Pengambilalihan bisnes sedia ada

CG Sponsors




bobkehek

Freshie
Joined
Oct 19, 2007
Messages
41
Reaction score
0
Points
6
Assalamualaikum, sy ingin meminta pendapat dan pandangan ahli carigold diharap dapat membantu saya...

firstly bagaimana proses ataupun apa yang perlu saya lakukan untuk mengambialih bisnes yang telah sedia ada ( beli)
Bisnes Kopitiam (ala - ala Oldtown)

1. Pertukaran hak milik syarikat
2. Harga jualan kesemua aset bernilai 280K
3. Purata income harian RM1000

Persoalan saya
1. Maksima pinjaman yang berpontensi di luluskan?
2. Agensi pinjaman yg perlu sy buat (MARA?)
3. Persediaan yg perlu saya lakukan?
4. Lain2?

Maaf, saya masih belum pergi mana-mana kursus lagi... jadi saya tidak tahu apa-apa...
harap dapat membantu...
terima kasih
 
Sponsored Post

belakepare

Active+ Member
Joined
Apr 19, 2008
Messages
2,912
Reaction score
42
Points
30
bro income tu merujuk kpd net income atau sales?
 

12daily_pro

Active+ Member
Joined
Dec 11, 2005
Messages
3,705
Reaction score
31
Points
30
Assalamualaikum, sy ingin meminta pendapat dan pandangan ahli carigold diharap dapat membantu saya...

firstly bagaimana proses ataupun apa yang perlu saya lakukan untuk mengambialih bisnes yang telah sedia ada ( beli)
Bisnes Kopitiam (ala - ala Oldtown)

1. Pertukaran hak milik syarikat
2. Harga jualan kesemua aset bernilai 280K
3. Purata income harian RM1000

Persoalan saya
1. Maksima pinjaman yang berpontensi di luluskan?
2. Agensi pinjaman yg perlu sy buat (MARA?)
3. Persediaan yg perlu saya lakukan?
4. Lain2?

Maaf, saya masih belum pergi mana-mana kursus lagi... jadi saya tidak tahu apa-apa...
harap dapat membantu...
terima kasih
income sehari 1k tu sakit tu boss... pk pk kan balik ... kedai makan klau nk selamat rm1800 ke atas..tgk kawasan ...:)
 

bobkehek

Freshie
Joined
Oct 19, 2007
Messages
41
Reaction score
0
Points
6
bro income tu merujuk kpd net income atau sales?
just daily sales

Operation hours
8am-7pm
Mon-Sat

My target
8am-2am
open daily

Menu tak banyak lagi
actually bisness ni dah run hampir setahun
owner nak jual pasal dia ada bisnes lain
 

emasstech

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2007
Messages
3,795
Reaction score
71
Points
30
just daily sales

Operation hours
8am-7pm
Mon-Sat

My target
8am-2am
open daily

Menu tak banyak lagi
actually bisness ni dah run hampir setahun
owner nak jual pasal dia ada bisnes lain
Rasanya dia dah tersepit sebb overhead tinggi...income skit tuhh...daily sales kedai makan 1K...kalau warung pon leh cecah camnie..sorry to say...kopitiam should be lagi besar la
 

bobkehek

Freshie
Joined
Oct 19, 2007
Messages
41
Reaction score
0
Points
6
Rasanya dia dah tersepit sebb overhead tinggi...income skit tuhh...daily sales kedai makan 1K...kalau warung pon leh cecah camnie..sorry to say...kopitiam should be lagi besar la
ye ke... terima kasih atas pandangan :)
 

profesor

Active+ Member
Joined
May 7, 2007
Messages
3,446
Reaction score
265
Points
46
RM1000? kene mintak kurangkan nilai jumlah aset tu..
 

mohdradzi

Active Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,104
Reaction score
132
Points
33
Assalamualaikum, sy ingin meminta pendapat dan pandangan ahli carigold diharap dapat membantu saya...

firstly bagaimana proses ataupun apa yang perlu saya lakukan untuk mengambialih bisnes yang telah sedia ada ( beli)
Bisnes Kopitiam (ala - ala Oldtown)

1. Pertukaran hak milik syarikat
2. Harga jualan kesemua aset bernilai 280K
3. Purata income harian RM1000

Persoalan saya
1. Maksima pinjaman yang berpontensi di luluskan?
2. Agensi pinjaman yg perlu sy buat (MARA?)
3. Persediaan yg perlu saya lakukan?
4. Lain2?

Maaf, saya masih belum pergi mana-mana kursus lagi... jadi saya tidak tahu apa-apa...
harap dapat membantu...
terima kasih
Salam

Pada kebiasaanya didalam prsoes untuk mengambil alih sesebuah syarikat, bakal pemilik baru akan membuat penyelidikan sepenuhnya tentang status terkini sesebuah Syarikat.

Shares Valuation Jobs:
Bakal pembeli akan menentukan nilai sesebuah Syraikat melalui nilai per saham. Katakan Syarikat itu rugi, maka nilai persaham akan rendah dan pada kebiasaanya dibawah nilai par (RM1) sesaham. Kalau untung pulak nilainya kan lebih dan dijual pada nila premium.(lebih RM1 sesaham)

Due Diligence :
Proses menentukkan status dan keadaan syarikat terkini tanpa mengira nilai persaham sesutau syarikat..kira lumps sahaja pada sesuatu harga.

Kedua2 proses ini mempunyai tujuan yg sama dlm mengetahui kedudukan sesuatu syarikat...bila ditubuhkan, aset, liabiliti,kontigent liabiliti,cukai, saman dsb. Proses ini amat penting supaya bakal pembeli mengetahui risiko, kelemahan, kekuatan dan kelebihan. Terdapat kes dimana based pada pemahaman verbal...bakal pembeli difahamkan tiada hutang yg besar..namum sebaliknya terdapat hutang yg tersembunyi dan menunggu tindakan mahkamah. Akibatnya selepas selesai pengambilalihan owner baru terpaksa menanggung hutang tsbt.

Proses ini amat penting ... melainkan bakal pembeli telah yakin dan percaya tiada pekara2 yg amat material yag tesembunyi atau diketahui yg boleh menjejaskan perniagaan tsbt.

p/s: hanya sekadar pandangan
 

hakukaya

Freshie
Joined
Feb 13, 2008
Messages
21
Reaction score
0
Points
3
280k untuk kedai yg dapat rm1000 sehari..karut tuh.baik ko x yah amik.mane de untung.
 

belakepare

Active+ Member
Joined
Apr 19, 2008
Messages
2,912
Reaction score
42
Points
30
sikit tu bro...kalau nak compare dgn harga yg nak jual....u kena fikir kos material,gaji pekerja,sewa kedai,loan bank,

advise try u mintak management account dgn diaorang n try study

satu lg jika kopitiam tu really profitable...susah org nak jual sb that cash business
 
Sponsored Post
Top
Log in Register