BTC USD 63,232.6 Gold USD 1,745.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Penjara enam bulan jika ekzos kenderaan 'bising'

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,601
Reaction score
1,220
Points
201
patutnya semua kenderaan kena buat inspection berkala setiap tahun sebelum nak renew roadtax.

fuhhh ... teksi yg hanya setahun sekali pun .. dier punye beratur sampai pagi sampai petang.. ni kan sume kenderaan nk kene wat inspection... mau ade yg berbulan2 x siap renew.. heheh.. mmg x praktikal boss nk inspection tiap renew.. tgk org beratur kt JpJ jerk dah tau punye slow sistem jpj ni...
 
Sponsored Post

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
23,179
Reaction score
2,290
Points
201
fuhhh ... teksi yg hanya setahun sekali pun .. dier punye beratur sampai pagi sampai petang.. ni kan sume kenderaan nk kene wat inspection... mau ade yg berbulan2 x siap renew.. heheh.. mmg x praktikal boss nk inspection tiap renew.. tgk org beratur kt JpJ jerk dah tau punye slow sistem jpj ni...
boleh je nak buat tapi Puspakom bukan monopoli lagi dah. Kat mana2 bengkel rasmi boleh buat inspection.

macam kat UK dengan Thailand ada bengkel boleh buat inspection. Just tengok logo ni je.

12532687_1057229827680983_1526237809_n.jpg
post-81192-0-27856200-1456382403_thumb.jpg



Vehicle Roadworthiness in Thailand


All cars over seven years old and motorbikes over five years old must undergo regular inspection by official test centres. Find out where and how to get a car tested…
Cars older than seven years and motorbikes older than five years need to undergo a safety inspection every year in order to be issued with a document called a TorRorOr, which certifies that the vehicle is roadworthy. No reminder is issued, but without the TorRorOr it is not possible to get the annual tax sticker once the car is over seven years old.

Note: All cars must display a tax sticker on the windscreen as proof that car tax has been paid. The ticket has an expiry date. Car tax is paid annually at the local DLT office.

Testing
The local Department of Land Transport Office (DLT) does not issue the TorRorOr, but there are many private companies around Thailand that are authorised to perform this service. These companies can be identified by their official logo: a yellow gear on a blue circle.

The test includes an emissions test, an engine check and a general roadworthiness test. It will include work on:

  • Lights
  • Indicators
  • Brakes
  • Steering
  • Tyres
  • Bodywork
Vehicles will also be checked to ensure that the chassis number, engine numbers and colour are identical to those in the Registration Book (Blue Book or Lem Tabian).

Car owners should take their Blue Book to the test, and motorbike owners should take their Green Book.

Passing the test
Once the car has successfully passed the roadworthiness test, the certificate (TorRorOr) will be issued. This allows the owner to obtain their annual tax sticker. The TorRorOr is handed over to the DLT when getting the tax sticker.

The annual tax rates are calculated by the age and type of the car, as well as its engine size. For vehicles up to five years old, the price is fixed against these variables. After five years, the tax will fall by 10 percent every year, up to a maximum of 50 percent.

Failing the test
If the vehicle fails the test, the owner must make repairs until the vehicle is able to pass it.

The DLT will not issue a tax sticker for a vehicle over seven years old if it does not have a TorRorOr certificate. It is illegal to drive a vehicle without an up-to-date tax sticker in Thailand, and anyone found doing so is liable to pay a fine. Late payment of tax will result in a fine of one percent of the fee every month.

 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,601
Reaction score
1,220
Points
201
boleh je nak buat tapi Puspakom bukan monopoli lagi dah. Kat mana2 bengkel rasmi boleh buat inspection.

macam kat UK dengan Thailand ada bengkel boleh buat inspection. Just tengok logo ni je.

View attachment 346321 View attachment 346322


Vehicle Roadworthiness in Thailand


All cars over seven years old and motorbikes over five years old must undergo regular inspection by official test centres. Find out where and how to get a car tested…
Cars older than seven years and motorbikes older than five years need to undergo a safety inspection every year in order to be issued with a document called a TorRorOr, which certifies that the vehicle is roadworthy. No reminder is issued, but without the TorRorOr it is not possible to get the annual tax sticker once the car is over seven years old.

Note: All cars must display a tax sticker on the windscreen as proof that car tax has been paid. The ticket has an expiry date. Car tax is paid annually at the local DLT office.

Testing
The local Department of Land Transport Office (DLT) does not issue the TorRorOr, but there are many private companies around Thailand that are authorised to perform this service. These companies can be identified by their official logo: a yellow gear on a blue circle.

The test includes an emissions test, an engine check and a general roadworthiness test. It will include work on:

  • Lights
  • Indicators
  • Brakes
  • Steering
  • Tyres
  • Bodywork
Vehicles will also be checked to ensure that the chassis number, engine numbers and colour are identical to those in the Registration Book (Blue Book or Lem Tabian).

Car owners should take their Blue Book to the test, and motorbike owners should take their Green Book.

Passing the test
Once the car has successfully passed the roadworthiness test, the certificate (TorRorOr) will be issued. This allows the owner to obtain their annual tax sticker. The TorRorOr is handed over to the DLT when getting the tax sticker.

The annual tax rates are calculated by the age and type of the car, as well as its engine size. For vehicles up to five years old, the price is fixed against these variables. After five years, the tax will fall by 10 percent every year, up to a maximum of 50 percent.

Failing the test
If the vehicle fails the test, the owner must make repairs until the vehicle is able to pass it.

