Peniaga lemang ditipu RM96,930 melalui pelaburan 'syarikat kapal'

CG Sponsors




theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,009
Reaction score
742
Points
121
Nampak logik juga.. Kes penipuan macam ni makin menjadi2 dan sepertinya takde kesudahan.. Andai birokrasi jadi penghalang, sampai bila? Dah tiba masanya pihak polis diberi special clearance untuk kes2 seperti ini.. Mana2 bank yang menyusahkan tu patut dikenakan tindakan sebab ini melibatkan kepentingan awam
susah, private sector ada privilege dia sendiri. apatah lagi kalau melibatkan bank2 dari luar negara yg beroperasi di Malaysia.

kalau polis atau MKN nak ada 'special access', nanti investor luar takut masuk Malaysia.

sekarang yg boleh tolong control benda ni cumalah dari integriti pihak Bank untuk betul2 pantau staf dia. dan paling utama tentulah dari kita je. mudah sgt kena scam.
 
Sponsored Post

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,009
Reaction score
742
Points
121
ada satu lg keadah lain..
ini kisah bener..
ada sorg kawan pompuan aku sangkut kes scam, dimana akaun dia digunakan utk tujuan scam..
bermulanya, bila dia berkenalan ngn sorg mamat ( FB ) ..siap jatuh cintan..so mamat ni mintak pinjam akaun dia, buat online, dan guna .. minah ni jenis buta IT, tau FB je..
sampai skng kes blm selesai..
ooo teknik social engineering versi cinta hahahaha..

hack2 ni lambat sikit. nak cepat terus rasuah je org dalam di Bank hahahaha.
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,318
Reaction score
1,545
Points
201
ada satu lg keadah lain..
ini kisah bener..
ada sorg kawan pompuan aku sangkut kes scam, dimana akaun dia digunakan utk tujuan scam..
bermulanya, bila dia berkenalan ngn sorg mamat ( FB ) ..siap jatuh cintan..so mamat ni mintak pinjam akaun dia, buat online, dan guna .. minah ni jenis buta IT, tau FB je..
sampai skng kes blm selesai..
gelap masa depan.. oo .. staff aku kene mcm ni.. bank da tak bagi buka accc da.. ban forever... kene buka bank lain.. bank lain plak nak buka acc mcm2 reason

ada yg kene buka kat alamat ic.. ada yg kene buka bank tu kene dekat area2 company.. klu jauh bank x layan
 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
2,475
Reaction score
373
Points
46
gelap masa depan.. oo .. staff aku kene mcm ni.. bank da tak bagi buka accc da.. ban forever... kene buka bank lain.. bank lain plak nak buka acc mcm2 reason

ada yg kene buka kat alamat ic.. ada yg kene buka bank tu kene dekat area2 company.. klu jauh bank x layan
exactly ..susah dia skang..gaji pun kena byr cash etc.. maybe lau case tu dia lepas nanti, ok la..
 

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,902
Reaction score
220
Points
33
Awas nombor telefon 011-23696711

GAMBAR hiasan.



Melaka: Polis Melaka menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dengan panggilan atau mesej yang diterima melalui nombor telefon 011-23696711 yang dikesan terbabit dalam empat kes penipuan membabitkan pelaburan yang mencecah RM774,430.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka Supt E Sundra Rajan berkata, nombor telefon itu dikesan menerusi laman web http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/ yang dibangunkan oleh kerajaan bagi mengelak orang ramai menjadi mangsa penipuan.

Beliau berkata, kes penipuan terbaharu yang diterima menggunakan nombor telefon berkenaan namun belum direkodkan di laman web itu membabitkan seorang peniaga lemang yang mengalami kerugian sebanyak RM96,930 akibat terpedaya dengan pelaburan yang kononnya dijanjikan untung lumayan oleh sebuah syarikat perkapalan swasta sejak Jun tahun lalu.

"Wanita berusia 47 tahun dari Bukit Katil itu mula berurusan dengan suspek melalui penggilan telefon dan seterusnya menerusi WhatsApp dari talian 011-23696711 serta 011-26486178 yang menawarkan keuntungan lumayan dalam tempoh dua minggu berdasarkan wang yang dilaburkan.

"Peniaga wanita yang tertarik dengan tawaran itu kemudian memasukkan wang berjumlah RM96,930 sebagai bayaran modal dan lain-lain caj seperti 'stamping' ke tiga akaun bank berbeza yang diberikan suspek dalam tempoh Jun tahun lepas hingga 25 Jan tahun ini," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Sundra Rajan berkata, selepas bayaran berkenaan dilakukan, wanita itu masih belum mendapat keuntungan yang dijanjikan namun suspek masih terus meminta sejumlah wang, dan dia akhirnya membuat laporan polis semalam apabila merasakan dirinya ditipu.

Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.


== hmetro
 
Sponsored Post
Top
Log in Register