BTC USD 62,302.6 Gold USD 1,764.35
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pengasas WikiLeaks pindah ke bilik penjara lain

eboss

CG Hardcore
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
du_02.1.jpg

SEORANG wanita memegang poster yang mempunyai mesej bagi meminta pembebasan Julian Assange di Melbourne, Australia semalam.

LONDON - Polis Britain semalam memindahkan pengasas laman web WikiLeaks, Julian Assange ke unit pengasingan di penjara Britain kerana faktor keselamatan.

Seorang peguamnya, Jennifer Robinson berkata, warga Australia berusia 39 tahun itu dipindahkan dari bahagian utama penjara Wandsworth di sini ke unit isolasi.

"Pihak berkuasa penjara memindahkan Assange dipercayai kerana untuk menjaga keselamatannya," kata Robinson.

Assange akan dihadapkan ke sebuah mahkamah di sini buat kali kedua pada Selasa depan setelah dia ditangkap menggunakan waran tangkap oleh pihak berkuasa Sweden kerana didakwa merogol dan mencabul dua wanita.

WikiLeaks bagaimanapun menegaskan, dakwaan tersebut bermotifkan politik kerana laman web itu telah mencetuskan kemarahan Washington dan kerajaan di serata dunia ekoran ia mendedahkan lebih 250,000 kabel diplomatik Amerika Syarikat (AS).

Sementara itu, Robinson mengadu bahawa Assange tidak diberi kemudahan untuk tujuan rekreasi di penjara dan sukar untuk membuat panggilan telefon ke luar penjara.

Assange yang merupakan seorang bekas penggodam komputer, turut tidak dibenarkan memiliki komputer riba di penjara, tetapi peguam-peguamnya mengemukakan permintaan supaya dia dibenarkan memilikinya.

Ekoran penahanannya, beberapa tunjuk perasaan diadakan di negara kelahirannya, Australia dan di AS bagi menyatakan sokongan ke atasnya yang membocorkan banyak maklumat mengenai AS.

Dalam pendedahan terbaru laman itu, Myanmar dikatakan mempunyai program rahsia nuklear. - Agensi
 
Sponsored Post

NEMO

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,190
Reaction score
1,042
Points
1,101
Amerika takut la tu. Saspek aku pada dia
 

pawaih

Active Member
Joined
Mar 6, 2010
Messages
2,025
Reaction score
6
Points
30
wikileaks tu lebih kurang cam malaysiakisi ke?
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register