BTC USD 47,184.6 Gold USD 1,754.65
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perbezaan harga emas dunia vs bank vs harga emas yang digunakan di kedai emas

Dann

Administrator
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,289
Reaction score
1,936
Points
101
Mungkin ramai dah tau dan berilmu tentang emas berbanding 10-15 tahun dulu. Tapi saya suka share sekali lagi pada yang mungkin tak perasan tentang perbandingan harga semasa emas yg digunakan oleh kedai kedai emas dlm negara yg menjual emas perhiasan berbanding harga emas dunia.

Harga emas dunia adalah menjadi rujukan yg paling tepat. Ia biasanya merujuk kepada emas bar tulen 99.9 (zero spread) mengikut nilai USD.

Harga emas di bank tempatan adalah dikawal oleh bank masing masing. Ianya masih bersandarkan kepada emas dunia namun spread emas dan spread pertukaran USD-MYR adalah dua komponen pihak bank untuk membuat keuntungan. Kedua dua spread ini berbeza antara setiap bank.

Harga emas di kedai emas tempatan di kawal oleh Federation of Goldsmiths and Jewellers Associations of Malaysia. Kalau tak silap dan seingat saya dulu website ini ada memaparkan harga emas semasa mengikut spread yg mereka tentukan. Tak pasti kenapa sekarang tidak lagi dipaparkan.


Rumusan :
- Harga emas dunia ZERO spread.
- Harga emas ditentukan oleh bank lebih kerana ada spread.
- Harga emas di kedai emas adalah lebih tinggi dari bank atas faktor (i) spread yg diletakkan lebih tinggi dari bank dan (ii) kos upah merekabentuk / design

Normality :
- Pembeli gold bar biasanya akan beli terus dari pembekal mengikut harga semasa dunia. Spread pertukaran USD-MYR ditentukan oleh pembekal.
- Pembeli emas perhiasan (emas 91.6) biasanya tidak sedar bahawa telah membayar harga untuk emas 999 sedangkan hanya membeli emas 916. Namun ini mudah dimaipulasi kembali oleh pengusaha emas memandangkan harga design/merekabentuk adalah subjektif.

Recommendation
1) Jika mahu simpan tunai dengan emas fizikal, beli emas bar 99.9
2) Jika beli emas perhiasan, jangan tersalah anggap bahawa anda 100% telah buat satu pelaburan. Benar, anda buat pelaburan tetapi sebenarnya ia adalah pelaburan tidak bijak :-
- Kerana buat pelaburan dengan kerugian membayar kos upah rekabentuk/design dan material lain untuk membuat sebentuk cincin/rantai etc etc
- Emas 916 adalah lebih murah dan bukan bersandarkan harga emas dunia.

==============

Bermula semalam di CG, ada memaparkan harga semasa emas dunia untuk kemudahan semua ahli dan pelawat.

live feed.png

Harga emas yg dipaparkan adalah dalam bentuk ounce.

1 ounce = 31.1 grams

Later, kita boleh improve live feed ini dengan sediakan selector untuk ounce <-> grams.
 
Sponsored Post

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,422
Reaction score
78
Points
80
tidakkah emas barang kemas mudah untuk di cash kan kerana mudah untuk dijual berbanding gold bar?
 

g-man

Super Active Member
Joined
Jan 16, 2011
Messages
5,265
Reaction score
843
Points
121
Mungkin ramai dah tau dan berilmu tentang emas berbanding 10-15 tahun dulu. Tapi saya suka share sekali lagi pada yang mungkin tak perasan tentang perbandingan harga semasa emas yg digunakan oleh kedai kedai emas dlm negara yg menjual emas perhiasan berbanding harga emas dunia.

Harga emas dunia adalah menjadi rujukan yg paling tepat. Ia biasanya merujuk kepada emas bar tulen 99.9 (zero spread) mengikut nilai USD.

Harga emas di bank tempatan adalah dikawal oleh bank masing masing. Ianya masih bersandarkan kepada emas dunia namun spread emas dan spread pertukaran USD-MYR adalah dua komponen pihak bank untuk membuat keuntungan. Kedua dua spread ini berbeza antara setiap bank.

Harga emas di kedai emas tempatan di kawal oleh Federation of Goldsmiths and Jewellers Associations of Malaysia. Kalau tak silap dan seingat saya dulu website ini ada memaparkan harga emas semasa mengikut spread yg mereka tentukan. Tak pasti kenapa sekarang tidak lagi dipaparkan.


Rumusan :
- Harga emas dunia ZERO spread.
- Harga emas ditentukan oleh bank lebih kerana ada spread.
- Harga emas di kedai emas adalah lebih tinggi dari bank atas faktor (i) spread yg diletakkan lebih tinggi dari bank dan (ii) kos upah merekabentuk / design

Normality :
- Pembeli gold bar biasanya akan beli terus dari pembekal mengikut harga semasa dunia. Spread pertukaran USD-MYR ditentukan oleh pembekal.
- Pembeli emas perhiasan (emas 99.5) biasanya tidak sedar bahawa telah membayar harga untuk emas 99.9 sedangkan hanya membeli emas 99.5. Namun ini mudah dimaipulasi kembali oleh pengusaha emas memandangkan harga design/merekabentuk adalah subjektif.

Recommendation
1) Jika mahu simpan tunai dengan emas fizikal, beli emas bar 99.9
2) Jika beli emas perhiasan, jangan tersalah anggap bahawa anda 100% telah buat satu pelaburan. Benar, anda buat pelaburan tetapi sebenarnya ia adalah pelaburan tidak bijak :-
- Kerana buat pelaburan dengan kerugian membayar kos upah rekabentuk/design dan material lain untuk membuat sebentuk cincin/rantai etc etc
- Emas 99.5 adalah lebih murah dan bukan bersandarkan harga emas dunia.

==============

Bermula semalam di CG, ada memaparkan harga semasa emas dunia untuk kemudahan semua ahli dan pelawat.

live feed.png

Harga emas yg dipaparkan adalah dalam bentuk ounce.

1 ounce = 31.1 grams

Later, kita boleh improve live feed ini dengan sediakan selector untuk ounce <-> grams.

Tq TT, good sharing 👍👍👍👍👍👍
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,792
Reaction score
411
Points
141
dah ade live price..ok laa tu..
tapi yg aku masuk harga emas 916..hehe
 

playermmc

Active+ Member
Joined
Sep 23, 2009
Messages
2,717
Reaction score
28
Points
40
mcm mano nk beli emas dekat bank bukak akaun emas
 

apoeki

Super Active Member
Joined
Aug 7, 2012
Messages
7,492
Reaction score
773
Points
121
mana lbh berbaloi buat simpanan emas (buka acc kt bank) atau beli emas fizikal dekat bank atau beli emas kt kedai?
 
Last edited:

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,792
Reaction score
411
Points
141
mana lbh berbaloi buat simpanan emas (buka acc kt bank) atau beli emas fizikal dekat bank atau beli emas kt kedai?

beli emas fizikal kene simpan..
biasa risiko kene rompak sgt tinggi..
klu akaun bersandarkan emas, jika syarikat tu tutup, mmg kita pon melingkup laa..
tapi xkan bank bole tutup plak??
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,422
Reaction score
78
Points
80
aku ingin menjual emas, bab jual harga hutang dan harga cash ada beza tak?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register