Penjelasan Firdaus Wong: Ceramah Motivasi Difitnah Tuduhan Islamisasi Di Sekolah

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,461
Reaction score
11,771
Points
1,906
boleh di katakan malaysiakini sumber yang menegakkan keadilan...

tp journalistnya ? :-?
agenda malaysiakini menegakkan keadilan sebagaimana yg dipegang oleh malaymail, the star dsb
betul kata tn marvelous, bagaimana dengan journalistnya, editornya?
mereka terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama..

jadi keadilan yg mereka berpaksikan adalah bersumberkan dari mana?

bagi muslim, kita dah tahu yg Alquran dan sunnah sudah pun menggariskan panduan berkenaan adab penyampaian berita, komentar, apa maksud keadilan dan kebenaran, without fear and favour tak memihak dan tak bias dsb.

tapi adakah itu yg diadopt oleh wartawan dan editor muslim di akhbar sedemikian?

bagaimana lak dengan pendirian non muslim, keadilan kebenaran tak memihak dan tak bias, komentar yg mereka berpaksikan adalah bersumberkan dari mana?

setakat ni mereka menyampaikan berita without fear and favour, tapi bagaimana dengan tak bias dan tak memihak?
 
Sponsored Post

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,242
Reaction score
2,403
Points
201
Firdaus Wong Wai Hung
9 Julai jam 7:28 PTG ·
Ramasamy yang tidak tahu hujung pangkal berusaha menonjolkan diri menjadi hero pula dalam isu ini. Apakah Ramasamy tidak boleh mendapat liputan media tanpa memerlukan Dr Zakir Naik serta isu berkaitan dengan Islam? Apa yang Ramasamy mahukan sebenarnya?
.
Soalan saya kepada Ramasamy, apakah anda memberikan komen kerana ditanya wartawan tanpa mengetahui apa yang terjadi (menonton rakaman dan sebagainya) atau anda berada di lokasi ketika saya ceramah? Harap wartawan tanya Ramasamy dan dapatkan jawapannya.
.
#islam #muslim #dakwah #firdauswong #multiracialrevertedmuslims #fitnahltte #ramasamyltte #islamophobic



https://www.facebook.com/firdauswongwaihung/posts/10157422787278629?__xts__

dah agak dah mesti mamat ni yg bising...cuba benteras kuil haram dulu baru bunyi benda lain....Hey..Deyyyy
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,461
Reaction score
11,771
Points
1,906
ni dalam perkembangan lain



Firdaus Wong tegur Cina Muslim

10 Julai 2019 8:40 PM


Firdaus Wong Wai Hung

KUALA LUMPUR 10 Julai - Pendakwah Islam, Firdaus Wong Wai Hung membidas sikap golongan Cina Muslim yang suka menyalahkan orang Melayu tidak berdakwah kepada mereka sedangkan golongan itu sendiri tidak mahu melibatkan diri dalam dakwah selepas memeluk Islam.

Beliau berkata, majoriti orang Cina yang memeluk Islam hanya banyak bercakap dalam media sosial tetapi apabila diajak berdakwah mereka enggan.

“Sekarang anda dah masuk Islam, di mana anda dalam berdakwah. Majoriti yang saya tengok di sini Melayu. Cina mana? Majoriti yang berdakwah di Masjid Kapitan ******, Masjid Putrajaya dan Masjid Negara adalah Melayu. Cina Muslim mana? Cakap banyak tetapi kerja tak jalan. Sekarang masa untuk tunjuk (kerja dakwah).

“Berapa ribu pelancong China datang (Malaysia) tetapi tak cukup sukarelawan berbangsa Cina bercakap bahasa Cina. Banyak buat program (untuk Cina muslim) tetapi makan saja tahu. Turun padang dakwah tak jalan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam video forum bertajuk ‘Rasulullah Sebagai Contoh Ikutan’ yang dimuat naik dalam YouTube petang ini. Video itu berdurasi kira-kira tiga minit setengah dan dirakam pada 25 November 2018 di surau bangunan Perkim, Jalan Ipoh di sini.