The DLT will not issue a tax sticker for a vehicle over seven years old if it does not have a TorRorOr certificate. It is illegal to drive a vehicle without an up-to-date tax sticker in Thailand, and anyone found doing so is liable to pay a fine. Late payment of tax will result in a fine of one percent of the fee every month.


kalo sub kn utk inspection tuh maybe bley la... tp tuh la.. integriti rakyat mesia ni masih rendah... suap skit dah setel... lg pun bengkel2 ni mmg make bisnes jerk...
 

afshaman

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2013
Messages
3,175
Reaction score
320
Points
51
kalo sub kn utk inspection tuh maybe bley la... tp tuh la.. integriti rakyat mesia ni masih rendah... suap skit dah setel... lg pun bengkel2 ni mmg make bisnes jerk...

takyah ckp mesia bos...UK pun sama...sape2 yg pernah ada keta seken kat UK tu tahu la...kalau bengkel keta milik Asian tu kira MOT konpom lepas la...
 

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
3,254
Reaction score
243
Points
43
'Ubah suai eksoz sebab nak tarik perhatian'

990130.jpg


KLANG - Mahu menarik perhatian. Itu antara alasan penunggang motosikal yang mengubah suai kenderaan mereka dengan menggunakan ekzos bising.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli berkata, alasan itu diberi penunggang motosikal yang ditahan pihaknya susulan Op Khas Pengubahsuaian Ekzos oleh sepasukan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT), Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan di sekitar daerah ini, pada Rabu.

Menurutnya, operasi bermula jam 10 pagi telah menahan 10 penunggang motosikal atas kesalahan pengubahsuaian ekzos.

"Polis telah menyita kesemua motosikal terbabit jenis Yamaha 135LC, Honda Wave, Yamaha RXZ, Yamaha 125Z dan Yamaha Y15ZR.

"Tindakan telah diambil di bawah Kaedah 103 Kaedah-kaedah kenderaan bermotor (Pembinaan Dan Penggunaaan) 1959 (LN170/1959) dan Seksyen 48A (1) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974," katanya kepada Sinar Harian pada Khamis.

Beliau berkata, pelbagai alasan mengubah suai ekzos motosikal diberikan penunggang berkenaan, antaranya adalah bagi menarik perhatian pengguna jalan raya lain, trend dalam kalangan remaja, berlumba haram, menambah kelajuan selain ekzos itu yang mudah diperoleh.

Polis BSPT IPD Klang Selatan menjalankan Op Khas Pengubahsuaian Ekzos di sekitar Klang pada Rabu.

"Terdapat beberapa kesalahan lain dikesan pada motosikal terbabit iaitu menggunakan nombor plat fancy, tiada cermin sisi, tiada nombor pendaftaran serta ubah suai peralatan," katanya.

Dalam pada itu, operasi yang tamat pada jam 6 petang itu telah mengeluarkan 204 saman antaranya had laju (133), tiada lesen memandu (6), tiada cermin sisi (10) dan lain-lain hasil pemeriksaan 85 buah kenderaan.

Tegasnya, pihaknya mengingatkan tiada amaran atau nasihat diberi kepada penguabahsuaian komponen ekzos kenderaan.

"Semua pemilik kenderaan khasnya pemilik motosikal tidak dibenarkan melakukan ubah suai komponen kenderaan terutama ekzos yang mengeluarkan bunyi bising sehingga mengganggu ketenteraman awam," katanya.


== sinar harian
 

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
3,254
Reaction score
243
Points
43
Disaman ubah suai 'Ysuku' keluar api, bunyi kuda

991652.jpg


MELAKA - Keterujaan seorang mekanik muda mengubah suai motosikal Yamaha 15ZR atau 'Ysuku' miliknya hingga mengeluarkan api dan 'bunyi kuda' tidak berpanjangan apabila dia ditahan polis dalam Op Ekzos di Ayer Molek di sini, pada Jumaat.

Pemuda yang dikenali sebagai Dani, 24, antara individu yang ditahan dalam operasi yang dilakukan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Melaka dan dikenakan sembilan saman berjumlah RM2,700 atas pelbagai kesalahan termasuk ubah suai ekzos motosikal.

Dani berkata, dia membuat ubah suai kenderaan kerana minat sehingga sanggup berhabisan RM2,500 termasuk menukar ekzos NLK yang dibeli secara dalam talian dari negara Thailand berharga RM850 sejak tiga bulan lalu.

Menurutnya, dia yang pernah mengambil kursus elektronik di sebuah institut kemahiran mengakui mempelajari ubah suai kenderaan terbabit dari seorang mekanik berpengalaman selain belajar dari Youtube.

991651.jpg


Katanya, dia turut menjual perisian dan aplikasi haram untuk meningkatkan keupayaan kelajuan serta mod motosikal sebanyak 20 salinan kepada kaki motor dengan harga RM650 seunit.

"Sebenarnya tak ada apa-apa keistimewaan pun cuma saya ubah suai motosikal disebabkan minat.

"Saya rasa puas bila lihat motosikal keluarkan api dan pelbagai bunyi kuat," katanya ketika ditemui di Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) di Bukit Beruang.

Sementara itu, Ketua JSPT negeri, Superintendan Hasan Basri Yahya berkata, sepanjang empat hari Op Ekzos dijalankan sebanyak 912 motosikal diperiksa dan 852 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan di bawah Pol 257 selain 24 motosikal disita.

"Kita tidak akan berkompromi dan akan meneruskan Op ini sehingga 14 Mac ini dengan memfokuskan enam hotspot," katanya.


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...ZZW2YBVwD8lO3G8UX532JoSSmq0HFA-XzImQKGAOZr7-o
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

pinjamankereta2013

Fun Poster
Joined
Feb 8, 2013
Messages
919
Reaction score
169
Points
33
Saman sahaja
Nak amik motor.. sila tukar pada exzos standard.. ekzos bising tinggal kat balai
Memekak je depa nie
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register