Perbincangan~Ingin membuka kedai borong barang basah

CG Sponsors




ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
salam semua,

kawan tak pasti adakah thread sebegini penah dibincangkan?

cuma kawan nak bertanya, sbb ada member yang nak memulakan perniagaan ttp masih terhuyung hayang mencari info...jadik kawan ingin membantu beliau.....

1) Brape kah modal untuk perniagaan sebegini?
-Modal Hangus
-Modal pusingan
-Modal yang ada dalam 50K
2) daripada segi supplier (Material Raw)...member nak dapatkannya takde masalah...ada kable ok...cthnya..nak dapatkan supplier ramly..purnama..dll...insyaallah ada.....cuma member kawan bermasalah daripada segi mendapatkan daging dan ayam shj.
3)Kawasan perniagaan di kawasan majoriti 80% adalah org cina...diluar kawasan berkenaan dalam range 5KM-15KM majoriti adalah 100% melayu
4) Jenis peralatan yang dibeli?
5) apa2 yg harus ditambah?

*member kawan zero knowledge ttg perniagaan...apa perlu beliau lakukan?

any advise atau nasihat?
 
Sponsored Post

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
261
Points
81
ni bukan chambink ngan diver tgh buat ke? tapi ikan la, kira barang basah gak tu hehehehe
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
ni bukan chambink ngan diver tgh buat ke? tapi ikan la, kira barang basah gak tu hehehehe
tak rasanya...sbb member kawan tak pernah jumpa chambink ngan diver...rasanya lar...tp perniagaan berasaskan kepada daging, ayam, rusa dan beberapa produk seperti produk burger, fishball dll...

sdr hafizuka ada idea ke?bleh kongsi pandangan?
 
Last edited:

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
261
Points
81
refer dia pada chambink dan diver la, senang sket, diorang ada pengalaman run kedai ikan
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
sesapa nak bagi idea atau pendapat...bleh guidekan...

tQ
 

lutttfi

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Dec 26, 2007
Messages
7,423
Reaction score
58
Points
70
if ko baru nak wat biz..
ko kene taw lokasi..
and if ko da ader kedai..
ko wajib ader ssm~
baru ley pikir yg seterusnyer~
 

hazaOne

Fun Poster
Joined
Mar 11, 2009
Messages
461
Reaction score
22
Points
15
salam semua,

kawan tak pasti adakah thread sebegini penah dibincangkan?

cuma kawan nak bertanya, sbb ada member yang nak memulakan perniagaan ttp masih terhuyung hayang mencari info...jadik kawan ingin membantu beliau.....

1) Brape kah modal untuk perniagaan sebegini?
-Modal Hangus
-Modal pusingan
-Modal yang ada dalam 50K
2) daripada segi supplier (Material Raw)...member nak dapatkannya takde masalah...ada kable ok...cthnya..nak dapatkan supplier ramly..purnama..dll...insyaallah ada.....cuma member kawan bermasalah daripada segi mendapatkan daging dan ayam shj.
3)Kawasan perniagaan di kawasan majoriti 80% adalah org cina...diluar kawasan berkenaan dalam range 5KM-15KM majoriti adalah 100% melayu
4) Jenis peralatan yang dibeli?
5) apa2 yg harus ditambah?

*member kawan zero knowledge ttg perniagaan...apa perlu beliau lakukan?

any advise atau nasihat?
xde masalah nk niaga...
y penting sekali suami isteri kena sama2 join sekali...
sbb suami isteri kena jadi casher selama 6 bulan dulu...
supaya stabil kn keadi tu dulu...
sbb duit keluar n masuk kena jaga...
stok masuk n kuar kena suami isteri buat kira sendiri jgn harap2 org lain...
nie petua org cina n pengalman sy keluarga bisnes....
jika tidak jgn harap bleh p jauh....
sbb cashflow kedai kena power...
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
if ko baru nak wat biz..
ko kene taw lokasi..
and if ko da ader kedai..
ko wajib ader ssm~
baru ley pikir yg seterusnyer~
lokasi sudah dikenal pasti...
kedai dalam carian..
skrg tengah kumpul knowledge tuk run business...
Insyaallah tgh prepare tuk register company..

tq bro...ada apa2 nasihat lagik...
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
xde masalah nk niaga...
y penting sekali suami isteri kena sama2 join sekali...
sbb suami isteri kena jadi casher selama 6 bulan dulu...
supaya stabil kn keadi tu dulu...
sbb duit keluar n masuk kena jaga...
stok masuk n kuar kena suami isteri buat kira sendiri jgn harap2 org lain...
nie petua org cina n pengalman sy keluarga bisnes....
jika tidak jgn harap bleh p jauh....
sbb cashflow kedai kena power...
member kawan tu belum kawen lagik...
tp skrg nie tengah korek2 ilmu menjalankan business...tgh dalam proses belajar..
setakat nie..member kawan tu...bekerja dengan kedai frozen dengan cina...daripada segi modal takde masalah...customer takde masalah..supplier pun tak de masalah jgk..

cuma perlukan lagik kata2 semangat dan panduan tuk run kan business...

ada lagik ke selok belok yang harus beliau ketahui....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register