BTC USD 64,095.7 Gold USD 2,368.55
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perbincangan mengenai Peluang Bisnes Pemaju Hartanah

abahmu

Legendary Member
gem
Messages
17,952
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
126
Points
123
salam.

aku bukak thread ni utk kita semua berbincang mengenai sektor hartanah di malaysia ni..

utk info..di malaysia ni, lebih kurang 90% pemaju perumahan berdaftar terdiri dri bukan bumiputra..dan hnya 10% shj pemaju dri bumiputra..

apakah kesan kpd tanah melayu kita sekiranya sektor hartanah terus dikuasai oleh bukan bumiputra...sprti mana di negeri2 maju sprti kl,johor,penang dan kl...

di antara kesan2 yg kta telah lihat selama ni...tanah2 melayu di kwsn bandar makin lama makin dimiliki oleh org2 Non-bumi...dan org melayu bnyak terpaksa membeli rumah di pinggir bandar atau jauh dri bandar ekoran dari harga rumah yg tinggi..

ada banyak sebab kenapa org2 melayu susah untuk memiliki di kwsn2 bandar..di sini la aku nak kita bincang kenapa benda ni berlaku dan bagaimana kta sbg org melayu boleh mengubah senario ni...

ok...ni sbg mukadimah thread ni..bnyak lg aku nak kongsikan kenapa benda ni boleh berlaku dan langkah2 yg perlu org melayu lakukan untuk melihat senario tersebut berubah...
 
Last edited:
Sponsored Post

sbg salah satu langkah untuk mengubah penguasaan bukan bumiputra dlm bidang hartanah ni adalah org melayu kena berani menceburi bidang ni..bidang ni xdalah sesusah mana...klu ada yg berminat nak belajar bagaimana nak jadi pemaju boleh la bgtau kat sini..sikit sebanyak insyaallah aku blh bantu..aku nak lihat supaya satu hari nnt org melayu menguasai bidang ni dan org melayu dpt memiliki rumah dan dpt terus mengelak dari tertipu oleh pemaju2 bukan bumi ni...pemaju non bumi ni klu bab menipu no 1 la...klu boleh diaorg xnak jual kat org melayu...sekalipun tanah tersebut tanah rezab melayu..mereka ada cara untuk menjual rumah atas tanah rezab melayu kepada bukan melayu..ni taktik biasa yg diguna pakai oleh pemaju...

ada jgk org yg nak beli rumah terpaksa membayar moving cost yg terlalu tinggi...bayaran guaman pun berbeza dri satu lawyer ke satu lawyer yg lain..

menjadi kontraktor mmg la mudah..kerana kta bina benda yg dah ready..abis2 pun design n build...pemaju plak nampak susah skit..tp klu di belajar betul2 mudah je..dan x memerlukan modal yg besar...cuma kena betul kaedahnya

klu org kita dpt menguasai bidang ni sudah tentu kta dpt mengawal harga rumah dan dpt membenarkan org2 melayu banyak memiliki rumah2...

bawah ni aku senaraikan kenapa bidang ni banyak dikuasai pemaju Non-Bumi :

-Org melayu takut menceburi bidang ni
-tuan tanah melayu lebih percayakan org non bumi utk memajukan tanah mereka.
-kementerian perumahan dipegang oleh menteri bukan melayu
-REHDA atau persatuan pemaju perumahan malaysia dikuasai oleh org2 bkn melayu
-pihak pembiayaan projek (bank atau sbgnya) kurang yakin dgn pemaju melayu..
-pemaju melayu sedia ada kurang berdaya saing..pengurusan pun kdg2 x betul dan x berdisiplin.
-kurangnya kesedaran dri org melayu akan tipu helah oleh pihak2 pemaju khususnya pemaju besar
-dan banyak lg la

jadi aku rasa sudah smpainya org kita menceburi bidang ni..bg mereka yg berduit skit dri kita duk main skim2 cepat kaya atau pelaburan tanpa perlu buat kerja lebih baik kta belajar benda ni dan buat bisnes ni..klu yg ada tanah lg bagus..klu xda tanah pun xda mslh..boleh di cari...tp jangan la bila dh jadi pemaju kta jadi mcm pemaju non bumi plak...
 
