TT
CG Super Hardcore Club




- Messages
- 166,129
- Joined
- Jan 13, 2009
- Messages
- 166,129
- Reaction score
- 22,838
- Points
- 1,831
- Awards
- 1
Saja bagi idea supaya peniaga bole perah pekerja. Kemenangan utk tauke 🤣
Itu kementerian sumber manusia, bukan ke menteri ekonomi... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣muka dia tunjuk bijak dah tu....idea dia kira genius lah tu....walhal idea dia beri kesempatan untuk penindasan....
Kenaikan kos sampingan lain seperti kos pekerja terpaksa ditanggung pengusaha restoran akibat pelaksanaan gaji minimum RM1,500.
https://www.utusan.com.my/.../pengusaha-restoran-disaran.../
Pengusaha restoran disaran guna tenaga kerja sambilan – Rafizi
![]()
RAFIZI RAMLI
- 27 Januari 2023, 5:21 pm
PUTRAJAYA: Golongan peniaga dan pengusaha restoran disaran menggunakan khidmat tenaga kerja sambilan berbanding pekerja tetap dalam sektor perkhidmatan makanan dan minuman (F&B) bagi menangani cabaran kesan kenaikan kos lain sehingga memberi impak kepada harga akhir yang ditawarkan kepada pengguna.
Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, kenaikan kos sampingan lain seperti kos pekerja terpaksa ditanggung pengusaha restoran akibat pelaksanaan gaji minimum RM1,500.
Kata beliau, ia antara beberapa langkah yang sedang diperhalusi pelaksanaannya iaitu potensi menyebar luas model tenaga kerja sambilan (gig workforce).
“Ia adalah sebahagian daripada usaha untuk menyelaraskan pasaran kerja dengan tuntutan sektor ekonomi, yang menjadi sebahagian dari usaha menyeluruh menstrukturkan kembali ekonomi negara.
“Dalam masa terdekat ini, saya akan bertemu dengan wakil-wakil pengusaha restoran dan peniaga makanan untuk membincangkan secara dua hala langkah-langkah yang boleh diambil bersama kerajaan dan pengusaha restoran dan peniaga makanan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Rafizi pada masa sama menyambut baik pandangan Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan mengenai peranan yang perlu dimainkan kerajaan, peniaga dan pengguna dalam menangani kenaikan harga makanan dan minuman.
Menurut beliau, sebagaimana perangkaan inflasi yang diumumkan Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) baru-baru ini, walaupun inflasi bagi Disember 2022 mereda kepada 3.8 peratus berbanding 4 peratus dalam bulan sebelumnya, kategori harga di restoran dan hotel adalah satu-satunya kategori harga yang masih belum mereda.
Ia mengalami kenaikan 7.4 peratus pada Disember 2022 berbanding 7 peratus bulan sebelumnya.
Katanya, pandangan Jawahar itu adalah selari dengan pandangan kerajaan supaya pengguna peka kepada kenaikan harga makanan dan minuman yang dibeli dan bijak memilih kedai dan restoran yang menawarkan harga lebih baik berbanding pesaing-pesaing.
Ini kerana, kata beliau, usaha mengekang inflasi memerlukan semua pihak menggembleng usaha bersama di samping usaha meningkatkan akses pengguna kepada maklumat harga yang boleh membantu pengguna membeli dari kedai harganya lebih seiring dengan harga purata setempat. – UTUSAN
setuju tn dloanman, saya pun rasa Rafuzi ni kena terjun bidang bisnes dulu jalan bisnes dlm 10 tahun baru boleh bercakap hal regaYa stuju, Sbg permulaan kito amik rapizi Sbg pekerja sambilan gerai tomyam, Sbg tukang cuci pinggan kojo 1pm sampai 1am.
Ko basuh smuo, cuci mop lantai susun krusi meja sblm close up smpi patah pinggang ekekeke 😁
part ime...hari kerja....Boss. nak balik awal..ada hal......esok...boss hari saya tak masuk...bla..bla.....sebab tu ramai sekarang yg cari kerja...gaji hari...lepas kerja nak dibayar cash...esok atau lusa berhenti...dan cari kerja lain pula ....sebab tak kena dgn selera dia....
naya tokey...dapat advance...esok tak datang kerja dah..siap ada yg mintak advance setengah bulan gaji tu huhuhu...
Itu perkara biasa la..................... Ada juga yg fikir.......... Malas nak datang keja sebab gaji hari, tak pergi tak payah la kira gaji, majikan tak leh marah bila pekerja tak komit pada kejanaya tokey...dapat advance...esok tak datang kerja dah..