Perlindungan PERKESO Banyak Manfaat Buat Penunggang e-Panggilan

CG Sponsors
Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
25,727
Reaction score
3,776
Points
236
24.11.2020 - Kuala Lumpur, “Penganggur dia tu”! Pasti berdesing telinga jika ada yang melemparkan perkataan sedemikian, sama ada bernada kasihan apatah lagi sindiran, pun yang menjadi sasaran, berkelulusan tinggi mahupun sebaliknya. Begitulah juga halnya dengan Ahmad Nazirul Azrie Ahmad Noh, 22. Anak kelahiran Petaling Jaya ini menghabiskan masa hampir setahun mencari pekerjaan selepas tamat pengajian di Kolej Vokasional Sungai Buloh pada tahun 2018. Akhirnya, beliau nekad menceburi dunia ekonomi gig sebagai penunggang perkhidmatan penghantaran barangan dan makanan (e-panggilan) selepas permohonannya mengisi jawatan kosong lebih 10 syarikat, gagal.

Biarpun mempunyai Diploma Kemahiran Malaysia Teknologi Automotif, namun anak ketiga daripada empat beradik ini tidak kisah untuk bekerja sedemikian rupa kerana yang penting baginya adalah sumber rezeki halal selain telinganya sudah tidak sanggup lagi dijengah panggilan serta sindiran, ‘penganggur’.

“Ramailah rakan mengejek. Ada yang kata belajar tinggi-tinggi, bertahun-tahun, tetapi tidak dapat pekerjaan. Bila dah asyik digelar penganggur, kita pun malu sebab ibu ayah masih tanggung. Jadi, akhirnya saya nekad memilih pekerjaan sebagai ‘rider’ walaupun tahu pekerjaan ini sangat berisiko,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Menurut Ahmad Nazirul Azrie, beliau tidak menafikan bahawa pada awalnya menganggap perkerjaan tersebut begitu ‘mudah’ kerana hanya memerlukan menunggang motosikal, mengambil serta menghantar pesanan makanan kepada pelanggan. Selepas beberapa bulan melakukan pekerjaan itu, anak muda ini mengakui ia begitu mencabar dan banyak kali juga berhadapan situasi sangat mencemaskan yakni hampir terlibat dengan kemalangan jalan raya. Malang sememangnya tidak berbau. Apa yang dibimbangkan menjadi kenyataan. Beliau terlibat dalam kemalangan yang agak teruk pada sekitar bulan November 2019. Motosikal yang ditunggang Ahmad Nazirul Azrie berlanggar dengan sebuah kenderaan ketika dalam perjalanan mengambil pesanan makanan pelanggannya.

“Selepas empat bulan jadi ‘rider’, saya akhirnya terlibat kemalangan dan mengalami kecederaan sangat parah di mana tulang kaki kiri patah (tibia dan fibula) serta retak di bahagian kiri pelvis sehingga perlu dimasukkan besi. Ia kekal sehingga ke hari ini manakala motosikal pula memang remuk teruk. Berada dalam wad selama 10 hari dan dua bulan terlantar di rumah. Ketika itu, memang sangat takut. Yalah, risau juga sama ada kaki ini boleh lagi berjalan atau tidak kerana apabila saya cuba bangun mesti jatuh. Waktu itu, memang saya ingat akan lumpuh,” katanya.


Tiada Perlindungan

Beliau yang kini sudah sembuh sepenuhnya daripada kecederaan parah tersebut mengakui mula menyedari dan mempelajari akan beberapa perkara penting daripada kemalangan tersebut khususnya berkaitan dengan perlindungan keselamatan sosial. Ini termasuklah kepentingan mencarum kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) yang dianggapnya sebelum ini hanyalah untuk mereka yang bekerja tetap dan bukannya dalam kalangan penunggang e-panggilan yang diketahui umum sebagai golongan ‘Orang Bekerja Sendiri’ (OBS).

