BTC USD 28,392.2 Gold USD 1,963.65
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pengusaha restoran disaran guna tenaga kerja sambilan – Rafizi

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
128,652
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
128,652
Reaction score
22,068
Points
2,866
Awards
1
Kenaikan kos sampingan lain seperti kos pekerja terpaksa ditanggung pengusaha restoran akibat pelaksanaan gaji minimum RM1,500.
https://www.utusan.com.my/.../pengusaha-restoran-disaran.../


Pengusaha restoran disaran guna tenaga kerja sambilan – Rafizi​

Fizi-1.jpg


RAFIZI RAMLI

  • 27 Januari 2023, 5:21 pm


PUTRAJAYA: Golongan peniaga dan pengusaha restoran disaran menggunakan khidmat tenaga kerja sambilan berbanding pekerja tetap dalam sektor perkhidmatan makanan dan minuman (F&B) bagi menangani cabaran kesan kenaikan kos lain sehingga memberi impak kepada harga akhir yang ditawarkan kepada pengguna.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, kenaikan kos sampingan lain seperti kos pekerja terpaksa ditanggung pengusaha restoran akibat pelaksanaan gaji minimum RM1,500.
Kata beliau, ia antara beberapa langkah yang sedang diperhalusi pelaksanaannya iaitu potensi menyebar luas model tenaga kerja sambilan (gig workforce).

“Ia adalah sebahagian daripada usaha untuk menyelaraskan pasaran kerja dengan tuntutan sektor ekonomi, yang menjadi sebahagian dari usaha menyeluruh menstrukturkan kembali ekonomi negara.

“Dalam masa terdekat ini, saya akan bertemu dengan wakil-wakil pengusaha restoran dan peniaga makanan untuk membincangkan secara dua hala langkah-langkah yang boleh diambil bersama kerajaan dan pengusaha restoran dan peniaga makanan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Rafizi pada masa sama menyambut baik pandangan Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan mengenai peranan yang perlu dimainkan kerajaan, peniaga dan pengguna dalam menangani kenaikan harga makanan dan minuman.

Menurut beliau, sebagaimana perangkaan inflasi yang diumumkan Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) baru-baru ini, walaupun inflasi bagi Disember 2022 mereda kepada 3.8 peratus berbanding 4 peratus dalam bulan sebelumnya, kategori harga di restoran dan hotel adalah satu-satunya kategori harga yang masih belum mereda.
Ia mengalami kenaikan 7.4 peratus pada Disember 2022 berbanding 7 peratus bulan sebelumnya.

Katanya, pandangan Jawahar itu adalah selari dengan pandangan kerajaan supaya pengguna peka kepada kenaikan harga makanan dan minuman yang dibeli dan bijak memilih kedai dan restoran yang menawarkan harga lebih baik berbanding pesaing-pesaing.

Ini kerana, kata beliau, usaha mengekang inflasi memerlukan semua pihak menggembleng usaha bersama di samping usaha meningkatkan akses pengguna kepada maklumat harga yang boleh membantu pengguna membeli dari kedai harganya lebih seiring dengan harga purata setempat. – UTUSAN
 
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
43,279
Top Poster #8
Joined
Jul 1, 2008
Messages
43,279
Reaction score
4,711
Points
261
Awards
1
Kiranya rakyat pula lah yang tak akan ada kerja tetap (sebahagian)

fnb keje sambilan.. memang tak kan ada la...

keje sambila klu masyuk mcm rider food ok.. tapi keje sambilan mcm kuli batak idok la
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
128,652
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
128,652
Reaction score
22,068
Points
2,866
Awards
1
Kiranya rakyat pula lah yang tak akan ada kerja tetap (sebahagian)

tn TXT, apa la agaknya pengusaha restoran akan respon pada ni?

dah la diorang kecewa dengan statement Rafizi yg minta orang ramai pulau restoran



sementara Pengarah Urusan Restoran Syed Bistro Syed Jamarul Khan berkata kedudukan Rafizi sebagai menteri yang menyarankan pengguna memboikot restoran yang mahal sebagai tidak relevan.

Ini kerana katanya, seseorang menteri tidak menggunakan perkataan "pulau" sebagai syor kerana setiap pengguna mempunyai hak untuk gunakan hak masing-masing.



