Penjelasan Firdaus Wong: Ceramah Motivasi Difitnah Tuduhan Islamisasi Di Sekolah

CG Sponsors




Sponsored Post

buncai

Fun Poster
Joined
May 21, 2011
Messages
579
Reaction score
36
Points
30


jenis banggang tak faham perlembagaan.
skrg pun generasi2 muda ramai xtahu perlembagaan.Bahaya ni..
pernah student aku malay yg meluahkan rasa mcm xadil kepada bangsa2 lain. Bila aku cakap itu ada tertulis dlm perlembagaan, baru dia paham...
 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
9,518
Reaction score
1,097
Points
151
Pelik betoi dlm perlembagaan pun terang2 dh nyatakan agama rasmi persekutuan Islam tu pun masih nak pertikaikan ka
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,242
Reaction score
2,403
Points
201
aku tertanya2..mana 'semangat malaysia baru' diagung2kan PH? ke yg baru tu adalah kebebasan utk bermaksiat?ke kebebasan tu utk beragama kecuali islam?apa takrif tentang kebebasan tu?apa objektif malaysia baru ni?
ni fahaman prejudis pd islam dan menariknya ada di malaysia yg majoritinya islam.
sebenarnya takrifan untuk PH ialah kepala bana dia..
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,242
Reaction score
2,403
Points
201
Pelik betoi dlm perlembagaan pun terang2 dh nyatakan agama rasmi persekutuan Islam tu pun masih nak pertikaikan ka
biasalah yg kuat sekarang dok burukkan islam di malaysia geng geng dia leerrrr..
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
3,532
Reaction score
1,087
Points
111
ni dalam perkembangan lain



Firdaus Wong tegur Cina Muslim

10 Julai 2019 8:40 PM


Firdaus Wong Wai Hung

KUALA LUMPUR 10 Julai - Pendakwah Islam, Firdaus Wong Wai Hung membidas sikap golongan Cina Muslim yang suka menyalahkan orang Melayu tidak berdakwah kepada mereka sedangkan golongan itu sendiri tidak mahu melibatkan diri dalam dakwah selepas memeluk Islam.

Beliau berkata, majoriti orang Cina yang memeluk Islam hanya banyak bercakap dalam media sosial tetapi apabila diajak berdakwah mereka enggan.

“Sekarang anda dah masuk Islam, di mana anda dalam berdakwah. Majoriti yang saya tengok di sini Melayu. Cina mana? Majoriti yang berdakwah di Masjid Kapitan ******, Masjid Putrajaya dan Masjid Negara adalah Melayu. Cina Muslim mana? Cakap banyak tetapi kerja tak jalan. Sekarang masa untuk tunjuk (kerja dakwah).

“Berapa ribu pelancong China datang (Malaysia) tetapi tak cukup sukarelawan berbangsa Cina bercakap bahasa Cina. Banyak buat program (untuk Cina muslim) tetapi makan saja tahu. Turun padang dakwah tak jalan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam video forum bertajuk ‘Rasulullah Sebagai Contoh Ikutan’ yang dimuat naik dalam YouTube petang ini. Video itu berdurasi kira-kira tiga minit setengah dan dirakam pada 25 November 2018 di surau bangunan Perkim, Jalan Ipoh di sini.

Bila buat program dakwah, berapa banyak Cina Muslim yang datang? Cakap banyak sekarang masa untuk tunjuk dan bercakap. Tunjuk apa yang kamu selama ini cakap ustaz Melayu tak buat dakwah...ini ustaz Melayu dah buat dakwah.

Firdaus yang mengetuai Multiracial Reverted Muslims (MRM) berkata, majoriti yang berdakwah di Masjid Kapitan ****** di Pulau Pinang, Masjid Putrajaya dan Masjid Negara adalah Melayu dan hasil usaha pendakwah-pendakwah Melayu di dalam dan luar negara lebih 800 orang memeluk Islam.

“Apa Cina muslim buat. Komplen, komplen, komplen. Kerja tak jalan. Jangan buat malu Cina. Tak suka saya, I don’t care... saya bukan harapkan ihsan kau, kalau rasa tak kena dengan saya saya tidak kisah. Tunjuk dan buktikan saya salah.

“Apa yang Prof. Dr. Ridhuan Tee cakap kadang-kadang betul, kiasu kiasi kiapo, takut mati, takut kalah, takut bini. Semua takut tapi tamak dunia. Bila bercakap mau nombor satu tetapi bila kerja tak apa, itu Melayu buat dulu. Dulu sebelum masuk Islam komplen Melayu tak buat kerja tapi sekarang orang Melayu juga yang buat kerja, you ada di mana? Tolong sampaikan ini kepada mereka,” tegasnya.

https://www.utusan.com.my/berita/wilayah/kl-putrajaya/firdaus-wong-tegur-cina-muslim-1.934223
Cheq setuju dengan pendapat bro Firdaus Wong.

Ini pengalaman cheq sendiri. Bukan orang lain. Nak dakwah kepada orang cina, memang perlu orang cina islam sendiri. Baru ada 'ummppp'. Kerana apa, kerana faktor bahasa. Kekangan bahasa. Tafsiran bahasa. Bahasa melayu untuk orang melayu dan pendakwah pun perlu jugak orang melayu. Orang cina, perlu bahasa cina dan pendakwah cina.

