Perbezaan Harga Barang Untuk Tahun 2000 dan 2012

CG Sponsors




azlann1981

Super Active Member
Joined
Apr 13, 2006
Messages
5,512
Reaction score
222
Points
73
tapi agak2 la klu emas ni dijadikan brg pertukaran,boleh ke harga dia naik mcm sekarang?..ke sama je mcm nilai duit yang semakin berkurang?
a'ah kan..betul juga tu..
andaikan kat dunia nie tak wujud pun wang kertas..semua urusniaga diniagakan dalam emas, aku rasa harga barang still naik gak. Harga barang still akan naik walaupun pakai emas, SEBAB harga barang dipengaruhi oleh mcm2 faktor seperti permintaan/penawaran, kos operasi (gaji pekerja, dll), kos pengkutan, dan lain2 kos lagi la...dan juga faktor KETAMAKAN peniaga..:D
 
Sponsored Post

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
jgn compare emas dgn barang keperluan..

kalau buah kena compare dgn buah jgk..
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
gomen tak komited terhadap penggunaan dinar/emas ni
kalau pr naik ada harapan ka?
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
sebenarnya bukan harga barang yang naik tapi nilai wang yang turun..

pernah terbaca satu buku, buku tu tulis..

zaman Nabi Muhammad dulu, baju yang paling teruk kualiti dibeli oleh Nabi Muhammad dengan harga 2 dirham..

cuba bayangkan dengan RM50 sekarang kualiti baju camne yg kita dapat..
betoi tu
emas ada nilai sendiri kita bule check graf turun naik harganya
sama jugak dgn nilai matawang & barang keperluan

kalau kita tgk graf nilai matawang vs barang keperluan
kita bule tgk nilai matawang tu sendiri yang menurun
nilai barang keperluan mungkin tak banyak berubah

tapi kalau emas vs barang keperluan
nilai emas semakin naik vs nilai barang?

tapi masalah gak nak ukur bila tadak benda yg statik utk benchmark/scale
nilai emas berubah2 nilai matawang berubah2 nilai barang berubah2

ada pendapat kata emas tak patut diniagakan
sebab nilai emas perlu statik sebagai barang berharga
utk jadi kayu ukur menyukat nilai2 barang lain termasuk jugak matawang sendiri
 

qubs

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2010
Messages
9,556
Reaction score
195
Points
73
sbb harga emas naik mmg la jd mcm tu
 

fzlik

Super Active Member
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
a'ah kan..betul juga tu..
andaikan kat dunia nie tak wujud pun wang kertas..semua urusniaga diniagakan dalam emas, aku rasa harga barang still naik gak. Harga barang still akan naik walaupun pakai emas, SEBAB harga barang dipengaruhi oleh mcm2 faktor seperti permintaan/penawaran, kos operasi (gaji pekerja, dll), kos pengkutan, dan lain2 kos lagi la...dan juga faktor KETAMAKAN peniaga..:D
zaman nabi sekor kambing 1 dinar. zaman skrg pun 1 dinar gak.....
 

azlann1981

Super Active Member
Joined
Apr 13, 2006
Messages
5,512
Reaction score
222
Points
73
zaman nabi sekor kambing 1 dinar. zaman skrg pun 1 dinar gak.....
aku agak confius sikit la...ok..katakan wang kertas mmg tak wujud langsung dlm sejarah manusia, manusia pakai emas je dari zaman dulu sampai sekarang...
soalan..adakah harga kambing pada zaman dulu(katakan 500 thn dulu) yg dijual 1 dinar akan tetap 1 dinar juga pada zaman skrg?? x ada kenaikan harga oleh peniaga? sebab kos operasi 500 thn dulu dgn kos operasi sekarang mesti la berbeza kan?? so takkan la harga jualan still lagi sama 500 thn lalu dgn skrg walaupun kos operasi dah meningkat?(bagi kes ni sila anggap wang kertas x pernah wujud langsung dlm sejarah peradaban manusia... )


tapi kalau citer pasal wang kertas mmg la,wang kertas mengalami susut nilai dari semasa ke semasa... sebab wang kertas tu mmg tak ada nilai sebenarnya, hanya sekeping kertas yg diberi nilai oleh sesebuah kerajaan...bila tiba masanya org dah tak anggap ia bernilai jadi la ia hanya sekeping kertas yang tak bernilai..cth mcm duit pokok pisang zaman jepun...

ada sesiapa boleh terangkan tak???
thanks in advance kepada sesiapa yg boleh mengurai kekeliruan aku nie...
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register