Katanya, sekiranya pengguna merasakan tawaran harga di sesebuah restoran itu mahal, mereka boleh memilih menu yang lebih murah.

"Barang (masakan) juga tak sama. Restoran itu lain restoran ini lain dan tak sama. Portion (saiz hidangan) juga lain.

"Tak boleh banding sama rata," katanya kepada MalaysiaNow.

Minggu lalu, Rafizi menerima kritikan bertali arus apabila menyebut kerajaan tidak mampu campur tangan terhadap kenaikan harga makanan di semua restoran dan kedai makan itu, mengharapkan kerjasama orang ramai untuk "memulau" premis yang gagal menurunkan harga.

Tambah Syed Jamarul, pengguna seharusnya dilatih untuk memilih tawaran yang dirasakan berbaloi untuk mereka berbanding diajar untuk memboikot premis makanan.

Katanya, kadangkala murah juga tidak bermaksud lebih baik.

Sebagai contoh, sepinggan nasi berharga RM5 hanya meletakkan nasi dan sedikit potongan ayam.

Manakala, sepinggan nasi berharga RM8 pula lengkap dengan sayur, kuah kari, potongan ayam saiz sederhana dan nasi putih.



"Mana yang lebih berbaloi? Berbaloi yang lebih penting."

Tambahnya lagi, jika dibandingkan harga makanan yang ditawarkan di Malaysia adalah jauh lebih murah berbanding mana-mana negara dalam dunia.

Katanya, tidak perlu pergi jauh hanya lihat kepada negara jiran, Indonesia.

"Singapura tak payah cakap lah. Di Indonesia, makan sepinggan nasi dan kopi sudah cecah RM20.

"Memang mahal restoran, jangan dibandingkan dengan harga makanan jalanan. Ini hakikatnya, nak makanan berbaloi lazat dan sedap kena bayar lebih sikit.

"Nak bayar murah, ada pilihannya."

Kos operasi meningkat

Mengulas lanjut, Syed Jamarul juga memberitahu kos pengoperasian restoran turut meningkat apabila kos sewa premis naik selepas keadaan Covid-19 terkawal.



Selain itu, kos pengoperasian melibatkan bayaran gaji pekerja juga meningkat susulan Perintah Gaji Minima (PGM) 2022 berkuat kuasa mulai 1 Mei 2022 dengan kadar gaji sebanyak RM1,500 sebulan.

"Jadi kalau dulu gaji RM1500 pun kita kena naik juga, sebab staf gaji RM1300 naik RM200.

"Yang lain pun kena naikkan juga RM200 sebab kena adil. Pengurusan kena naikkan sama rata kalau tidak berlaku ketidakadilan dalam kalangan pekerja."

Pada masa sama, Ameer juga mengulas perkara sama apabila premis pasarayanya yang menyewa turut mengalami kenaikan bayaran sewa bulanan selain permintaan kepada tawaran gaji yang lumayan.

"Kita jangan jadi ahli politik korporat lah.

“Tapi ahli politik untuk rakyat," katanya mengakhiri perbualan.
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
43,279
Top Poster #8
Joined
Jul 1, 2008
Messages
43,279
Reaction score
4,711
Points
261
Awards
1
Memang xdk freash idea la dr bang piji...benda yg dia saran tu memang selama nie org duk buat, contoh hotel fnb kebanyakan part time, mcd KFC pun bnyk part time....tp harga mcm tu jgk naik lg ada hahahaha

patut halalkan pengambilan pekerja foregner utk fnb... baru setel
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
128,652
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
128,652
Reaction score
22,068
Points
2,866
Awards
1
Dah naik kesian pun ada kat rapiji ni :ROFLMAO:
Apa la dia makan yang excited sangat nak bagi statement..padahal semua yang harga barang tu kan under kementerian salehuddin ayob....dia ketagih kot kena smash dengan rakyat...kena Stockholm syndrome dah si rapiji ni...ketagih nak kena bahan
tn Maestro, kan masa pc yg latest yg dia pertahan jugak statement dia suruh pulau tu, Rafizi kata kementerian dia pun bertanggungjawab jugak tentang harga barang ni.
nanti saya letak statement dia tu
 
Sponsored Post

Top
Log in Register