Perbezaan Harga Barang Untuk Tahun 2000 dan 2012

CG Sponsors




Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,663
Reaction score
159
Points
48
Kalau macam tu patut kita semua dibayar gaji pakai emas dan bukan wang kerana yang berkurangan bukan harga barangan tetapi kenaikan nilai emas manakala nilai wang ringgit tidak berubah malah nilai wang ringgit semakin kecil....hahahahaha
Sebenarnya yang buat Tanah Melayu Jahanam kerana kita ikut ekonomi orang barat. Sistem Gaji sistem elaun Sistem dividen. Sistem era melayu lama semua kerja berasaskan "upah" . Adik beradik mak aku 8 orang. Arwah bapa mak aku ( kira atuk aku la) ambil upah memandu bas sekolah. Rumi tak tahu baca. Cuma tahu baca JAWI. Zaman sekarang gaji ribu ribu tapi tak berani beranak ramai.
 
Sponsored Post

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,663
Reaction score
159
Points
48
kemudian emas dijual utk dptkn wang kertas semula :D
Sebenarnya perang dunia ke 2 berlaku untuk menghalalkan wang kertas. Dalam perang dunia ke 2 ada dua buah kerajaan yang mmg cukup legend dan kaya sebelum WWW 2 tumbang.

Iaitu Kerajaan Turki Uthmaniah
Iaitu Kerajaan Dinasti Qing

Bila negara Turki Uthmaniah Jatuh tanah jajahan mula merdeka dan memerintah sendiri. Bila Dinasti Qing Jatuh kaum cina mula di ambil British utk bekerja di lombong2. Dua dua ni zaman sekarang 2019 adalah negara pengguna terbesar di dunia. Sebelum dua kerajaan ni runtuh Puak Yahudi pernah offer Kerajaan Uthmaniah diorang nak beli tanah palestin. Tapi Khalifah masa tu tak bagi. Di Sebelahh China . British nak berdagang dengan china utk dapatkan Teh dan Sutera. tapi Wang tarak. China tak nak apa apa dari diorang. So duit british keluar masuk takde. Bila dah aib di bawa Candu masuk ke China. Masa memula Yahudi baik dengan Turki ..Puak yahudi ada offer projek Kereta api dari Vienna ke mana ntah. Uthmaniah time tu takde duit. so Yahudi ni offer loan / Bon.
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,663
Reaction score
159
Points
48
Aku ada satu soalan cepu emas. aku nak tengok siapa boleh jawab. Arab saudi , Qatar , Bahrain , UAE ni adalah jajahan Uthmaniah kan? Zaman Uthmaniah dulu takde lagi negara ni jual minyak. Tapi elok selepas Uthmaniah tumbang dan negara2 ni merdeka minyak pun timbul. around 1970 kalau tak salah...

queestion is : What happend kalau Uthmaniah masih berkuasa ? sekarang ni pun Qatar adalah negara KDNK terbesar di dunia. Kuwait negara matawang termahal di dunia. Arab Saudi minyak reserved ke 2 terbesar di dunia. Bangunan tertinggi di dunia pun berada di Dubai
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
3,518
Reaction score
1,063
Points
111
Sebenarnya yang buat Tanah Melayu Jahanam kerana kita ikut ekonomi orang barat. Sistem Gaji sistem elaun Sistem dividen. Sistem era melayu lama semua kerja berasaskan "upah" . Adik beradik mak aku 8 orang. Arwah bapa mak aku ( kira atuk aku la) ambil upah memandu bas sekolah. Rumi tak tahu baca. Cuma tahu baca JAWI. Zaman sekarang gaji ribu ribu tapi tak berani beranak ramai.
Sistem 'upah' ni, sape yang rajin, dialah yang yang dapat banyak. Berbeza dengan sistem 'gaji', hang rajin ke tak, pendapatan lebih kurang je.:D:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register