Pengusaha teksi berang Grab sedia khidmat semasa Sukan SEA

Recommended Brokers


naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
Grab kekal taja Sukan SEA, kata KJ

KUALA LUMPUR- Syarikat perkhidmatan panggilan kereta Grab, akan kekal sebagai salah satu syarikat penaja rasmi Sukan SEA Ke-29.

Meskipun dikatakan masih belum mendapat kelulusan di peringkat Parlimen dan belum ada lesen yang dikeluarkan daripada SPAD, penajaan Grab dalam penganjuran Sukan SEA tetap diteruskan.

Perkara itu disahkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dalam satu sidang media hari ini.

Menurut Khairy, operasi yang dijalankan oleh pihak Grab di negara ini masih belum dimuktamad, bagaimanapun, ia tidak menjadi satu kesalahan.

“Dari segi undang-undang juga, ia tidak menjadi masalah. Pihak kerajaan juga masih dalam proses bagi memuktamad peruntukan undang-undnang berkenaan Grab.

“Setahu saya, tidak ada isu Grab sebagai rakan kongsi kita dalam penganjuran Sukan SEA, tapi saya yakin Grab akan memastikan tiada insiden tidak baik berlaku sepanjang penganjuran SEA,” katanya.

Berikutan insiden rompakan seorang wanita mengandung minggu lepas yang melibatkan pemandu panggilan kereta, Khairy percaya Grab boleh memastikan perkara tersebut tidak berlaku dalam kalangan pemandu mereka.

“Berikutan insiden yang melibatkan syarikat lain(Uber), saya yakin rakan kongsi kami, Grab akan berusaha mengelak kejadian tersebut sepanjang Sukan SEA.”



Khairy hari ini mengumumkan Royal Selangor sebagai penaja Perak bagi penganjuran Sukan SEA – 29.

Antara bentuk penajaan daripada Royal Selangor, Obor yang digunakan sepanjang jelajah Sukan SEA.

Selain itu, turut menjadi tajaan utama daripada Royal Selangor adalah medal bagi keseluruhan penganjuran Sukan SEA, termasuk Sukan Para Asia ke -9. – MalaysiaGazette
 
Sponsored Post

naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
KUALA LUMPUR – Pengusaha teksi berang dengan keputusan membenarkan Grab untuk menyediakan perkhidmatan panggilan kereta semasa Sukan SEA Ke-29 yang akan berlangsung pada Ogos nanti.

Pengasas syarikat teksi premium Big Blue Taxi Service, Datuk Shamsubahrin Ismail mempersoalkan langkah memberi kebenaran itu yang diumumkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin baru-baru ini selepas Grab menaja penganjuran itu dengan jumlah tajaan bernilai RM6 juta lebih.

“Bagi saya, langkah ini seolah-olah memberikan satu syarikat dilantik untuk memberikan khidmat secara haram pada Sukan SEA.

“Masa bila pula Grab ini sudah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa?” kata Shamsubahrin dalam satu sidang media di pejabatnya Wisma Central, Kuala Lumpur hari ini.

Tegas beliau, tindakan memberi kebenaran kepada Grab itu melanggari undang-undang memandangkan khidmat panggilan kereta itu sebenarnya masih belum mendapat kelulusan dari Parlimen dan belum digazetkan sah penggunaannya.

“Grab ini masih belum mendapat kelulusan di Parlimen, malahan tidak ada lesen yang diberikan kepada mereka untuk menjalankan aktiviti membawa penumpang ini,” katanya lagi.

Shamsubahrin juga berkata tindakan Khairy merestui kelulusan diberikan kepada Grab juga tidak boleh diterima memandangkan ia akan menyebabkan industri teksi dalam negara akan lebih terjejas lebih teruk.

“Tindakan beliau menyebabkan industri teksi akan berkubur lagi teruk dengan menyokong aktiviti haram yang dibuat oleh Grab selama ini,” katanya.

Menurut Shamsubahrin lagi, khidmat yang diberikan oleh Grab sebaliknya meletak risiko yang tinggi kepada pengguna dan pelancong kerana tidak ada pihak yang memantau pemandu ini, sebagai contoh kes yang berlaku minggu lalu apabila seorang wanita mengandung dirompak oleh pemandu Grab.

“Mereka letak pelancong dan pengguna semasa Sukan SEA dalam keadaan berisiko tinggi,” katanya.

Bagi melahirkan rasa tidak puas hati, beliau berkata semua pengusaha teksi akan memboikot aplikasi Grab sewaktu Sukan SEA nanti sebagai tanda bantahan mereka.

“Oleh sedemikian, kami seluruh industri teksi akan boikot dengan tidak memasuki aplikasi Grab sewaktu Sukan SEA nanti,” katanya.

Sekiranya Khairy dan kerajaan masih tidak mendengar tuntutan pengusaha teksi, beliau memberi amaran akan menukar sokongan kepada pembangkang semasa pilihan raya nanti disamping memastikan pengusaha teksi di Rembau menentang Khairy disana.



