BTC USD 65,002.5 Gold USD 1,783.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Perlu Ker Aku Wat Full Settlement??

Shawwal

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2012
Messages
139
Reaction score
0
Points
10
Salam kekawan CG yang ku kagumi :D
baru2 ni aku ada dapat duit skit,
tak ler banyak...dalam rm30k
so aku mmg terpikir untuk wat sesuatu supaya duit tu
bole digunakan untuk menghasilkan lebih banyak duit..hua3 x,
tapi aku takut karang biz kemana..last2 lebur jer,
sbb aku mmg ada pengalaman meleburkan duit mcm tu,
nak simpan kat bank takut akan susut secara perlahan2
akibat aku sendiri belanja...
so aku cadang nak wat full settlement keter aku,
keter aku bayar bulan rm550,
full settlement lebih kurang rm27k
so komitmen bulanan keter rm550 tu aku bole salur ke unit trust(cadangan la)
mesti ada org kata ...xder beza la mcm tu...baik bump jer 30k dlm unit trust, tapi aku dah tak payah nak pegi bank tiap2 bulan bayor duit keter...konon2 hati tenang la sebab dah takder utang keter...he..he
bole tak kwn2 bagi pandangan skit...logik ker pandangan aku ni?
 
Sponsored Post

taufic

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
694
Points
161
err tak payah p bank pon takpa kalau nak bayar loan keta
buat schedule payment/order kat bank pon boleh

jual kereta tu, beli kereta murah cash 15k
lebih tu buat unit trust
duit bulan2 tu pon bule pump ke unit trust/investment lain
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
kalau wat full settlement aku takut lepas setahun TT berhajat nk tukar keter lak....baik wat melebur kt mana2...kalau x pun bagi kt aku sikit..
:D:D:D
 

rahl

Active+ Member
Joined
Dec 1, 2010
Messages
3,504
Reaction score
14
Points
25
klu ko yakin ps wat settlement kete, duit 2 ko bole letak kt unit trust tiap2 bulan ok la..
klu ko rse ko xleh, baik sume duit ko ni ko letak je kt unit trust tros..
 

spellbinder

Active+ Member
Joined
Feb 2, 2011
Messages
3,665
Reaction score
25
Points
30
kalau takut lebur, lebih baik buat full settlement kete tu bro..jimat interest, kurang sikit hutang...
 

AdsMsia

Active+ Member
Joined
Mar 13, 2011
Messages
4,652
Reaction score
20
Points
25
masuk unit trust tt

yg duit keta tu tt boleh commit lagi kan... takde masalah kat situ, takde la sampai nak ikat perut utk nak bayar duit keta kan...

lagipun... compunding interest utk 30K dgn rm550 lain...
katakan boleh dpt 15%, byk beza tu....

installment keta tu dlm 4 tahun lebih lagi kan

kalau 4 tahun, 15% boleh dpt dari UT dah berapa peratus tt boleh dpt dlm 4 tahun tu...
kalau invest bulan2 rm550 , setahun baru boleh rm6600

kita anggap return 15% utk 1 tahun :
30K x 15% = ?
6600 X 15% = ?

cuba tt kira sendiri... baru senang faham situasi :)

*harap ini membantu........
 
Last edited:

antagenaiz

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2007
Messages
6,433
Reaction score
75
Points
70
lebih baik setel hutang..takde la la lu terikat sgt..
kita bkn tau ape akan jd pd kita esok hari..
so baik lu setel hutang keta lu dlu..
 

HosterBase

Active Member
Joined
Mar 23, 2012
Messages
1,888
Reaction score
15
Points
25
duit buat deposit untuk 3 rumah yang downpaymentnye kurang dari 10k tiap sebuah...

beli kat kawasan yang demand sewa agak tinggi...

tapi kalau sy jadi TT, nak setle loan...supaya gaji yang boleh diguna tu banyak :D
 

NurussalamAziz

Active Member
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,769
Reaction score
106
Points
38
untuk anda melabur ke mana-mana, saya sarankan anda settlekan bad debt dahulu (komitmen kereta), selepas tu pelan-pelan buat pelaburan dari duit bulanan atau buat good debts (beli rumah).
 

fzlik

Super Active Member
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
bagi aku settle jer hutang tu. sblm settle call bank dulu. tanya dia kalau byr semua boleh kurang berapa.. hidup dgn hutang ni membebankan.. tak sakit hati ker tiap2 bulan byr hutang?

aku setiap bulan sakit hati jer tgk duit aku terpaksa berpindah tangan ke bank. kalau sikit takper. ini beribu2...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register