perbincangan untuk pelajar kejuruteraan mekanikal

CG Sponsors




Adakah anda masih belajar atau sudah kerja dalam bidang kejuruteraan mekanikal?


  • Total voters
    0

apocot

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jan 18, 2010
Messages
122
Reaction score
1
Points
15
Assalamualaikum

saya membuka thread ini untuk kita berbincang,memberi cadangan dari mereka yang dah berkerja dan mereka yang masih lagi bergelar pelajar dalam kejuruteraan mekanikal yang berkaitan.

setiap pelajar mechanical engineering, ada pelbagai persoalan yang terdapat dalam kepala mereka sebelum dorang graduate. antaranya:

ilmu yang dituntut selama 4 tahun ni, akan guna ke masa kerja nanti?adakah perlu ingat lagi semua equation dalam subjek algebra,kalkulus,ODE?

soft skill apa yang menarik perhatian company masa interview?

lepas degree, baik sambung belajar atau kerja dulu?

software autoCAD penting ke masa kerja nanti?atau software lain juga penting, contohnya CATIA, SOLIDWORK, CFD, INVENTOR dan banyak lagi?

tempat apa yang paling tinggi elaun latihan industri dalam bidang ini?

berapa gaji fresh graduate dalam bidang mekanikal?

penat kah masa bekerja? macam mana dengan tekanan kerja?

univesiti mana yang paling terbaik dalam bidang ini?

apa beza antara kerja kerajaan dan swasta?yang mana lebih baik?

macam mana nak dapat IR?sape di sini yang dah ada, dialu alukan perkenalkan diri:)

apa beza ada title IR?gaji berapa?bebanan kerja macam mana?

macam mana daripada mekanikal engineering nak masuk dalam oil and gas punye company?ape skill2 yang perlu ada?




dan pelbagai lagi..nanti saya update kalo ade timbul persoalan tentang bidang ini.

Diharap thread ini boleh memberi panduan pada pelajar dan pada mereka yang sudah berkerja dalam bidang keuruteraan mekanikal.
 
Sponsored Post

sandaldm

Active Member
Joined
Sep 21, 2008
Messages
1,762
Reaction score
12
Points
35
byk nyo soalan ko nih..aku cuba jwb mano yg mampu

aku fresh grad dr utm dlm mekanikal n now dh kijo..starting gaji rm1.8k je..jgn ngada2 minta gaji lebih bg yg fresh grad..company nk bg banyak tu ambik je..niat ko nak blaja benda br..dh pandai selok2 mekanikal br blh demand beb..autocad mmg penting..software lain mcm nastran tu advantage ko la klu ko pandai..klu bab penat kijo tu biasa la..ado time byk kijo ado time rileks skit..tekanan tu biasa la..kijo apo2 pun samo je mesti ado tekanan..
 

zackhiro

Active Member
Joined
Jul 12, 2009
Messages
1,065
Reaction score
7
Points
25
company apa RM4000 tu bos?
Hehe..byk je company bleh bagi 4000..tp bukan basicla..tu dah campur OT..basic utk fresh average RM2500 je..:D

Member aku dia punya claim sampai puluh ribu sebulan pun ada..siot tul la..:(:)((

err..sandaldm, ko UTM batch bila?
 

smh946

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2008
Messages
189
Reaction score
1
Points
15
kalau nak best starting untuk engineer dlm O&G industri..pegi la Petro***..fresh grad starting rm3500...mech grad byk tempat boleh pegi..kilang,consultant,O&G,contractor ataupun gormen...gormen punya starting engineer pun ok jugak...

Kalau nak masuk O&G..boleh join Piping,Mechanical,Pipeline, ataupun mana2 la kena campak...asal bole join O&G...

Software skill??..mathcad,Autopipe,ABAQUS, caesar..autocad tu ok jugak tp biasanya drafter yg buatkan...
 

fix90

Active Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,167
Reaction score
11
Points
25
aku xdapek blaja.. cess...klu dapat blaja mesti best.. tapi dah terlambat..
 

smh946

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2008
Messages
189
Reaction score
1
Points
15
aku xdapek blaja.. cess...klu dapat blaja mesti best.. tapi dah terlambat..
ala..tak blaja bukan bermakna takleh berjaya kan..aku yg jd engineer ni pun lama2 dah bosan...baik aku layan AMWAY aku lg baik...hati senang..duit masyuk...tp kalau boleh buat dua2 skali pin apa salahnya...multiple income apa...tp di takdirkan aku kena berenti keje..at least aku dah tau apa nak buat...keje gaji byk pun takde security...tambah2 keje swasta..gaji riban2 pun kalau kena VSS..sapa yg susah...diri sendiri jugak..
 

apocot

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jan 18, 2010
Messages
122
Reaction score
1
Points
15
kalau nak best starting untuk engineer dlm O&G industri..pegi la Petro***..fresh grad starting rm3500...mech grad byk tempat boleh pegi..kilang,consultant,O&G,contractor ataupun gormen...gormen punya starting engineer pun ok jugak...

Kalau nak masuk O&G..boleh join Piping,Mechanical,Pipeline, ataupun mana2 la kena campak...asal bole join O&G...

Software skill??..mathcad,Autopipe,ABAQUS, caesar..autocad tu ok jugak tp biasanya drafter yg buatkan...
tq banyak2 bro..nak masuk petronas tu la susah..Latihan Industri ade tanye tapi vacancy takde:))

lagipun pointer cukup2 mkn..cuak gak nak mintak company beso2:(


ala..tak blaja bukan bermakna takleh berjaya kan..aku yg jd engineer ni pun lama2 dah bosan...baik aku layan AMWAY aku lg baik...hati senang..duit masyuk...tp kalau boleh buat dua2 skali pin apa salahnya...multiple income apa...tp di takdirkan aku kena berenti keje..at least aku dah tau apa nak buat...keje gaji byk pun takde security...tambah2 keje swasta..gaji riban2 pun kalau kena VSS..sapa yg susah...diri sendiri jugak..
tu yg aku cuak ni..aku ni kalo keje dgn org mmg cepat bosan:D

aku suka guna prinsip..aku lah kuli..aku lah boss:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register