Pengerusi Hindraf saman Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, 9 lain RM100 juta

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81
KUALA LUMPUR: Pengerusi Hindraf, P Waytha Moorthy, hari ini mengemukakan saman RM100 juta terhadap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, enam media tempatan dan tiga yang lain atas dakwaan menyiarkan artikel yang memfitnahnya serta pertubuhan itu, beberapa bulan lalu.

Waytha Moorthy memfailkan saman dan pernyataan tuntutan itu melalui peguamnya P Uthayakumar di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi Sivil di sini pada 9 pagi ini.

Dalam saman itu, Waytha Moorthy, selaku plaintif, menamakan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Profesor Dr P Ramasamy; ahli Dewan Undangan Negeri Perak, A Sivanesan; pemimpin DAP, V.Ganabatirau dan penolong penguatkuasa polis, Asisten Superintendan K Vasantha Kumar sebagai defendan pertama hingga keempat.

Enam media yang turut disaman ialah Makkal Osai Sdn Bhd, Tamil Nesan Sdn Bhd, Malaysian Nanban Sdn Bhd, MalaysiaKini.Com Sdn Bhd, The Malaysian Insider Sdn Bhd dan Star Publications Bhd yang dinamakan sebagai defendan kelima hingga ke-10.

Dalam pernyataan tuntutan itu, plaintif mendakwa defendan pertama menulis dan menyiarkan artikel palsu yang berunsur fitnah mengenainya dalam akhbar Makkal Osai bertarikh 11 Ogos lepas bertajuk "Di mana wang RM700,000 yang telah dikutip, tunjukkan akaunnya, Dr Ramasamy mencabar Waytha Moorthy."

Plaintif juga mendakwa defendan kedua, ketiga dan keempat memfitnahnya melalui beberapa artikel yang disiarkan dalam akhbar Makkal Osai, The Star, Malaysia Nanban, Tamil Nesan serta akhbar portal The Malaysian Insider dan Malaysiakini pada Julai dan Ogos lalu.

Plaintif mendakwa defendan pertama, kedua, ketiga dan keempat menggunakan defendan kelima hingga ke-10 untuk memfitnah dan mencemarkan nama baiknya sebagai pengerusi Hindraf.

"Perkataan fitnah itu membawa erti bahawa plaintif adalah seorang pemimpin Hindraf yang tidak berwibawa dan telah menipu wang masyarakat India di Malaysia untuk tujuan memfailkan guaman sivil terhadap kerajaan British di London.

"Akibat penulisan, percetakan, penerbitan dan pengedaran perkataan itu oleh defendan, plaintif telah dimalukan dengan teruk dan mengakibatkan beliau dicemuh dan dibenci," kata plaintif dalam tuntutannya.

Plaintif menuntut ganti rugi fitnah sebanyak RM10 juta daripada setiap defendan, ganti rugi keterlaluan dan ganti rugi teladan serta perintah injunksi daripada mahkamah bagi menghalang kesemua defendan daripada terus menerbitkan apa-apa artikel fitnah yang sama terhadapnya.

Beliau juga memohon beberapa lagi perintah mahkamah antaranya, injunksi bagi menghalang defendan pertama, kedua, ketiga dan keempat daripada membuat sebarang kenyataan akhbar berkenaan Hindraf.
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register