Ini yang berlaku baru-baru ni sahaja dan mungkin masih berlanjutan sehingga malam nanti. Cheq attend jemaah tabligh daripada UAE dan majoritinya adalah pakistan. Ada jugak profesional daripada Bangladesh. Seorang doktor.

Lepas solat isyak, dorang ada sessi macam tazkirah gitu. Sorang jadi pentazkirah, yang lain duduk dalam bulatan dengar tazkirahnya.

Kami bercampur orang melayu dan pakistan. Pentazkirah pulak guna bahasa urdu. Bahasa mereka, so, kami ni faham ke tak? Konfirmlah tak faham. Kemudian, dorang lantik sorang translator. Sorang pakistan yang dah lama tinggal di Malaysia ni dan mampu bercakap fasih dalam bahasa melayu. Buat dua kumpulan bersebelahan. Satu bulatan orang pakistan, satu bulatan orang melayu. Content tazkirah, sama macam ustaz-ustaz melayu sampaikan dalam ceramah, TV dan youtube. Cuma ada buffer sikit kerana translator tu ambik masa nak translate satu-satu hal selepas pentazkirah tu sampaikan tazkirahnya. So, konfirmlah tak ada sessi soal jawab.

Nak dijadikan cerita, cheq ni suka explore. Orang-orang tabligh dari pakistan ni ada misi dakwah. Datang jauh-jauh nak dakwah kepada orang melayu. Cheq terima, takde masalah. Tapi yang masalahnya adalah 'KOMUNIKASI'. Datang dari jauh nak dakwah kepada orang local, tapi tak mahir bahasa melayu, agak-agak sampai tak dakwahnya? Konfirmlah tak sampai sebab orang lokal pun tak faham apa yang mereka cakap.

Walaupun makan sedulang, tapi, nak suruh tambah nasik lagi guna bahasa isyarat. Itu yang paling simple. Kalau nak cerita bab ketuhanan, bab nabi, bab siyasah islamiyah, bagaimana? Problem ooo problem....So, jalan terbaik untuk berdakwah adalah, ustaz melayu dakwah kepada orang melayu guna bahasa melayu, orang cina berdakwah kepada orang cina guna bahasa cina, orang india berdakwah kepada orang india guna bahasa india. Masing-masing faham content apa yang nak disampaikan. Kalau macam tabligh daripada pakistan tu datang sini nak berdakwah, tapi tak pandai cakap melayu, agak-agak orang melayu faham tak? Samalah jugak kalau orang melayu nak masuk dakwah kepada orang asli. Perlu guna bahasa yang mereka fahami.

So, penguasaan bahasa adalah medium penting dalam berdakwah.

Sejak semalam, cheq terfikir ayat ini.

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Al-Hujuraat 49:13)
Memang kadang-kadang kita orang melayu islam teringin nak dakwah kepada orang cina di Malaysia ni. Tapi, sebab kekangan bahasa, memang susah sangat. Cina pun bukan memahami sangat bahasa melayu. Apatah lagi bait-bait perkataan yang memerlukan penerangan supaya content perkataan tu tepat.

___________________________________________________________________

Kesimpulan yang cheq dapat berkaitan peristiwa tu adalah:

Kalau nak jadi pendakwah yang solid untuk komuniti setempat/lokal, orang itu kena pergi ke negara arab, belajar dan faham bahasa arab, pastu, balik semula ke komuniti setempat dan translate dengan makna bahasa yang tepat. Macam student-student melayu yang pergi belajar di Mesir tu, Syria, Madinah. Balik sini, dakwah kepada orang melayu guna bahasa melayu.

Kalau macam semalam, orang pakistan datang dari jauh nak berdakwah kepada orang melayu, tapi tak pandai bercakap bahasa lokal, so, agenda dakwahnya 'kelaut dalam' sebab misi nak dakwah tak sampai kerana 'KEKANGAN BAHASA'.
 

kundur75

Active Member
Joined
Sep 12, 2011
Messages
1,222
Reaction score
77
Points
30
Cheq setuju dengan pendapat bro Firdaus Wong.

Ini pengalaman cheq sendiri. Bukan orang lain. Nak dakwah kepada orang cina, memang perlu orang cina islam sendiri. Baru ada 'ummppp'. Kerana apa, kerana faktor bahasa. Kekangan bahasa. Tafsiran bahasa. Bahasa melayu untuk orang melayu dan pendakwah pun perlu jugak orang melayu. Orang cina, perlu bahasa cina dan pendakwah cina.

Ini yang berlaku baru-baru ni sahaja dan mungkin masih berlanjutan sehingga malam nanti. Cheq attend jemaah tabligh daripada UAE dan majoritinya adalah pakistan. Ada jugak profesional daripada Bangladesh. Seorang doktor.

Lepas solat isyak, dorang ada sessi macam tazkirah gitu. Sorang jadi pentazkirah, yang lain duduk dalam bulatan dengar tazkirahnya.

