Perlukah gaji minima untuk beli Rumah Kos Rendah (Lelong)?

CG Sponsors




hafizan78

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
Assalamualaikum,

Nak tanya sikit kat otai2 hartanah kat CG nie, member aku ada bid dan menang rumah low cost kat area Pandah Indah (Selangor).

Bila nak uruskan dengan lawyer dia kena isi borang Borang Pendaftaran Permohonan Rumah Kos Rendah. Lawyer tu ada beritahu yang gaji mestilah tidak melebihi RM2,500... bila check balik slip gaji dah lebih... macam mana ya?

Untuk info tambahan... Dia seorang guru kerajaan...

Basic dalam RM2,450 bila campur elaun lain cecah gak la RM3,200... lepas tak kes macam nie?

Terima kasih atas bantuan semua...
 
Last edited:
Sponsored Post

hafizan78

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
Up sikit, sesiapa yang ada idea... dia ingat rumah lelong nie tidak tertakluk syarat gaji....
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
TT amacam? xde respon je nih... atau otai2 x masukkk line lg. nk beli rumah lelong - low cost area selangor kena daftar ngan pejabat SUK & nama kena ada dlm list. lawyer yg pandai & rajin boleh buatttt, lawyer yg memandaiiii x nk layan.
 

hafizan78

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
TT amacam? xde respon je nih... atau otai2 x masukkk line lg. nk beli rumah lelong - low cost area selangor kena daftar ngan pejabat SUK & nama kena ada dlm list. lawyer yg pandai & rajin boleh buatttt, lawyer yg memandaiiii x nk layan.
Member aku nie ingat rumah lelong untuk low cost tak tertakluk kepada syarat2 nie... Betul atau tidak? Kalau gaji basic diambil kira lepas la dia... tapi jika masuk semua masak la...
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
Member aku nie ingat rumah lelong untuk low cost tak tertakluk kepada syarat2 nie... Betul atau tidak? Kalau gaji basic diambil kira lepas la dia... tapi jika masuk semua masak la...
cari lawyerrr yg terbaekkkk... tq
 

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
entah tak tau pulak yg kalu umah lelong low cost ni kena ada gaji min.. huhu.. maybe itu rumah kerajaan negeri / PPR (projek perumahan rakyat) kot TT? betulkan jika salah..

kalu rumah yg developer buat then kena lelong rasanya takde masalah.. sapa² bule beli ..

dia appoint loyer utk loan atau handle doc?
 

hafizan78

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
entah tak tau pulak yg kalu umah lelong low cost ni kena ada gaji min.. huhu.. maybe itu rumah kerajaan negeri / PPR (projek perumahan rakyat) kot TT? betulkan jika salah..

kalu rumah yg developer buat then kena lelong rasanya takde masalah.. sapa² bule beli ..

dia appoint loyer utk loan atau handle doc?
loan dengan docs sekali... bila dia advise mcm tue... gegar gak member aku... lawyer tue biasa buat, tapi ada la buat adjustment kat slip gaji... tapi member aku tak nak... dia nak buat legal punya... ada orang kata, dia orang tengok basic je... betul ke..?
 

hafizan78

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
up untuk otai2 komen...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register