Penternakan Itik Penelur

CG Sponsors




ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم dan hi... :)

Jom kita bincang tentang secara details tentang penternakan itik penelur :)

:)cgrock

Pada pendapat saya, apa yang perlu kita tahu dan bincang tentang penternakan itik penelur ialah:

  • Jenis itik penelur
  • Reban untuk itik penelur
  • Cara menjaganya mengikut peringkat
  • Pemakanan dan ubatan yang perlu
  • Faktor kesihatan atau penyakit itik penelur itu sendiri
  • dan seterusnya tentang pemasaran
:D


Hm.... :-? Ada yang saya terlepas pandang ke? Orait jom kita gunakan kesempatan yang ada ni untuk terus berbincang :)

Sesiapa yang punya pengalaman, dijemput untuk berkongsi kat sini ye :)

Apa saya tau, insya Allah saya akan share sini :)

:)cgrock
:)cgrock
 
Sponsored Post

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Saya dah cuba search tentang tajuk ni. Jika dah ada saya mohon maaf dan pihak admin boleh ambil tindakan yang sewajarnya :)
 

rauzan

Active Member
Joined
Sep 24, 2008
Messages
1,258
Reaction score
10
Points
25

dulu mak aq pnah buat biz ni...
buh kat sbelah umah jew...
psg pagaq keliling...
tanah becak ckit la...
kalaw ada kolam2 tuk itik tu mandi manda lg best...
tp tu la...ulaq ngan bewaq rajin arh dtg p kandang tu...
kami dulu pagi petang keja kutip teloq itik ja...
pastu mak p rendam dlm baldi nk buat jd teloq masin...
pastu jual arh kat pasaq tani...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

jasma

Super Active Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
5,076
Reaction score
20
Points
65
mula2 kena pilih lokasi yg agak jauh dari kawasan perumahan...
bau kuat wooo.....
pastu kena kira kos anak itik...
makanan mahal wooo...

dulu saya beli yg dah besar...
jimat sikit...
tapi harga mahal sikit...
bila start bertelur.....
kena jaga betul2 makanannya....
silap bagi makanan...
x bertelur ler jawabnya....:D
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166

dulu mak aq pnah buat biz ni...
buh kat sbelah umah jew...
psg pagaq keliling...
tanah becak ckit la...
kalaw ada kolam2 tuk itik tu mandi manda lg best...
tp tu la...ulaq ngan bewaq rajin arh dtg p kandang tu...
kami dulu pagi petang keja kutip teloq itik ja...
pastu mak p rendam dlm baldi nk buat jd teloq masin...
pastu jual arh kat pasaq tani...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
wah.... ada ye pengalaman :)

hm... kesempatan ni saya nak tanya la ye. berpa ekor itik penelur yang mak bro bela?

baka jenis apa itik tu?

er... la dah tak buat lagi? :-?
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
mula2 kena pilih lokasi yg agak jauh dari kawasan perumahan...
bau kuat wooo.....
pastu kena kira kos anak itik...
makanan mahal wooo...

dulu saya beli yg dah besar...
jimat sikit...
tapi harga mahal sikit...
bila start bertelur.....
kena jaga betul2 makanannya....
silap bagi makanan...
x bertelur ler jawabnya....:D
wah.... ada jugak pengalaman... :)

:)cgrock

hm... bro, memang busuk sangat macam mana tu ye? bau tahi dia ke?

hm... tetang jaga betul-betul makanan tu tolong terangkan sikit lagi boleh tak? :D
 

jasma

Super Active Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
5,076
Reaction score
20
Points
65
wah.... ada jugak pengalaman... :)

:)cgrock

hm... bro, memang busuk sangat macam mana tu ye? bau tahi dia ke?

hm... tetang jaga betul-betul makanan tu tolong terangkan sikit lagi boleh tak? :D
tahi itik ler...
lagi satu lalat la....
itik penelur ni kena bagi makan cukup...

bila dah start bertelur....
elakkan bagi hampas kelapa....
seeloknya guna makanan yg dikhususkan utk itik telur....
 

heaven

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2007
Messages
2,646
Reaction score
11
Points
25
PerggHH itik telur ni kos makan tinggi beb...
 

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
PerggHH itik telur ni kos makan tinggi beb...
yup.mmg betul
kos makan die tinggi skit sbb itik telur ni kena makan yg elok2 baru die telur ari2
kalau tak, die telur 2 3 ari sekali jer

kalau bg makan temukut padi jer, mmg die xkan telur lansung
kena bg makan campuran dedak ngan jagung or campuran dedak ngan baja ikan.

atau campuran jagung ngan baja ikan atau vitamin.

xbleh bg satu2 aje

pastu itik ni suke kawasan berlopak air
so, kena sediakan kawasan mandi manda die dan termasuklah minum die dan kawasan khas utk bertelur. xpayah reban pun xpe.janji ade tempat teduh or berlitup mcm bawah kanvas or yg seumpamanya.

ini hasil pengalaman aku lah dengan bapa mertua aku yg bela itik ni:D:D
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
hM... Jom-jom... kita sentuh bab pemakanan itik penelur ni. :D

Sebelum tu kalau saya silap,tolong betulkan ye :)

Baiklah, secara asasnya pemakanan itik penelur ni perlu kita jaga antaranya ialah:

- protien kasar

- tenaga metabolisme

- vitamin dan

- zat galian


Untuk tambahan, siapa pernah dengar pewarna xantofil? :D pewarna xantofil ni digunakan untuk lebih menguningkan bahagian kuning telur tu.

Bila dah lebih kuning, sebab tu la harga lebih mahal. selalunya pembuat terlu masin lebih arif dalam hal ni :)

:)cgrock


P/s: moga thread ni sedikit sebanyak membantu bagi sesiapa yang meminati penternakan itik penelur ini :)

Teruskan mencari rezeki HALAL wahai sahabatku :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register