Perlukah baby kita guna walker?..

CG Sponsors




may4ver

Legendary Member
Joined
Jul 17, 2006
Messages
13,700
Reaction score
225
Points
128
Percayakah teman2 semua bahawa...

Baby yg sering menggunakan walker akan mengalami mslh kurang fokus dan indirectly akan lemah dlm subject Mathematic..

Benarkah...???

Apa pandangan teman2 semua...???

Mmm... mamaeja saje tgk2 info kat internet... biar betul?...

terkejut jugak pada mulanya..antara percaya dan tidak....

yela, camne pulak naik walker leh lemah focus n matematik kan...

yela, kalau dah mungkin malas belajar, x tumpu, mengantuk dlm kelas,makan x betul..

.itu yelah lemah kan... ini, naik walker?...

apa kaitannye?...


1. sbb setiap pergerakan dr bayi seperti meniarap,menjulur,merangkak dan seterus nye adalah aturan kehidupan yg ditentukan oleh Allah..jd setiap yg dijadikan Allah pasti ade kepentingan n kelebihan nye..

2. bg bayi yg sering naik walker,secara tak langsung,dia akan cepat berjalan & kurang merangkak or yg len2..betol tak..???so, da ade 1 kekurangan drpd kelebihan n kepentingan yg Allah berikan secara semulajadi..

3. perasan tak kite klu bby yg sedang menjulur or merangkak lg peka dan alert terhadap benda2 kecik...amik dan terus masuk mulut,,kite yg da tue ni pun tak nmpk,tp bby boleh nmpk,,ni la yg dikatakan fokus...so,indirectly..klu fokus da kurang..camner nk catch up math yg penuh dgn number n memerlukan fokus yg tinggi...????

tp,macammana pulak baby yg mase kecik dia tak merangkak pun..bkn sbb dia nek walker..tp mmg dia tk merangkak..1 ari je merangkak n trus berjalan..so,perlukah kite ajar ank2 nek walker lg.. ?!


maklumat lanjut leh baca kt sini...http://www.pekanrabu.biz/hal-keluarga-dan-anak-anak-f15/perlukah-baby-kite-guna-walker-t206.htm
 
Sponsored Post

iluvsuperstore.com

Fun Poster
Joined
Oct 30, 2009
Messages
241
Reaction score
0
Points
10
Percayakah teman2 semua bahawa...

Baby yg sering menggunakan walker akan mengalami mslh kurang fokus dan indirectly akan lemah dlm subject Mathematic..

Benarkah...???

Apa pandangan teman2 semua...???

Mmm... mamaeja saje tgk2 info kat internet... biar betul?...

terkejut jugak pada mulanya..antara percaya dan tidak....

yela, camne pulak naik walker leh lemah focus n matematik kan...

yela, kalau dah mungkin malas belajar, x tumpu, mengantuk dlm kelas,makan x betul..

.itu yelah lemah kan... ini, naik walker?...

apa kaitannye?...


1. sbb setiap pergerakan dr bayi seperti meniarap,menjulur,merangkak dan seterus nye adalah aturan kehidupan yg ditentukan oleh Allah..jd setiap yg dijadikan Allah pasti ade kepentingan n kelebihan nye..

2. bg bayi yg sering naik walker,secara tak langsung,dia akan cepat berjalan & kurang merangkak or yg len2..betol tak..???so, da ade 1 kekurangan drpd kelebihan n kepentingan yg Allah berikan secara semulajadi..

3. perasan tak kite klu bby yg sedang menjulur or merangkak lg peka dan alert terhadap benda2 kecik...amik dan terus masuk mulut,,kite yg da tue ni pun tak nmpk,tp bby boleh nmpk,,ni la yg dikatakan fokus...so,indirectly..klu fokus da kurang..camner nk catch up math yg penuh dgn number n memerlukan fokus yg tinggi...????

tp,macammana pulak baby yg mase kecik dia tak merangkak pun..bkn sbb dia nek walker..tp mmg dia tk merangkak..1 ari je merangkak n trus berjalan..so,perlukah kite ajar ank2 nek walker lg.. ?!


maklumat lanjut leh baca kt sini...http://www.pekanrabu.biz/hal-keluarga-dan-anak-anak-f15/perlukah-baby-kite-guna-walker-t206.htm
ada betul nya..tapi kita kena tengok juga kesesuaian rumah untuk lepaskan baby tu..but to me its not major cause to slow baby development

banyak cara lagi untuk parents trigger perkembangan baby..

kena rajin baca kat brillbaby.com
 

[email protected]

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Nov 12, 2008
Messages
16,651
Reaction score
84
Points
125
teori yg terbukti kalau baby tak ikut turutan pembesaran time kt sekolah akan ada masalah tulis terbalik.
 

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
perlu ker x tgk pd kemampuan mak ayah menengok dan menjaga bayi tersebut..

kalo mak nya 24hr + ada org gaji,boleh la menjaga bayi tu dgn betul..
kalo x,camne?nak biar budak meniarap,merangkak terus jatuh ke tingkat bawah?
 

VertiLo

Active+ Member
Joined
Apr 20, 2009
Messages
3,613
Reaction score
31
Points
30
aku xbeli pun walker utk anak aku... rasa rugi pulak... walker tu kejap jer pakai... nak beli pun dah rm100++
 

my.name.is.nad

Legendary Member
Joined
May 12, 2008
Messages
10,496
Reaction score
6
Points
115
even suma doc adik2 saya and cousin2 saya pun cakap cam2. sebenarnya baby tak perlu walker. dia akan pandai sendiri nanti jalan. and bila baby merangkak tu sebenarnya is good utk brain dia org sbb kuatkan gak tulang tengkuk. and darah banyak mengalir ke kepala. tu yg doc2 beritau kat my mom
 

penhitam

Active Member
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,937
Reaction score
31
Points
40
ada org bagitau aku kalau baby yang belum merangkak, terus bagi walker tak elok untuk tulang belakang dia...tak tau la kenapa..macam anak aku dia belum pandai berjalan lagi, tapi dah merangkak dan panjat2 kerusi, almari baru aku bagi pakai walker...walker tu pun aku pinjam kat makcik sedara aku..ehehehe... anak dia dah beso..
 

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
442
Points
136
nak tambah anak lak rasa pas baca artikel ni.
 

may4ver

Legendary Member
Joined
Jul 17, 2006
Messages
13,700
Reaction score
225
Points
128
even suma doc adik2 saya and cousin2 saya pun cakap cam2. sebenarnya baby tak perlu walker. dia akan pandai sendiri nanti jalan. and bila baby merangkak tu sebenarnya is good utk brain dia org sbb kuatkan gak tulang tengkuk. and darah banyak mengalir ke kepala. tu yg doc2 beritau kat my mom

anak saya dah setahun 3 bulan ni duk merangkak lagi...
tak apa ker kakd?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register