PERCUMA belajar membaca Al-Quran !!! Jom sebelum orang lain bacakan untuk kita....

CG Sponsors




ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
738
Points
166
Credits
0
Salam.

Pagi tadi lepas kuliyah subuh, saya peratikan ada 2 orang pakcik duduk nak mengaji. Saya sapa la tanya, "Pakcik nak bertadarus ke?" Salah sorang pakcik tu jawab, "A'a nak bertadarus. Kalau nak join meh la duduk" :)

Abis tadarus sembang-sembang sikit baru saya tau bahawa salah sorang pakcik tu adalah berpangkat Dato' yang baru pencen. Sorang lagi pakcik tu rupanya semak dan tegur bacaan Dato' tu :)

2 persoalan yang saya nak kemukakan di sini ialah:

kita ni nanti dah pencen baru nak start duduk masjid ke?

baru nak start betulkan bacaan ke?


Jawapan saya TIDAK!!! :) Ye la. Kalau panjang umur macam Dato' tu takpa. Kalau tak sempat??? :( Alhamdulillah Dato' tu bersungguh nak belajar baca Al-Quran :)

Saya terharu sangat-sangat dan syukur Allah kurniakan hidayah kepada saya jugak untuk duduk sama-sama baca kalam Allah :) So saya azam untuk tersukan tiap-tiap lepas subuh join depa.

Orait abis satu bab. Next saya nak ajak sapa-sapa dari CG ni yang duduk berdekatan + ada kesempatan, jemput la datang untuk kita bertadarus sama-sama :)

Kalau ada yang nak belajar mengaji start dari IQRA atau MUQADDAM pun Insya Allah boleh tolong setakat yang saya tau :)

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Kurniakanlah kepada kami kekuatan iman untuk terus beramal kepada MU ya Allah...


P/s: nanti saya kongsikan pasal kuliyah subuh pagi tadi apa yang saya dapat :)
 
Last edited:
Sponsored Post

Adika

Super Active Member
Joined
Jul 25, 2007
Messages
8,726
Reaction score
3
Points
65
Credits
0
Saya tertarik dgn kisah tuan hamba di atas. Pe2 hal pun rasa besyukur gak dipanjatkan dengan kesedaran yang wujud di hati x kisah lah pd usia mana sekali pun slagi sangkakala pertama blm ditiup. Mungkin ada rakan2 yg tau kewujudan pusat belajar mengaji utk dewasa mungkin blh berkongsi bersama utk mereka yg baru ingin blaja? X perlu malu lg, skrg la masanya..
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
Credits
0
aku respek kat ahib0205, sentiasa berdakwah penuh kesabaran.
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
738
Points
166
Credits
0
Saya tertarik dgn kisah tuan hamba di atas. Pe2 hal pun rasa besyukur gak dipanjatkan dengan kesedaran yang wujud di hati x kisah lah pd usia mana sekali pun slagi sangkakala pertama blm ditiup. Mungkin ada rakan2 yg tau kewujudan pusat belajar mengaji utk dewasa mungkin blh berkongsi bersama utk mereka yg baru ingin blaja? X perlu malu lg, skrg la masanya..
A'a. Nak malu mendenye nak belajar agama. Patut lagi malu sebab tak belajar agama :mad:

Ada ke yang nak belajar mengaji ni? tak kisah umur anda berapa pun. kalau nak privacy sikit, takpa kita boleh bincang buat rumah saya ke :)

Kepada yang perempuan nak belajar mengaji pun bagitau sini. Tapi bukan saya ajar #:-S
 

building

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2007
Messages
9,831
Reaction score
57
Points
70
Credits
0
er... tak paham la. nak tanya apa ek? :-?
dia bukan tanya bro tp merujuk kepada ahli CG nick Aku Insan. Neway bro .. nak ngajo ni kelas kat ner? Wat pas subuh ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register