Penyakit jantung kekal punca utama kematian di Malaysia

CG Sponsors




oldtbone

Legendary Member
Joined
May 25, 2012
Messages
17,324
Reaction score
3,693
Points
191

Sebanyak 172,031 kematian direkodkan pada 2018, dengan sejumlah 117,387 daripadanya adalah sebab kematian yang disahkan secara perubatan. - Foto hiasan











PUTRAJAYA: Sebanyak 172,031 kematian direkodkan pada 2018, dengan sejumlah 117,387 daripadanya adalah sebab kematian yang disahkan secara perubatan, manakala 54,644 adalah tidak disahkan secara perubatan.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin, berkata, penyakit jantung iskemik atau Ischaemic heart diseases kekal sebagai sebab kematian utama di Malaysia dengan 18,267 kematian atau 15.6 peratus daripada jumlah kematian yang disahkan secara perubatan pada 2018.

Berdasarkan laporan Perangkaan Sebab Kematian, Malaysia, 2019 yang dikeluarkan hari ini, kematian disebabkan penyakit jantung iskemik meningkat 35.3 peratus berbanding 13,503 kematian pada 2017.

Sementara itu, pneumonia mencatatkan sebab kematian kedua tertinggi di negara ini dengan 11.8 peratus diikuti penyakit serebrovaskular atau Cerebrovascular diseases (7.8 peratus), kemalangan kenderaan (3.7 peratus) dan Chronic lower respiratory diseases (2.6 peratus).

“Sebab kematian utama bagi lelaki adalah penyakit jantung iskemik dengan 12,510 kematian atau 17.8 peratus daripada jumlah kematian lelaki pada 2018, manakala sebab kematian utama bagi perempuan adalah pneumonia dengan 6,033 kematian (12.8 peratus),” katanya.
Mohd Uzir berkata penyakit jantung iskemik adalah sebab kematian utama di 90 daerah pentadbiran dan peratusan tertinggi dicatatkan di daerah Petaling, Selangor iaitu 16.3 peratus.

Pneumonia pula sebab kematian utama di 48 daerah pentadbiran dengan peratusan tertinggi dicatatkan oleh Kota Setar, Kedah iaitu 17.8 peratus, katanya. - BERNAMA








sumber: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/10/623034/penyakit-jantung-kekal-punca-utama-kematian-di-malaysia
 

..........

Kenapa yg paling ramai mati akibat jantung ialah org bumi melayu (sy assumed mereka kebanyakan Islam)



Nak masuk surga cepat ke?

Yg sebenar quran tu ajar kita hidup selamat selepas mati saja ke? :cool:

  • Like
Reactions: TT
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
150,750
Reaction score
20,767
Points
1,661

..........
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,873
Reaction score
509
Points
161
start cycling la...ada orang sampai Tapah-Cameron-Simpang Pulai pun cycling,Fraser Hill,Genting Peras,Kuala Klawang,Broga,Semenyih,Audax,Dragonback,bahulu Klassic,Bukit Hantu Loop,Balok Monsoon Ride...

Carbon composite Pinarello frame, crank set hollow,cassette 12 speed-32-11,triple chainring,ceramic bearing bottom bracket,carbon wheelset,ceramic bearing hub,Dura Ace crank set...perghhh...

Insyaallah,kolesterol turun,lemak semua perah jadi energy sampai bonk😂haha...
 

akudotcom

Active+ Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
3,686
Reaction score
816
Points
81
Kenapa yg paling ramai mati akibat jantung ialah org bumi melayu (sy assumed mereka kebanyakan Islam)



Nak masuk surga cepat ke?

Yg sebenar quran tu ajar kita hidup selamat selepas mati saja ke? :cool:
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,508
Reaction score
273
Points
41
Kenapa yg paling ramai mati akibat jantung ialah org bumi melayu (sy assumed mereka kebanyakan Islam)



Nak masuk surga cepat ke?

Yg sebenar quran tu ajar kita hidup selamat selepas mati saja ke? :cool:
memandangkan pagi ni saya banyak masa.
saya ambil sedikit ruang untuk beri pandangan yg x seberapa.
kata2 encik ni semberono dan x berasas.
boleh jadi pandangan encik dilontarkan tanpa mengambil kira jumlah kependudukan Malaysia berdasarkan kaum (2018).
boleh rujuk sini :
saya ringkaskan kerana mungkin encik xde masa nak mengkaji.
berdasarkan statistik 2018, penduduk Malaysia berdasarkan kaum seperti berikut :
Bumiputera : 20juta. Cina : 6.7juta. India : 2.01juta.
Penyakit Jantung (Ischaemic Heart Diseases)-berdasarkan statistik yg diberikan.
Bumiputera : 11350. Cina : 4243. India : 2240.
Peratusan berdasarkan kaum ((Jumlah penghidap berdasarkan kaum / Jumlah kaum) x 100).
Bumiputera : 0.05675% Cina : 0.06332% India : 0.1114%

