BTC USD 28,419.6 Gold USD 1,976.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Penutupan Masjid al-Aqsa provokasi terhadap Muslim

balqis07

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,953
Paid Membership
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
image.jpg


Masjid al-Aqsa
< 1 / 1 >
KUALA LUMPUR - Penutupan Masjid al-Aqsa oleh pihak berkuasa Israel merupakan tindakan duluan dan provokasi secara terang-terangan terhadap umat Islam, kata Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

Setiausaha Agungnya, Iyad Ameen Madani berkata, OIC mengutuk tindakan yang mencabuli hak beragama umat Islam di salah sebuah masjid paling suci.

"Ini adalah satu pelanggaran semua perjanjian antarabangsa, konvensyen Geneva dan prinsip undang-undang antarabangsa," katanya dalam kenyataan.

Madani berkata, Israel bertanggungjawab sepenuhnya atas akibat daripada perbuatan itu dan mengingatkan peningkatan amalan perkauman seumpama itu akan memburukkan lagi keadaan di rantau berkenaan.

Beliau menuntut supaya Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNSC) bertindak segera untuk mencegah pencerobohan berulang Israel di tapak suci umat Islam dan Kristian, di kawasan penempatan Baitulmaqdis.

Beliau juga meminta UNSC untuk menghentikan pelanggaran perkauman dan aktiviti keagamaan rakyat Palestin, oleh Israel.

Menurut laporan, Israel mengumumkan pada Khamis, ia akan membuka semula Masjid al-Aqsa berikutan kemarahan antarabangsa selepas menutup kawasan beribadat itu kesan daripada kes tembak seorang aktivis Yahudi, pada lewat Rabu.

Menurut Al Arabiya News, polis Israel telah menembak dan membunuh Muataz Hijazi, seorang lelaki Palestin yang disyaki menembak dan cuba membunuh aktivis Yahudi itu.

Kejadian telah meningkatkan pertempuran antara penunjuk perasaan rakyat Palestin dan polis rusuhan Israel. - Bernama
 
Top
Log in Register