“Saya memang tidak mencarum Perkeso kerana tidak tahu mengenainya. Rupanya banyak faedah perlindungan apabila kita mencarum. Misalnya, saya boleh mendapat manfaat seperti faedah hilang upaya sementara, perubatan dan juga elaun layanan sentiasa bagi penjaga akibat kemalangan tersebut. Walaupun menyesal tidak mencarum, tetapi saya bersyukur kerana tidak terlibat kemalangan maut. Sebenarnya, ramai rakan ‘riders’ yang meninggal semasa kerja penghantaran tidak mencarum dan akhirnya kebajikan keluarga terumbang-ambing,” katanya yang kini sudah mula mencarum sejak Jun tahun ini (2020).

Tidak mahu menyaksikan lebih ramai lagi kebajikan penunggang e-panggilan terus kelam, beliau yang kini merupakan Setiausaha Agung Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (Penghantar) bersama yang lain komited menyedarkan golongan tersebut akan kepentingan caruman Perkeso.

“Dalam ekonomi gig, penunggang e-panggilan tidak dikategorikan sebagai pekerja manakala syarikat aplikasi penghantaran makanan, barangan tidak dikategorikan sebagai majikan di dalam undang-undang sedia ada. Jadi, pihak pengendali perkhidmatan tersebut tidak dianggap sebagai majikan dan tidak diwajibkan mereka mencarum Perkeso dan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) untuk pekerja. Kerana itulah, ia merupakan kesedaran penunggang e-panggilan untuk mencarum bagi menjamin kebajikan mereka. Kami kini melakukan pelbagai cara untuk menyedarkan golongan ini mengenai kepentingan mencarum antaranya melalui pendekatan media sosial dan pengetahuan yang saya pelajari dahulu berkaitan keselamatan dan kesihatan pekerjaan semasa diploma turut diaplikasikan dalam aktiviti kesedaran ini,” katanya.


Wajar Serius

Sememangnya, polemik masih ada penunggang e-panggilan tidak mencarum untuk perlindungan keselamatan mereka mahupun jaminan masa depan keluarga adalah wajar dipandang serius. Perkara ini tidak boleh lagi dianggap enteng memandangkan pekerjaan tersebut sudah mula menjadi tumpuan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan akibat penularan Covid-19 di Malaysia. Apatah lagi, kemalangan membabitkan komuniti ini yang turut digelar sebagai ‘barisan pasukan hadapan negara’ semasa pandemik Covid-19 berikutan pengorbanan besar mereka menghantar pesanan dalam keadaan baik walaupun berisiko dijangkiti wabak tersebut, adalah sangat tinggi semasa tempoh PKP.

Merujuk data Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik, Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang dipetik dalam satu laporan media, 150 kemalangan jalan raya melibatkan golongan pekerjaan ini dengan 4 kematian direkodkan sepanjang tiga bulan sejak PKP dilaksanakan 18 Mac lepas. Justeru, bersandarkan kepada statistik berkenaan, Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, adalah sangat membimbangkan sekiranya masih ramai penunggang e-panggilan tidak mencarum untuk kepentingan perlindungan sosial mereka mahupun keluarga.

“Situasi tidak mencarum ini adalah sangat serius dan berkemungkinan besar masih ada penunggang e-panggilan tidak mengetahui kewujudan dan kelebihan mencarum dengan Perkeso. Malah, saya difahamkan masih ada segelintir yang berpendapat caruman Perkeso ini tinggi bayarannya dan membebankan mereka. Kerana itu, amat penting bagi pihak berkenaan termasuk Perkeso membuat banyak program kesedaran mengenai faedah mahupun manfaat yang akan diperolehi sekiranya berlaku kecelakaan tidak diingini ketika bekerja, kadar pampasan diterima serta caruman yang perlu dibayar kepada Perkeso setiap bulan. Program kesedaran ini perlu dilakukan secara meluas dan bukannya dalam kalangan penunggang e-panggilan sahaja. Saya percaya masih ramai lagi pekerjaan yang menjadikan motosikal sebagai medium utama pekerjaan mereka sama ada bekerja sendiri mahupun syarikat tertentu yang belum mencarum,” kata aktivis sosial terkemuka ini.