Rumah: Belum cadang wajib BKJ varian 10:90

KUALA LUMPUR 20 Okt. - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan belum bercadang mewajibkan pemaju perumahan melaksanakan konsep Bina Kemudian Jual (BKJ) varian 10:90 bagi projek perumahan termasuk kos rendah dan sederhana.

Timbalan Menterinya, Datuk Robert Lau Hoi Chew berkata, perkara itu akan diputuskan apabila kajian impak untuk menilai keberkesanan BKJ dibuat selepas tempoh dua tahun peralihan daripada konsep sedia ada iaitu Jual Kemudian Bina (JKB) tamat.

Katanya, sehingga 31 Julai lalu, kementerian meluluskan satu permohonan lesen pemaju perumahan swasta untuk melaksanakan konsep BKJ varian 10:90.

"Konsep BKJ varian 10:90 mengandungi beberapa insentif untuk menggalakkan pemaju perumahan melaksanakannya seperti mendapat pengecualian syarat pembayaran deposit RM200,000 bagi mendapatkan lesen pemaju.

"Mereka juga menerima pelepasan kuota membina rumah kos rendah sepenuhnya selain mendapat keutamaan fast lane bagi semua urusan seperti tukar syarat tanah, pecah sempadan, kelulusan pelan susun atur, pelan bangunan dan kelulusan jabatan-jabatan teknikal," ujarnya.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan Chua Tee Yong (BN-Labis).

p/s klu konsep bina dan jual di laksanakan sudah tentu akan memberi kesan kepada pembeli rumah dan pemaju2 bumiputra..kerana harga rumah yg menggunakan konsep ni sudah tentu lebih tinggi sehingga 30% dri hrga yg menggunakan konsep lama...bila dh mcm ni makk oii...makin x mampu la org nak memiliki rumah....dan kesannya kepada pemaju melayu plak khususnya pemaju kecil..boleh lingkup..sbbnya mana nak ambil modal yg besar tu..stakat x perlu bayar deposit 200k tu apela sgt dgn kos berjuta2 yg terpaksa dihabiskan dulu..klu pemaju bukan melayu xpela bank banyak support...klu x bank pun persatuan2 diaorg banyak membantu dri segi modal..kta melayu susah la..ada persatuan perniagaan melayu pun saling dengki mendengki...bank plak banyak songeh klu dgn melayu..semuanya kena ikut prosedur...

sbnrnya cadangan konsep bina dan jual ni disebabkan mslh projek terbengkalai di selangor dan beberapa negeri lain dulu..sebabkan projek tu org2 lain dpt susah...sepatutnya ada lg kaedah utk mengatasi mslh ni...
 
saya pun ade terpikir pasal ni
kenape lah gomen leh lepas jualkan rumah yg di bina atas rezab melayu kpd non bumi

pastu plak, kalau lepas pun, rasa rasa gomen perlu beri hak rumah shj, manakala hak tanah boleh di ambil alih kerajaan bila2 masa

mcm ni rasa baru secure.kalau non bumi nk beli pun,dieorg mesti pikir jugak pasal ni

mcm mana abahmu, leh campur adukkan tak
 
saya pun ade terpikir pasal ni
kenape lah gomen leh lepas jualkan rumah yg di bina atas rezab melayu kpd non bumi

pastu plak, kalau lepas pun, rasa rasa gomen perlu beri hak rumah shj, manakala hak tanah boleh di ambil alih kerajaan bila2 masa

mcm ni rasa baru secure.kalau non bumi nk beli pun,dieorg mesti pikir jugak pasal ni

mcm mana abahmu, leh campur adukkan tak

ada sesetengah negeri yg membenarkan org non bumi memiliki rmh tersebut dgn syarat tanah tersebut di tukar status tanah kepada pajakan/leasehold..org non bumi ni x ksh leasehold ke freehold ke..janji diaorg dpt rumah..tu yg jd mslhnya..