Bila buat program dakwah, berapa banyak Cina Muslim yang datang? Cakap banyak sekarang masa untuk tunjuk dan bercakap. Tunjuk apa yang kamu selama ini cakap ustaz Melayu tak buat dakwah...ini ustaz Melayu dah buat dakwah.

Firdaus yang mengetuai Multiracial Reverted Muslims (MRM) berkata, majoriti yang berdakwah di Masjid Kapitan ****** di Pulau Pinang, Masjid Putrajaya dan Masjid Negara adalah Melayu dan hasil usaha pendakwah-pendakwah Melayu di dalam dan luar negara lebih 800 orang memeluk Islam.

“Apa Cina muslim buat. Komplen, komplen, komplen. Kerja tak jalan. Jangan buat malu Cina. Tak suka saya, I don’t care... saya bukan harapkan ihsan kau, kalau rasa tak kena dengan saya saya tidak kisah. Tunjuk dan buktikan saya salah.

“Apa yang Prof. Dr. Ridhuan Tee cakap kadang-kadang betul, kiasu kiasi kiapo, takut mati, takut kalah, takut bini. Semua takut tapi tamak dunia. Bila bercakap mau nombor satu tetapi bila kerja tak apa, itu Melayu buat dulu. Dulu sebelum masuk Islam komplen Melayu tak buat kerja tapi sekarang orang Melayu juga yang buat kerja, you ada di mana? Tolong sampaikan ini kepada mereka,” tegasnya.

https://www.utusan.com.my/berita/wilayah/kl-putrajaya/firdaus-wong-tegur-cina-muslim-1.934223
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 18, 2010
Messages
36,455
Reaction score
2,443
Points
206
Firdaus Wong Wai Hung
9 Julai jam 7:28 PTG ·
Ramasamy yang tidak tahu hujung pangkal berusaha menonjolkan diri menjadi hero pula dalam isu ini. Apakah Ramasamy tidak boleh mendapat liputan media tanpa memerlukan Dr Zakir Naik serta isu berkaitan dengan Islam? Apa yang Ramasamy mahukan sebenarnya?
.
Soalan saya kepada Ramasamy, apakah anda memberikan komen kerana ditanya wartawan tanpa mengetahui apa yang terjadi (menonton rakaman dan sebagainya) atau anda berada di lokasi ketika saya ceramah? Harap wartawan tanya Ramasamy dan dapatkan jawapannya.
.
#islam #muslim #dakwah #firdauswong #multiracialrevertedmuslims #fitnahltte #ramasamyltte #islamophobic



https://www.facebook.com/firdauswongwaihung/posts/10157422787278629?__xts__
india ni memang tak faham perlembagaan.
malas membaca jambatan banggang.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,461
Reaction score
11,771
Points
1,906
tkut sangat...

dengan DZN pun takut...

firdaus wong pun takut...

padahal firdaus wong ni anak didik DZN aje..orang malaysia...bangsa cina...

kalo jalan mereka benar lagi membenarkan..kenapa nak takut...
once diorang dapat tahu pendakwah memberi ceramah motivasi, terus saja persepsi dan sangkaan tu datang pada fikiran mereka, ni tak lain tak bukan nak menyebar islam la ni. gitu agaknya..

walhal Firdaus Wong pun tahu garis panduan yg dah diletakkan oleh Kemnterian Pendidikan jika melibatkan sekolah sekolah..
dia dah biasa sangat bagi ceramah dan dialog. mestilah dia tahu membezakan antara ceramah motivasi dan ceramah keagamaan..
 
Joined
Jun 13, 2019
Messages
1,083
Reaction score
35
Points
30
once diorang dapat tahu pendakwah memberi ceramah motivasi, terus saja persepsi dan sangkaan tu datang pada fikiran mereka, ni tak lain tak bukan nak menyebar islam la ni. gitu agaknya..

walhal Firdaus Wong pun tahu garis panduan yg dah diletakkan oleh Kemnterian Pendidikan jika melibatkan sekolah sekolah..
dia dah biasa sangat bagi ceramah dan dialog. mestilah dia tahu membezakan antara ceramah motivasi dan ceramah keagamaan..
Bnyk persepsi yg salah dari wartawan.
Politician pulak jawab tanpa selidik. Sepatutnya guna cara politician yg senior senior dulu- "saya akan check apa yg berlaku" Baru betul.
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
7,069
Reaction score
823
Points
121
ni dalam perkembangan lain



