BTC USD 43,675.8 Gold USD 2,028.31
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pensyarah Kanan UTHM kini jutawan jual daun ketapang, kongsi pengalaman jana pendapatan di eBay

notepad

Legendary Member
gem
Messages
13,501
Joined
Sep 17, 2011
Messages
13,501
Reaction score
1,745
Points
206
2415425.png

Dr Zul berhasrat melahirkan lebih ramai usahawan eBay dalam kalangan mahasiswa.

Pensyarah Kanan UTHM kini jutawan jual daun ketapang, kongsi pengalaman jana pendapatan di eBay​


collage-3.jpg


“Saya hanya keluar modal sebanyak RM8 untuk kos pos ke luar negara, modal lain hanya pungut daun ketapang kering yang bersepah-sepah di tepi jalan.

“Dari situ saya berjaya memperoleh untung sebanyak USD30 dengan menjual 30 helai daun ketapang kering di laman eBay,” demikian kata Pensyarah Kanan Jabatan Sains dan Matematik Pusat Pengajian Diploma Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Dr Mohd Zulariffin Md Maarof.

Mengimbau kenangan 10 tahun yang lalu itu dan bagaimana beliau boleh menjadi usahawan online, Dr Mohd Zulariffin atau mesra disapa Dr Zul berkata, beliau terdesak untuk mencari duit bagi meneruskan hidup sebagai penuntut di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor.

Ia dilakukan memandangkan gaji sebagai pembantu penyelidik tidak mampu untuk menampung kos sara hidup yang kian meningkat.

Beliau berkata, tidak mempunyai modal yang besar untuk berniaga dan mengambil keputusan menggunakan pengetahuannya dalam bidang data dan matematik untuk mengkaji peluang perniagaan yang mempunyai modal kecil di internet.

Katanya, menerusi pencarian itu, beliau mendapati daun kering mendapat permintaan tinggi di laman eBay dan dikenali sebagai ‘Indian leaf’.

“Rupa-rupaya apabila dicari-cari, daun itu adalah daun ketapang yang bersepah-sepah di UTM.

“Jadi, apabila sudah tahu, saya terus mencari daun-daun kering dan mengosok-gosoknya untuk membuang debu dan tanah.


“Kemudian saya buka akaun eBay dan mengambil foto daun ketapang yang kering itu untuk dijual.

2415427.png


“Malam itu saya tidur seperti biasa tetapi apabila bangun pada keesokan paginya, saya dapat emel menyatakan 30 helai daun berkenaan terjual dengan harga USD1 setiap satu sudah dibeli pelanggan dari Texas, Amerika Syarikat (USA),” katanya.

Menurut Dr Zul, pada ketika itu perasaan gembiranya yang bukan kepalang itu seperti mahu dihebohkan satu kampung.

“Saya melompat bila jualan masuk dan teruja untuk cari daun kering lain dan ulang cara yang sama.

“Alhamdulillah semakin hari perniagaan semakin rancak dan apabila saya sudah ada modal hasil jualan daun kering, saya mula mengambil barang-barang lain dari China untuk dijual di eBay,” katanya.

Beliau berkata, masuk tahun ketiga perniagaannya, beliau berjaya mengembangkan perniagaannya kepada produk-produk yang lebih menguntungkan dari China dan Indonesia, walaupun ketika itu masih melanjutkan dalam bidang Doktor Falsafah (PhD) di UTM.

“Ketika itu, ramai yang hairan dan bertanya, kenapa saya banyak menghabiskan waktu di dalam bilik kolej sahaja dan tidak bergaul dengan rakan-rakan pengajian yang lain.

“Sehinggalah apabila saya mampu untuk berkahwin ketika bergelar mahasiswa dan membuka restoran nasi beriani sebagai bisnes tambahan, ada yang tanya saya ‘buat apa’ dengan sangat pelik,” katanya yang berjaya memperoleh RM1 juta pertama pada usia 29 tahun.

Usahawan eBay
Bertitik tolak dari itu, beliau akhirnya dipanggil oleh beberapa universiti awam untuk berkongsi ilmu perniagaan berkenaan kepada mahasiswa-mahasiswi.

“Saya mula buat kelas bimbingan menjadi usahawan eBay secara fizikal dan setiap kali kelas berlangsung, sekitar 30 sehingga 40 orang saya akan bantu.

“Yuran setiap penuntut pada waktu itu adalah ditanggung oleh kerajaan dan saya akan mengajar mereka langkah demi langkah iaitu membuka akaun eBay, mencari produk, logistik, membuat iklan dan membuka gudang simpanan di USA,’’ katanya.

Dr Zul yang juga Pengarah Urusan Export Oversea Academy berkata, perkongsian ilmu berkenaan diadakan dengan tujuan melahirkan lebih ramai usahawan tempatan yang menembusi pasaran global.

2415429.png


’’Saya juga bakal melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi membimbing 100 penuntut universiti termasuk daripada keluarga yang susah bagi mempelajari bisnes eBay secara percuma pada 13 dan 14 November ini.

’’Selain itu, Export Oversea Academy juga melaksanakan CSR dengan memberikan e-book secara percuma bagi panduan kepada sesiapa sahaja yang berminat memulakan bisnes eBay,’’ ujarnya.

Sementara itu, Dr Zul meluahkan rasa syukur kerana bertemu jodoh dengan isterinya ketika sama-sama melanjutkan pelajaran dalam bidang PhD Matematik dan kini sama-sama mengemudi akademi tersebut yang juga anak syarikat ‘spin off’ UTHM.

’’Akademi berkenaan ditubuhkan dengan tujuan antara lain mendidik lebih ramai graduan supaya menjadikan bidang usahawan sebagai karier utama selepas tamat pengajian.

2415431.png

’’Isteri saya sentiasa memberikan sokongan tidak kira waktu susah atau senang dan kehidupan kami kini lebih tenang bersama dua anak kecil perempuan berusia 5 dan 2 tahun.

’’Saya juga bersyukur menerusi bakat dan ilmu yang dikurniakan ALLAH, saya bersama-sama isteri dan tenaga pengajar berpengalaman sehingga kini sudah membimbing seramai 15,985 usahawan eBay di seluruh negara.

’’Duduk Malaysia tak mengapa tetapi biar dapat gaji USD,” ujarnya.


 
Sponsored Post

macam mana nak start jual dlm ebay?
susah tak?
Senang je..buka akaun..setup payment..
Pastu boleh jual...jgn copyright saja...ebay cukup pantang..

Pastu kena riki2 bab nak international courier..
Skrg macam2 company buat dropship..byk barang printed..dulu sy jual barang artsnow dgn brg electronic china...14-21hari sampai..haha..
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register