(Tips & Tricks) perbezaan hp ORI, AP and ZITRON

CG Sponsors




rieta748

Freshie
Joined
Jan 19, 2010
Messages
11
Reaction score
0
Points
3
salam...
hamba ada soalan...apekah perbezaan hp AP, ORI, ZITRON nie..
dan bagaimana kite nak tau perbezaan nie antara satu sama lain...
bolehlah kite kongsikan disini
dan pada otai-otai hp lehlah beri tips-tips mengenainya.....
supaya orang tak bleh nak potong kite....dgn harga yg ori...:
D:D
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

ivy_aku

Super Active Member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
7,088
Reaction score
20
Points
65
aah.. nk tau gak... otai2 sila masuk...:)
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
apa beza ori dgn zitron?
 

geniusneuro

Banned
Joined
Nov 1, 2008
Messages
19,775
Reaction score
7
Points
115
ori: avaxx n zitron(nokia), thorus (sony e)

ap: waranty from kilang

csl: warranty by company csl

btulkan kalo neem salah
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,340
Reaction score
430
Points
131
ye..aku nak tau x jawapannya

n camne nak detect perbezaan itu semua..
 

apocot

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jan 18, 2010
Messages
122
Reaction score
1
Points
15
recone pulak pe bende?betul ke tak aku eja pun tak tahu..
 

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
perbezaan hp ni... adalah warranty je... sebagai contoh kalau csl... warranty dia dikeluar kan untuk csl... dan macam tu la kalau lain2 pun... itu yg q tahu dari cina yg kat kedai hp tu... bab fungtion ngan kualiti sama je... cuma warranty je berbeza... kalau nak tahu hp tu zitron ke avaxx ke csl ke tgk la pada kad warranty dia... ahak... ok sekadar membantu kongsi ilmu yg q tahu... all the best cgrian... ahaks.
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
adakah waranty csl bermakna tak ori?
apa maksud ori? barang dalam ori ke?
haha
 

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
adakah waranty csl bermakna tak ori?
apa maksud ori? barang dalam ori ke?
haha
bab ori sama je... satu kilang je yg buat... cuma warranty je beza.... rasanya la....
 

forextrading

Junior Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
84
Reaction score
2
Points
11
Beza hp ap dan ori

senang je ..
kat malaysia.. hp ori ialah daripada pengedar yang sah..
Nokia - Sapura , Zitron , Avaxx
SE - Midland , Thorus
.. lazimnya dijual di retail store.. seperti Nokia Store , Sony Ericsson center,.. dan sebagainya..

hp AP plak.. lazimnya dijual di kedai2 biasa.. hp sebegini sebenarnya original.., tetapi bukannya original di Malaysia.. maksudnya. ia diimport daripada luar negara.. dan dibawa masuk ke dalam negara malaysia... oleh company2 AP... iaitu bukan nokia, SE , dan sebagainya..

oleh itu.. bezanya..
dari segi waranti... hp ORI.. , waranty valid dalam negara dan boleh claim kat any authorized service center...yang bestnye free je.. [dalam tempoh waranti].
hp AP.. waranty valid di negara asal hp tersebut[jika masih ada original warranty card]// , dan lazimnya.. AP company itu sendiri menyediakan waranti.... namun.. ada sesetengah waranti tidak cover semua. ..

hp AP nih juga ada kemungkinan besar locked to the telco of negara asalnya... , oleh itu.... hp yang locked tuh.. kenelah unlocked.. supaya boleh pakai di malaysia..[tapi biasanya.. kat malaysia nih.. diorang dah unlockedkan..]..

dari segi kualiti.. semuanya sama.. jgn bandingkan kualiti.. kerana ia masih sama..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register