BTC USD 27,913.1 Gold USD 1,980.06
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Perak Bentang Belanjawan 2023 RM1.19 Bilion

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,851
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,851
Reaction score
27,637
Points
2,836
Awards
2

Perak bentang Belanjawan 2023 RM1.19 bilion​

NORMAWATI ADNAN
22 DEC 2022
A⁻A⁺

2031932.jpeg


Saarani menunjukkan buku Belanjawan Perak 2023 sempena Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak pada Khamis.


IPOH – Perak membentangkan Belanjawan 2023 berjumlah RM1.19 bilion dengan anggaran perbelanjaan mengurus sebanyak RM794 juta dan pembangunan RM395 juta.

Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, belanjawan yang bertemakan 'Perak Makmur, Rakyat Sejahtera' itu merangkumi lima fokus utama iaitu kesejahteraan rakyat, tadbir urus projek berkepentingan, kelestarian alam sekitar, keterjaminan bekalan makanan serta pembangunan modal insan dan belia.

Menurutnya, daripada unjuran hasil dan perbelanjaan tersebut, Penyata Kewangan Kerajaan Negeri bagi tahun berakhir 31 Disember 2023 akan ditutup dengan jangkaan defisit RM30.0 juta.

Antara yang mencuri tumpuan ialah peningkatan peruntukan bagi tujuan pembangunan yang meningkat sebanyak RM93 juta berbanding tahun 2022 dengan kebanyakannya disalurkan bagi tujuan program-program kesejahteraan rakyat.

“Peningkatan ini mengambil kira keperluan yang perlu dibelanjakan demi manfaat rakyat secara keseluruhan.

“Asbab utama peningkatan adalah komitmen bagi projek fizikal merangkumi pembinaan, pembaikan dan kerja naik taraf pelbagai infrastruktur dan fasiliti serta program kesejahteraan rakyat,” katanya dalam Pembentangan Bajet 2023 sempena Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak pada Khamis.

Saarani berkata, menyedari realiti ketidaktentuan iklim ekonomi yang masih menyelubungi kehidupan rakyat, kerajaan negeri merangka pelbagai program dan projek ke arah mencapai kesejahteraan rakyat secara menyeluruh dengan peruntukan berjumlah RM373.8 juta.

Katanya, bagi membela kepentingan golongan sasar B40 yang terhimpit ekonomi, kerajaan negeri meningkatkan dana bagi pelaksanaan Program Kad Perak Sejahtera yang sebelum ini dikenali sebagai Program Kad Perak Prihatin kepada RM25.2 juta iaitu peningkatan RM2.4 juta berbanding tahun 2022.

“Kadar Bantuan Kad Makanan telah dinaikkan daripada RM80 kepada RM90 sebulan untuk setiap penerima, manakala Kad Kesihatan kekal pada kadar RM150 setahun. Program ini dijangka akan dapat memanfaatkan 20,000 penerima,” katanya.

Selaras dengan kepentingan ilmu pengetahuan untuk meningkatkan tahap sosioekonomi rakyat, agenda pendidikan akan terus menjadi keutamaan kerajaan negeri dengan penyediaan peruntukan RM21.4 juta bagi tujuan bantuan pendidikan dipelbagai peringkat pembelajaran.

“Komitmen turut diberikan bagi meneruskan program Tuisyen Cikgu Saarani yang bukan sahaja memberi manfaat secara langsung kepada pelajar sekolah rendah, menengah dan mahasiswa, tetapi juga para guru dan ibu bapa,” katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Tampan itu menjelaskan, penaiktarafan dan penambahbaikan kemudahan prasarana menjadi satu fokus utama pembangunan negeri pada tahun hadapan dengan peruntukan sebanyak RM257.5 juta bagi tujuan tadbir urus projek berkepentingan negeri.

Selain itu katanya, sebanyak RM162.6 juta akan dibelanjakan bagi aspek kelestarian alam sekitar bagi pelaksanaan pembangunan lestari dan teknologi hijau seiring dengan agenda di peringkat nasional dan global.