RINGKASAN :
Jumlah penghidap penyakit jantung bumiputera nampak besar (11350) sebab bumiputera kat Malaysia paling besar (20 juta).
 

akudotcom

Active+ Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
3,686
Reaction score
816
Points
81
memandangkan pagi ni saya banyak masa.
saya ambil sedikit ruang untuk beri pandangan yg x seberapa.
kata2 encik ni semberono dan x berasas.
boleh jadi pandangan encik dilontarkan tanpa mengambil kira jumlah kependudukan Malaysia berdasarkan kaum (2018).
boleh rujuk sini :
saya ringkaskan kerana mungkin encik xde masa nak mengkaji.
berdasarkan statistik 2018, penduduk Malaysia berdasarkan kaum seperti berikut :
Bumiputera : 20juta. Cina : 6.7juta. India : 2.01juta.
Penyakit Jantung (Ischaemic Heart Diseases)-berdasarkan statistik yg diberikan.
Bumiputera : 11350. Cina : 4243. India : 2240.
Peratusan berdasarkan kaum ((Jumlah penghidap berdasarkan kaum / Jumlah kaum) x 100).
Bumiputera : 0.05675% Cina : 0.06332% India : 0.1114%

RINGKASAN :
Jumlah penghidap penyakit jantung bumiputera nampak besar (11350) sebab bumiputera kat Malaysia paling besar (20 juta).
Ok stuju tu kalau ikut peratusan

kalau di lihat big skala




malaysia jg tempat paling atas paling gemuk & penghidap kencing manis di asia

Consider majority melayu jg tu:cool:
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
16,418
Reaction score
1,099
Points
206
start cycling la...ada orang sampai Tapah-Cameron-Simpang Pulai pun cycling,Fraser Hill,Genting Peras,Kuala Klawang,Broga,Semenyih,Audax,Dragonback,bahulu Klassic,Bukit Hantu Loop,Balok Monsoon Ride...

Carbon composite Pinarello frame, crank set hollow,cassette 12 speed-32-11,triple chainring,ceramic bearing bottom bracket,carbon wheelset,ceramic bearing hub,Dura Ace crank set...perghhh...

Insyaallah,kolesterol turun,lemak semua perah jadi energy sampai bonk😂haha...
Tapi mcm den yg ado kolestrol, takleh kayuh laju2 jang. Bilo kayuh laju tercungap2 sampai dada raso pedih Panas. Keno kayuh slow ajo. Doktor pesan arteri sumbat dgn kolestrol. Jadi keno jaga mkn utk turunkn kolestrol. Payah betul
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,936
Reaction score
457
Points
96
��
INDIA CHINA Deaths
Cause Of Death RnkDeathsRnkDeathsSummary
Coronary Heart Disease1
1,556,746​
21,597,170
- 40,424​
Lung Disease2
964,892​
31,011,931
- 47,039​
Stroke3
746,989​
12,098,609
- 1,351,619​
Influenza and Pneumonia4
697,454​
10217,062
+ 480,392​
Tuberculosis5
506,387​
3033,634
+ 472,753​
Diarrhoeal diseases6
463,927​
519,208
+ 454,719​
Low Birth Weight7
354,918​
3133,151
+ 321,767​
Diabetes Mellitus8
320,896​
13165,989
+ 154,906​
Road Traffic Accidents9
299,527​
9268,127
+ 31,400​
Liver Disease10
279,478​
14161,377
+ 118,101​
TOTAL DEATHS6,191,2145,596,258+ 594,956
PHILIPPINES TOP 50 CAUSES OF DEATH

TOP 50 CAUSES OF DEATH RateWorld Rank
1.Coronary Heart Disease191.7928
2.Stroke134.7429
3.Influenza and Pneumonia115.9624

penyakit jantung pembunuh no 1 di india, filipina, no 2 di china.
majority penduduk india ialah orang india, majority penduduk china ialah orang china

sumber https://www.worldlifeexpectancy.com/news/india-vs-china-top-10-causes-of-death
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,317
Reaction score
2,049
Points
141
bumiputera ramai kematian akibat sakit jantung...sbb mmg majoriti bumiputera 70% di malaysia...
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,873
Reaction score
509
Points
161
Tapi mcm den yg ado kolestrol, takleh kayuh laju2 jang. Bilo kayuh laju tercungap2 sampai dada raso pedih Panas. Keno kayuh slow ajo. Doktor pesan arteri sumbat dgn kolestrol. Jadi keno jaga mkn utk turunkn kolestrol. Payah betul
cuba cycle leha leha,tiap hari balik kojo...bila berat kurang 10Kg,try funride 20Kilo,bila dah fit,kaki kuat,try funride 30Kilo...nanti boleh masuk Jamboree bila betul betul rasa dah ready...

kat FB banyak ada event,rugi kalau tak joinevent,ada T shirt,medal,makan minum,milo freeee😁

Kemarin ada Funride menjunjung kasih Bukit Raja...ramai cyclist join...Bulan depan pun banyak event menunggu...👍
 
Sponsored Post
Top
Log in Register