Firdaus Wong tegur Cina Muslim

10 Julai 2019 8:40 PM


Firdaus Wong Wai Hung

KUALA LUMPUR 10 Julai - Pendakwah Islam, Firdaus Wong Wai Hung membidas sikap golongan Cina Muslim yang suka menyalahkan orang Melayu tidak berdakwah kepada mereka sedangkan golongan itu sendiri tidak mahu melibatkan diri dalam dakwah selepas memeluk Islam.

Beliau berkata, majoriti orang Cina yang memeluk Islam hanya banyak bercakap dalam media sosial tetapi apabila diajak berdakwah mereka enggan.

“Sekarang anda dah masuk Islam, di mana anda dalam berdakwah. Majoriti yang saya tengok di sini Melayu. Cina mana? Majoriti yang berdakwah di Masjid Kapitan ******, Masjid Putrajaya dan Masjid Negara adalah Melayu. Cina Muslim mana? Cakap banyak tetapi kerja tak jalan. Sekarang masa untuk tunjuk (kerja dakwah).

“Berapa ribu pelancong China datang (Malaysia) tetapi tak cukup sukarelawan berbangsa Cina bercakap bahasa Cina. Banyak buat program (untuk Cina muslim) tetapi makan saja tahu. Turun padang dakwah tak jalan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam video forum bertajuk ‘Rasulullah Sebagai Contoh Ikutan’ yang dimuat naik dalam YouTube petang ini. Video itu berdurasi kira-kira tiga minit setengah dan dirakam pada 25 November 2018 di surau bangunan Perkim, Jalan Ipoh di sini.

Bila buat program dakwah, berapa banyak Cina Muslim yang datang? Cakap banyak sekarang masa untuk tunjuk dan bercakap. Tunjuk apa yang kamu selama ini cakap ustaz Melayu tak buat dakwah...ini ustaz Melayu dah buat dakwah.

Firdaus yang mengetuai Multiracial Reverted Muslims (MRM) berkata, majoriti yang berdakwah di Masjid Kapitan ****** di Pulau Pinang, Masjid Putrajaya dan Masjid Negara adalah Melayu dan hasil usaha pendakwah-pendakwah Melayu di dalam dan luar negara lebih 800 orang memeluk Islam.

“Apa Cina muslim buat. Komplen, komplen, komplen. Kerja tak jalan. Jangan buat malu Cina. Tak suka saya, I don’t care... saya bukan harapkan ihsan kau, kalau rasa tak kena dengan saya saya tidak kisah. Tunjuk dan buktikan saya salah.

“Apa yang Prof. Dr. Ridhuan Tee cakap kadang-kadang betul, kiasu kiasi kiapo, takut mati, takut kalah, takut bini. Semua takut tapi tamak dunia. Bila bercakap mau nombor satu tetapi bila kerja tak apa, itu Melayu buat dulu. Dulu sebelum masuk Islam komplen Melayu tak buat kerja tapi sekarang orang Melayu juga yang buat kerja, you ada di mana? Tolong sampaikan ini kepada mereka,” tegasnya.

https://www.utusan.com.my/berita/wilayah/kl-putrajaya/firdaus-wong-tegur-cina-muslim-1.934223
respect pada Firdaus Wong. Berdiri tegak atas nama Islam ..bukan bangsa.:)cgrock
 

ed_zero

Super Active Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
5,193
Reaction score
161
Points
73
Islam tu kebenaran, org kafir tidak bersetuju dengan Islam sampai kiamat.
org kafir x terima islam kita faham..yg x faham org islam bersekutu dgn org kafir walhal allah dah terang2 larang dalam al-quran jgn jadikan org kafir sebagai sekutu..tu pun org islam x faham2..nak ikut manusia ke ikut tuhan?
 

cyborg

Active+ Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
4,576
Reaction score
101
Points
43
Ceramah motivasi je...bukan ceramah agama.
Cikgu kalingga suruh murid kalingga berambus dari ceramah...
Jangan muka pada kalingga ni semua...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register