biasanya bila sesuatu projek tu dilancarkan jualan...sekiranya rumah tersebut x laku dlm tempoh tertentu..pemaju blh mintak dgn kerajaan supaya kuota melayu di beri kpd non bumi....

nak beri hak rumah dan hak tanah tu sebenarnya benda sama je...melainkan rumah tu x duduk atas tanah :D..
 
untuk loan plak..bg yg kerja swasta..

klu nak beli rmh tu dan duduk kekal kat rumah tu..elok ambik islamic loan..tp klu nak buat investment di mana beli belum bina..jual lps siap..elok ambik pinjaman konvesional..

bg yg kerja kerajaan plak..utk rumah kekal gunala loan kerajaan tu..tp klu skdr beli nak bagi sewa kat org...patut ambik loan bank..loan kerajaan hanya sekali je boleh diguna pakai...klu dh di tebus pun..second loan mungkin dpt separuh je dri harga rumah...

klu nak beli rmh murah yg blh diberi sewa..klu layak buat personal loan..buat personal loan le..lebih jimat dri segi masa bayaran dan interest....
 
saya pun ade terpikir pasal ni
kenape lah gomen leh lepas jualkan rumah yg di bina atas rezab melayu kpd non bumi

pastu plak, kalau lepas pun, rasa rasa gomen perlu beri hak rumah shj, manakala hak tanah boleh di ambil alih kerajaan bila2 masa

mcm ni rasa baru secure.kalau non bumi nk beli pun,dieorg mesti pikir jugak pasal ni

mcm mana abahmu, leh campur adukkan tak

salah satu cara utk kta ubah perkara ni..org kta kena berani terlibat dlm bidang ni..

bidang hartanah boleh dikatakan lumayan pendapatannya..biasanya profit dri sesuatu projek di antara 30%-40% dri harga jual..kdg2 blh pegi 100% bergantung pada lokasi..

andaikata hanya dgn menjual dan membina 10 unit semi-d 1 tingkat dgn hrga setiap satu katakan 200k..jadi 2 juta sales..klu profit 40% bermakna 800k untung..stakat 10 unit rumah tu x smpai setahun blh siap..ni sbg contoh le...
 
menarik info tuu
emm, kalau nk beli umah buat bisnes, cara yg terbaik kite buat mcm mana
step apa yg boleh kite pakai?

pertamanya kita kena :

-tgk pada lokasi rumah tersebut..kwsn tu bnyak permintaan ke x..

-hrga yg berpatutan..dan mampu utk kta beli..sekiranya rmh tu kta rasa jamin laku klu kta jual lps siap lg bagus..biasanya utk tahun pertama tu kta hanya sekadar membayar interest je kat bank...interest tu plak bergantung pd amaun yg telah di tuntut oleh pemaju..jd xda la membeban sgt kat kita..

-kaji harga market di kwsn tu..harga seblum siap dan lepas siap..

-hendaklah di beli di bawah harga pasaran semasa.

-beli rumah yg mudah utk dijual....klu walk-up apartment,elakkan dari membeli di tingkat yg tinggi...lg bawah lg bagus..sbb walk-up apartment ni xda lift...begitu jgk view rumah apartment tu..

-klu teres..teres corner lot atau end lot yg mudah di jual..

-klu projek tu besar..beli rumah yg berdekatan dgn kedai atau surau atau padang permainan..

-elakkan beli rumah yg berhampiran dgn pencawang elektrik,atau pemancar telco.

-jangan beli rumah yg jauh dri bandar dan xda kemudahan asas..sprti sekolah dan kemudahan awam...klu x jadi la mcm kes bukit beruntung :D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register