Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

CG Sponsors




girlsilver

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 1, 2009
Messages
10,744
Reaction score
194
Points
123
Salam 4 all CGrians...

Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

Haram
(Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman bab1. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)
· Kepala berbentuk 'V'
· Bentuk badan mirip torpedo
· Badan berwarna hitam berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak


Halal

(diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)
· Kepala berbentuk 'U'
· Bentuk badan tirus
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup


aku just nk kongsi2 ape yg aku dpt melalui email, sorry kalu dh ade...

goreng pon sodap :)cgrock

goreng garing2 siap ratah kepala lg...nyummm:D
tp ni dia buang kepala :p
salai masak lemak pon sodap gk :D
 
Sponsored Post

rijal2009

Marked as Scammer, (until issue resolved)
Joined
Jul 8, 2009
Messages
9,169
Reaction score
286
Points
81
owh iya kaa..aku selalu jgak makan lauk keli..
 

CL's

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 28, 2009
Messages
14,094
Reaction score
246
Points
128
kalau ada cth bergambar kan senang...
risau gak kalau termakan...
:(:eek::eek:
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
abis kalo kita pancing gune dedak cmne plak?
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
kalau makan kat keda yg dh siap goreng....camana?

ishk.....risau lak eh
 

TamingSari

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
25,495
Reaction score
162
Points
138
peniaga biasa amik yg murah je...
 

mnzaim

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
2,850
Reaction score
20
Points
25
Haih...seb baek aku puasa hari ni,kalo tak, ke anjung keli la jawabnya....terliur gak..slurppppp
 

girlsilver

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 1, 2009
Messages
10,744
Reaction score
194
Points
123
kalu sapa ade gmbr btk ikan tu update kat den, cr gk kat tenet
xjupe...

mmg suka mkn ikan keli, kalu beli yg fresh tgk yg hidup lg, pastu pilih n soh dia siap2 siangkan, payah gk nk siang ikan ni
kalu xtau jenuh ler

kalu mkn kat kedai nk tgk cmne kalu xde kepala, ape2 kalu was2 xyah mkn
geli ooo kalu terbayang dia mkn usus bab1 ~X(
 

girlsilver

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 1, 2009
Messages
10,744
Reaction score
194
Points
123
abis kalo kita pancing gune dedak cmne plak?
kalu pancing kat kolam kena tgk2 gk, kalu yg natural punyer
InsyaAllah ok kot....kes ikan keli haram ni byk kat perak xsilap:-?
pastu anto kat negeri lain...ciskek tol :(scam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register