Kami bercampur orang melayu dan pakistan. Pentazkirah pulak guna bahasa urdu. Bahasa mereka, so, kami ni faham ke tak? Konfirmlah tak faham. Kemudian, dorang lantik sorang translator. Sorang pakistan yang dah lama tinggal di Malaysia ni dan mampu bercakap fasih dalam bahasa melayu. Buat dua kumpulan bersebelahan. Satu bulatan orang pakistan, satu bulatan orang melayu. Content tazkirah, sama macam ustaz-ustaz melayu sampaikan dalam ceramah, TV dan youtube. Cuma ada buffer sikit kerana translator tu ambik masa nak translate satu-satu hal selepas pentazkirah tu sampaikan tazkirahnya. So, konfirmlah tak ada sessi soal jawab.

Nak dijadikan cerita, cheq ni suka explore. Orang-orang tabligh dari pakistan ni ada misi dakwah. Datang jauh-jauh nak dakwah kepada orang melayu. Cheq terima, takde masalah. Tapi yang masalahnya adalah 'KOMUNIKASI'. Datang dari jauh nak dakwah kepada orang local, tapi tak mahir bahasa melayu, agak-agak sampai tak dakwahnya? Konfirmlah tak sampai sebab orang lokal pun tak faham apa yang mereka cakap.

Walaupun makan sedulang, tapi, nak suruh tambah nasik lagi guna bahasa isyarat. Itu yang paling simple. Kalau nak cerita bab ketuhanan, bab nabi, bab siyasah islamiyah, bagaimana? Problem ooo problem....So, jalan terbaik untuk berdakwah adalah, ustaz melayu dakwah kepada orang melayu guna bahasa melayu, orang cina berdakwah kepada orang cina guna bahasa cina, orang india berdakwah kepada orang india guna bahasa india. Masing-masing faham content apa yang nak disampaikan. Kalau macam tabligh daripada pakistan tu datang sini nak berdakwah, tapi tak pandai cakap melayu, agak-agak orang melayu faham tak? Samalah jugak kalau orang melayu nak masuk dakwah kepada orang asli. Perlu guna bahasa yang mereka fahami.

So, penguasaan bahasa adalah medium penting dalam berdakwah.

Sejak semalam, cheq terfikir ayat ini.



Memang kadang-kadang kita orang melayu islam teringin nak dakwah kepada orang cina di Malaysia ni. Tapi, sebab kekangan bahasa, memang susah sangat. Cina pun bukan memahami sangat bahasa melayu. Apatah lagi bait-bait perkataan yang memerlukan penerangan supaya content perkataan tu tepat.

___________________________________________________________________

Kesimpulan yang cheq dapat berkaitan peristiwa tu adalah:

Kalau nak jadi pendakwah yang solid untuk komuniti setempat/lokal, orang itu kena pergi ke negara arab, belajar dan faham bahasa arab, pastu, balik semula ke komuniti setempat dan translate dengan makna bahasa yang tepat. Macam student-student melayu yang pergi belajar di Mesir tu, Syria, Madinah. Balik sini, dakwah kepada orang melayu guna bahasa melayu.

Kalau macam semalam, orang pakistan datang dari jauh nak berdakwah kepada orang melayu, tapi tak pandai bercakap bahasa lokal, so, agenda dakwahnya 'kelaut dalam' sebab misi nak dakwah tak sampai kerana 'KEKANGAN BAHASA'.
saya sgt setuju dgn bro...mungkin kalau semua org belajar bahasa arab..lebih mudah lagi kerja dakwah dapat disebarkan...tapi kalau fikir balik...zaman pedagang arab sebarkan islam di melaka dulu cam ne lah dia orang berdakwah yek...:-?:-?
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
3,532
Reaction score
1,087
Points
111
saya sgt setuju dgn bro...mungkin kalau semua org belajar bahasa arab..lebih mudah lagi kerja dakwah dapat disebarkan...tapi kalau fikir balik...zaman pedagang arab sebarkan islam di melaka dulu cam ne lah dia orang berdakwah yek...:-?:-?
Cheq cuba rungkai permasalahan ini. Bila baca maklumat sejarah dulu-dulu,masa zaman kesultanan melaka yang gemilang tu, bahasa melayu adalah antara bahasa perdagangan utama. So, mungkin orang arab yang belajar bahasa melayu yang sebarkan islam pada orang melayu, raja dan marhaen sewaktu dengannya.

P/S: Just nak kongsi.....tahu tak orang pakistan panggil kami sebagai apa semalam...?? Dia panggil, "HEI MALAI"...diulangi...MALAI....hehe
 

mysuperfx

Active Member
Joined
Jul 10, 2009
Messages
2,150
Reaction score
28
Points
30
org kafir x terima islam kita faham..yg x faham org islam bersekutu dgn org kafir walhal Allah dah terang2 larang dalam al-quran jgn jadikan org kafir sebagai sekutu..tu pun org islam x faham2..nak ikut manusia ke ikut tuhan?
Bukan mereka tak faham tapi buat buat tak faham dah ada larangan dalam al-Quran perihal si kafir bila diangkat jadi sekutu dan ketua.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register