Lee yang juga ahli Majlis Keselamatan Jalan Raya Kebangsaan sememangnya sudah sekian lama memberi peringatan mengenai kadar tinggi kematian melibatkan penunggang motosikal di negara ini. Malah, beliau juga sebelum ini pernah mencadangkan penubuhan sebuah pasukan petugas khas di bawah Kementerian Pengangkutan khusus bertujuan menangani kemelut permasalahan tersebut. Ini memandangkan beberapa kajian sebelum ini mendapati kemalangan melibatkan motosikal agak tinggi di negara ini. Purata lebih 4,000 penunggang motosikal dan pembonceng maut dalam pelanggaran setiap tahun (data ini merujuk kemalangan motosikal secara keseluruhan dan bukannya tertumpu kepada penunggang e-panggilan). Berdasarkan data agak tinggi membabitkan kemalangan motosikal, maka ada kewajarannya Lee untuk berasa bimbang dengan peningkatan golongan belia mahupun mereka yang hilang pekerjaan menceburi kerjaya e-panggilan tetapi tidak mencarum kepada Perkeso.


Perhatian Kerajaan

Hakikatnya, isu kebajikan penunggang e-panggilan sudah semakin kerap didengari sejak mutakhir ini dan ia bukan sahaja mendapat perhatian Lee yang sebelum ini merupakan Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), bahkan kerajaan turut mengambil maklum akan isu tersebut. Justeru, bagi memastikan kebajikan golongan ini terus dioptimumkan, Belanjawan 2021 yang bertemakan ‘Teguh Kita, Menang Bersama’ yang dibentangkan pada 6 Nov lepas jelas tidak meminggirkan komuniti pekerjaan tersebut apabila rintihan mereka selama ini telah diambil perhatian jitu kerajaan. Menerusi Skim Bencana Pekerjaan Perkeso, seramai 40,000 penunggang e-panggilan adalah antara kumpulan pekerja yang bakal dilindungi ataupun mendapat manfaat daripada skim jaringan keselamatan sosial tersebut.

Peruntukan RM24 juta bagi caruman penuh di bawah Skim Bencana Pekerjaan Perkeso ini adalah bertujuan menghargai sumbangan golongan berkenaan yang diiktiraf sebagai barisan sokongan semasa tempoh PKP, pastinya mewujudkan perlindungan dan kebajikan lebih baik buat komuniti tersebut. Mengulas mengenainya, Lee berkata peruntukan tersebut jelas memperlihatkan komitmen kerajaan dalam memastikan kebajikan semua masyarakat tidak tercicir termasuklah golongan penunggang e-panggilan mahupun turut dikenali sebagai pekerja penghantaran.

“Sebelum ini, timbul isu dalam kalangan pengamal keselamatan dan kesihatan pekerjaan bahawa negara begitu fokus kepada penyelesaian masalah pengangguran dengan mengalakkan belia, mereka yang mencari pekerjaan menceburi ekonomi gig seperti penunggang e-panggilan tetapi aspek kebajikan komuniti ini tidak diberi penekanan jelas. Namun, dengan peruntukan yang disediakan kerajaan untuk golongan berkenaan pada Belanjawan 2021 sekali gus menafikan persepsi tersebut. Nyata, kebajikan penunggang e-panggilan mendapat perhatian sewajarnya. Jadi, saya mengharapkan golongan ini tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan manfaat tersebut pada tahun hadapan bagi menjamin perlindungan masa depan lebih baik buat mereka dan juga keluarga,” katanya.

Peruntukan RM24 juta ini memberi manfaat kepada 100,000 pekerja di mana selain e-panggilan ia juga turut memberi perlindungan kepada anggota Pasukan Sukarelawan Angkatan Tentera, Sukarelawan Simpanan Polis, Sukarelawan Pertahanan Awam Malaysia dan Sukarelawan Maritim Malaysia di samping pekerja sektor awam berstatus "Kontrak Perkhidmatan".

Screenshot-3318.jpg

Berita asal https://selangorkini.my/2020/11/perlindungan-perkeso-banyak-manfaat-buat-penunggang-e-panggilan/
 
Top
Log in Register