“Kami pengusaha teksi tidak teragak-agak untuk menukar sokongan kepada pembangkang pada pilihan raya depan sekiranya masalah ini berterusan dan tidak diselesaikan,” katanya lagi.

Grab menjadi penaja emas untuk Sukan SEA dari 19 hingga 30 Ogos ini, dengan anggaran penajaan melebihi RM6 juta yang turut merangkumi wang tunai, barangan dan perkhidmatan di samping sokongan promosi melalui platform digital. – MalaysiaGazette
 

qi_telcommunication

Active Member
Joined
Mar 16, 2013
Messages
1,341
Reaction score
77
Points
30
KUALA LUMPUR – Pengusaha teksi berang dengan keputusan membenarkan Grab untuk menyediakan perkhidmatan panggilan kereta semasa Sukan SEA Ke-29 yang akan berlangsung pada Ogos nanti.

Pengasas syarikat teksi premium Big Blue Taxi Service, Datuk Shamsubahrin Ismail mempersoalkan langkah memberi kebenaran itu yang diumumkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin baru-baru ini selepas Grab menaja penganjuran itu dengan jumlah tajaan bernilai RM6 juta lebih.

“Bagi saya, langkah ini seolah-olah memberikan satu syarikat dilantik untuk memberikan khidmat secara haram pada Sukan SEA.

“Masa bila pula Grab ini sudah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa?” kata Shamsubahrin dalam satu sidang media di pejabatnya Wisma Central, Kuala Lumpur hari ini.

Tegas beliau, tindakan memberi kebenaran kepada Grab itu melanggari undang-undang memandangkan khidmat panggilan kereta itu sebenarnya masih belum mendapat kelulusan dari Parlimen dan belum digazetkan sah penggunaannya.

“Grab ini masih belum mendapat kelulusan di Parlimen, malahan tidak ada lesen yang diberikan kepada mereka untuk menjalankan aktiviti membawa penumpang ini,” katanya lagi.

Shamsubahrin juga berkata tindakan Khairy merestui kelulusan diberikan kepada Grab juga tidak boleh diterima memandangkan ia akan menyebabkan industri teksi dalam negara akan lebih terjejas lebih teruk.

“Tindakan beliau menyebabkan industri teksi akan berkubur lagi teruk dengan menyokong aktiviti haram yang dibuat oleh Grab selama ini,” katanya.

Menurut Shamsubahrin lagi, khidmat yang diberikan oleh Grab sebaliknya meletak risiko yang tinggi kepada pengguna dan pelancong kerana tidak ada pihak yang memantau pemandu ini, sebagai contoh kes yang berlaku minggu lalu apabila seorang wanita mengandung dirompak oleh pemandu Grab.

“Mereka letak pelancong dan pengguna semasa Sukan SEA dalam keadaan berisiko tinggi,” katanya.

Bagi melahirkan rasa tidak puas hati, beliau berkata semua pengusaha teksi akan memboikot aplikasi Grab sewaktu Sukan SEA nanti sebagai tanda bantahan mereka.

“Oleh sedemikian, kami seluruh industri teksi akan boikot dengan tidak memasuki aplikasi Grab sewaktu Sukan SEA nanti,” katanya.

Sekiranya Khairy dan kerajaan masih tidak mendengar tuntutan pengusaha teksi, beliau memberi amaran akan menukar sokongan kepada pembangkang semasa pilihan raya nanti disamping memastikan pengusaha teksi di Rembau menentang Khairy disana.



“Kami pengusaha teksi tidak teragak-agak untuk menukar sokongan kepada pembangkang pada pilihan raya depan sekiranya masalah ini berterusan dan tidak diselesaikan,” katanya lagi.

Grab menjadi penaja emas untuk Sukan SEA dari 19 hingga 30 Ogos ini, dengan anggaran penajaan melebihi RM6 juta yang turut merangkumi wang tunai, barangan dan perkhidmatan di samping sokongan promosi melalui platform digital. – MalaysiaGazette
ada bukti ke ko sokong bn, undinadalah rahsia, setakat ckp aku pun boleh
 

nhaainfo

Active Member
Joined
Feb 19, 2014
Messages
1,322
Reaction score
3
Points
25
gi la taja sea games tu....ganti grab...hehe
 

rakcacer

Active+ Member
Joined
Jul 20, 2009
Messages
4,018
Reaction score
74
Points
30
pelancong luar pun tau servis teksi malaysia antara yg teruk... byk review kt laman web pelancongan... kalo servis cantik mcm jepun, ok la gak... pengusaha teksi kalo nk boikot grab pun, xde efek pd grab...
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
6,854
Reaction score
310
Points
81
Nak tunjuk prihatin kat pelancong lah sangat.
Kalau hari biasa dok cekik pelanggan boleh pulak.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register