BTC USD 35,546.4 Gold USD 1,764.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Peringatan KM 148 (Lebuhraya Utara Selatan) hala ke JB

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Not sure how true…beware n be extra caution while drive thru Pagoh – Tangkak, N-S hiway…
(see attached pic)



**Bukan meminta simpati, sekadar peringatan untuk semua pengguna lebuh raya utara selatan...

Jam 1.50 Petang....

Pada hari isnin 9-3-2009 baru ini saya melalui jalan dari KL ke JB, setibanya di antara Tangkak dan exit Pagoh KM 148 kereta yang saya pandu tiba2 hilang kawalan, berpusing dan berhenti selepas seketika berpusing didalam longkang besar di tepi h/way tersebut. Mungkin akan ada suara” nakal menyatakan saya memandu laju, mmg patut la termasuk dalam longkang tetapi semasa kejadian tersebut saya hanya memandu pada 100km/j sahaja...

Semasa itu yang bermain difikiran adakah berlaku mechanical failure? tayar pancit ke? atau tayar tidak mencengkam jalanraya akibat waterpool dibahagian tertentu h/way tersebut...
Alhamdulillah keluarga saya selamat, anak yang sedang bermain2 dibelakang...... dengan izin Allah side curtain terbuka dan menghalang muka anak saya dari terkena cermin tingkap. (VOLVO FOR LIFE) hehehehe


Terima Kasih tidak terhingga pada Dino & Yambest yang sanggup datang dari JB....
Yambest - Terima Kasih tolong bawakkan barang2 aku n hantar adik2 ipar aku ke airport - sempat lagi diorang naik flight ke Sarawak
Dino - Terima Kasih amik aku kat tepi jalan h/way (bahaya tu melintas h/way) - masuk tangkak buat report polis, hantar aku ke bengkel pastu hantar balik ke JB...... takziah juga (mak dino sendiri accident n sekarang ni ada hosp. - patah tulang bahu n rusuk)

Jam 2.30 petang

Seketika selepas mengambil gambar kereta saya dan setelah menghubungi polis serta PLUS sebuah kereta Peugeot berwarna silver dari lane kiri didepan mata saya juga berpusing nampak macam gerak perlahan je semasa berpusing. Saya nampak dengan jelas kerana ketika itu saya duduk berhampiran dengan kereta anggaran kelajuan kereta tersebut hanyalah pada 60-70km/j sahaja... Anggaran kerosakan hanyalah sekitar RM2000- RM3000 sahaja, roda kiri hadapan serta fender kiri sahaja......... Adakah kebetulan mechanical failure atau kecuaian saya dan pemandu kereta kedua ini?



Jam 3.20 petang

Polis penyiasat trafik dari Balai Polis Tangkak sampai...

Ketika saya dan 2 orang adik ipar saya berbual dengan owner kereta yg kedua, sebuah Honda City juga berpusing dan melayang kearah kami yg sedang berbual di seberang longkang. Dalam keadaan kucar kacir tersebut kami cuba lari dari arah kereta yg datang dan spontan terus melompat menyeberang longkang h/way tersebut. Keadaan kereta Honda tersbut agak teruk dan nampaknya body Honda ni ringan melayang terus menyeberangi longkang dan melanggar 2 tiang kebun diberhentikan oleh pokok2 kecil seolah2 belukar diseberang longkang tersebut.
Adik ipar saya cedera akibat terjatuh semasa melompat......

Jam 3.30 petang

Ketika kami membincangkan perkara2 yang perlu dilakukan selepas kejadian, tiba2 sebuah kereta Mercedes Benz S350 juga berpusing dan menghala juga ke arah kami nasib kami baik kerana kereta tersebut telah dihentikan oleh kereta Peugeot , jika tidak memang kami yg sedang berbual kena sapu dengan Merc tersebut............ Peugeot - telah remuk belakang, tepi dan hadapan (total loss).. Malang nasib pak cik tu... asal rugi 2k-3k terus total loss....

Pegawai penyiasat trafik terus mengarahkan bomba datang untuk melihat keadaan jalan serta kami diarahkan untuk berdiri jauh dari kawasan kejadian... Jawapan bomba - Jalan raya tidak mempunyai minyak.......................... bomba terus pergi selepas tgk lokasi......................?????

Persoalannya disini adakah betul diperkatakan bahawa jalan tersebut disabotaj oleh tow truck yang cuba mencari keuntungan? atau, kecuaian dari PLUS yg tidak menyelenggara jalan dengan baik? atau, benarkah dakwaan penduduk tangkak bahawa KM 131 - KM 168 mempunyai sesuatu yang aneh? misteri? penunggu?

entahlah.... mcm mana pun nasihat saya berhati2 lah dengan jalan tersebut...............................
 

Attachments

  • 1.JPG
    1.JPG
    62.2 KB · Views: 110
  • 3.JPG
    3.JPG
    49 KB · Views: 111
  • Image009.jpg
    Image009.jpg
    97.5 KB · Views: 111
  • Image014.jpg
    Image014.jpg
    83.9 KB · Views: 110
  • Image016.jpg
    Image016.jpg
    74 KB · Views: 110
Sponsored Post

LoBye

Active Member
Joined
Sep 14, 2008
Messages
2,406
Reaction score
2
Points
25
tgk gayo mcm ujan jer..kalo ujan mmg bahayo..nak plak kalo ujan renyai2..psl air ujan nih bwk kuar minyak yg dah mendap dlm jln...
 

sarawak_lineup

Super Active Member
Joined
Aug 25, 2008
Messages
5,217
Reaction score
107
Points
88
pelik gak ni...:-?
kena tiup penunggu kot...:-$:-$
 

razif1224

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2006
Messages
5,113
Reaction score
38
Points
70
Pergh... aku baru balik dari JB ke Penang...

Tapi skrang nie johor mmg tiap2 ptg ujan jer...

Tgk bahaya gak jalan dia yer...
 

PaRaNoRMaL

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 22, 2007
Messages
7,159
Reaction score
84
Points
75
kene hati hati nih!!! dah lama aku tak lalu jalan tu....tapi seingat aku bile jalan kat situ memang ade yg tersadai kat tepi jalan... lori laa krete laaa.... aku rase nie mesti ada masalah jalan... war-warkan pihak berwajib supaya ambik tindakan...:D
 

iwak

Super Active Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,594
Reaction score
37
Points
80
jalan licin kot
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
tgk gayo mcm ujan jer..kalo ujan mmg bahayo..nak plak kalo ujan renyai2..psl air ujan nih bwk kuar minyak yg dah mendap dlm jln...

Tu kalau kat situ ada garisan kuning besar besar tu memang licin
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Pergh... aku baru balik dari JB ke Penang...

Tapi skrang nie johor mmg tiap2 ptg ujan jer...

Tgk bahaya gak jalan dia yer...

Kena berhati hati musim ujan la ni
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register