“Bagi pembangunan sektor pertanian, sebanyak RM55 juta diperuntukkan bagi memastikan bekalan makanan mencukupi dalam memenuhi permintaan dan keperluan penduduk secara konsisten, mampu diperolehi, berkhasiat dan berkualiti.

“Kerajaan negeri juga memperuntukkan RM21.6 juta bagi Pembangunan Modal Insan dan Belia bagi pelaksanaan program berteraskan ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berasaskan teknologi dan inovasi,” katanya.

 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,851
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,851
Reaction score
27,637
Points
2,836
Awards
2

DUN Perak lulus Belanjawan 2023 RM1.19 bilion​

oleh NORMAWATI ADNAN
28 Disember 2022 05:09pm
Masa membaca: 2 minit

2037686.jpg


Saarani selesai menggulung perbahasan Belanjawan Perak 2023 sempena Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak pada Rabu. - Foto: Korporat SUK Perak


IPOH - Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Rabu meluluskan Belanjawan 2023 berjumlah RM1.19 bilion.

Bajet dengan anggaran perbelanjaan mengurus sebanyak RM794 juta dan pembangunan RM395 juta itu diluluskan selepas dibentangkan Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad 22 Disember lepas.

Bacaan kedua dan ketiga Rang Undang-Undang Enakmen Perbekalan 2023 dan Usul Kumpulan Wang Pembangunan 2023 itu dipersetujui dengan suara terbanyak Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Seramai 23 ahli dewan daripada keseluruhan 59 terdiri daripada sembilan wakil rakyat blok kerajaan dan 14 pembangkang telah mengambil bahagian dalam perbahasan, Selasa lalu.

Speaker DUN Perak, Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid sebelum itu mengarahkan semua ADUN yang menyokong belanjawan tersebut menyatakan persetujuan.

Semua ADUN yang hadir kemudiannya menyatakan persetujuan secara sebulat suara tanpa pindaan terhadap belanjawan berkenaan.

Belanjawan yang bertemakan 'Perak Makmur, Rakyat Sejahtera' itu merangkumi lima fokus utama iaitu kesejahteraan rakyat, tadbir urus projek berkepentingan, kelestarian alam sekitar, keterjaminan bekalan makanan serta pembangunan modal insan dan belia.

Antara yang mencuri tumpuan ialah peningkatan peruntukan bagi tujuan pembangunan sebanyak RM93 juta atau 30.8 peratus kepada RM395 juta berbanding RM302 juta pada tahun 2022 dengan kebanyakannya disalurkan bagi tujuan program kesejahteraan rakyat.

Ketika sesi penggulungan perbahasan, Saarani berkata, Belanjawan Perak 2023 sangat penting menentukan tahap kesiapsiagaan kerajaan negeri dalam mengharungi gelora ketidaktentuan ekonomi di peringkat nasional dan global.

"Ia juga akan menjadi indikasi keupayaan kita mencipta momentum bagi menjayakan segala perancangan yang termaktub dalam pelan Perak Sejahtera 2030," katanya.

Beliau menjelaskan, pelan Perak Sejahtera 2030 diilhamkan dan dibentuk untuk mencapai tiga sasaran utama iaitu sejahtera sosial, sejahtera ekonomi dan sejahtera politik.

Katanya, perkara itu termasuklah memberi keadilan kepada rakyat untuk mendapat peluang serta kemudahan pendidikan, pekerjaan, perumahan dan keselamatan.

"Strategi, flagship, program dan inisiatif yang diformulasikan dalam pelan ini memastikan keterangkuman pelbagai komposisi kaum dan taraf sosioekonomi.

"Selain pengagihan pembangunan bersasar yang seimbang di seluruh negeri menerusi penjenamaan dan pengkhususan daerah," katanya.

 
Sponsored Post

Top
Log in Register