jelas
Yg haram tu jelas.
Yg samar2 tu.. baik tinggal aje lah.

Harta, dunia sementara. Akhirat kekal abadi.
Ganjaran allah swt tidak terbanding.

Tak main porex takpe.
Tak main kryoto pun takpe.

Dari berbalah.. nak betolkan yg salah.
Baik kita kejar akhirat.
Dunia pun akan kejar kita.

Insyallah.. saya doakan utk semua


Ya betul la tu.

Cumanya jika kita ragu-ragu atau was-was memang wajar kena hentikan bisnes fx trading ni, termasuk dalam perkara gharar jugak tu. Tapi nak suruh orang ragu-ragu seperti mana yg kita rasa, itu tidak wajar.

Saya masih berpendapat fx online trading adalah sebahagian daripada urusan bisnes di zaman moden yg complicated tapi ada jalan keluar.

.
 

onewafer

Legendary Member
Joined
Feb 5, 2014
Messages
10,571
Reaction score
258
Points
131
hukum haram/haram adalah dari ulama. saya hanya menyampai... hidayah milih Allah.
sekiranya ada yang berubah dengan info saya, alhamdulillah. InsyaAllah saya pun dapat pahalanya.
fastabiqul khairat.


View attachment 347578
deebb2210079122856cfd6fb511c77b6.jpg

Kitapun tidak argue ilmu agama yg ada pada alim ulama dalam menentukan hukum sesuatu perkara. Ilmu agama itu adalah bidang kepakaran mereka.

Tapi bab financial instrument yg sentiasa berevolusi serta complicated ini, jika kita dapat info yg tak tepat daripada mereka yg berkenaan, maka hukum yg dikeluarkan boleh jadi terkhilaf.



.


.
 

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,373
Reaction score
1,288
Points
231
Kitapun tidak argue ilmu agama yg ada pada alim ulama dalam menentukan hukum sesuatu perkara. Ilmu agama itu adalah bidang kepakaran mereka.

Tapi bab financial instrument yg sentiasa berevolusi serta complicated ini, jika kita dapat info yg tak tepat daripada mereka yg berkenaan, maka hukum yg dikeluarkan boleh jadi terkhilaf.



.


.

jeng ...ulama,pakar muamalat, pakar kewangan islam vs orang biasa, pakar trading = khilaf
fahami maksud khilaf yg sebenar.

saya berhenti disini...
 

onewafer

Legendary Member
Joined
Feb 5, 2014
Messages
10,571
Reaction score
258
Points
131
jeng ...ulama,pakar muamalat, pakar kewangan islam vs orang biasa, pakar trading = khilaf
fahami maksud khilaf yg sebenar.

saya berhenti disini...


Fahami juga maksud "boleh jadi" tu.

Melalui penerangan detail oleh en Ahmad Sherhan berkaitan urusniaga fx trading ni, kita boleh simpulkan paperwork yg dihasilkan oleh ISRA yg menjadi antara rujukan utama majlis fatwa suatu masa dulu itu ada beberapa perkara yg tidak tepat. So saya berpendapat, mana mungkin fakta yg kurang tepat boleh menghasilkan suatu bentuk keputusan yg tepat.

Orang suruh membaca tambah pengetahuan, malas. Lepas tu mula la nak jeng sana, jeng sini.


.
 
  • Like
Reactions: x35

asdf

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2019
Messages
280
Reaction score
38
Points
30
Aku sampai lanie masih tak nmpk forex online ini haram.
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.19096
USD / JPY
109.437
GBP / USD
1.37452
USD / CHF
0.92244
USD / CAD
1.25550
EUR / JPY
130.335
AUD / USD
0.76207

CG Sponsors




Top
Log in Register