BTC USD 69,310.6 Gold USD 2,362.79
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pengalaman saya dgn emas -A to Z

Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

Jika anda menggadaikan jongkong emas
24k (999.9) seberat 100 gram pada tarikh
24/6/2010, maka emas tersebut dinilaikan
pada harga RM15,040 (nilai marhum)
Jika margin pinjaman adalah 70% maka
anda akan memperolehi RM10,528.00
Upah simpan pula ialah RM0.75 sebulan
untuk setiap RM100 nilai marhum. Jadi
kaedah mengira upah simpan adalah:
(RM15,040 / 100) x 0.75 = RM112.80
sebulan.
Jika anda menggadai emas ini selama
sebulan sahaja maka anda cuma perlu
membayar RM112.80. Jika anda
menggadai sehingga 6 bulan maka anda
perlu membayar RM676.80.

tp upah simpan di agrobank adalh yg termurah stakat ni
kalau ikut perkadaran upah ngan kenaikan harga emas( kita ambik contoh yang 100g..) kits masih boleh untung ker? mean emas yang kita ambik tu juga akan mengalami kenaikan harga sebanyak 676.80 untuk 6bulan baru dapat cover upah yang kita bayar kat bank?:-?
 
kalau ikut perkadaran upah ngan kenaikan harga emas( kita ambik contoh yang 100g..) kits masih boleh untung ker? mean emas yang kita ambik tu juga akan mengalami kenaikan harga sebanyak 676.80 untuk 6bulan baru dapat cover upah yang kita bayar kat bank?:-?
dalam sebulan... kenaikan emas minimum perlu rm113 sebulan.. utk cover kos menyimpan ......

kena buat analisis nie hehehee :d

skang nie EMAS UPTREND ..... maybe kalau nak beli kena tunggu dia buat retracement .. then BELI lagi hehehehe :D
 
kalau ikut perkadaran upah ngan kenaikan harga emas( kita ambik contoh yang 100g..) kits masih boleh untung ker? mean emas yang kita ambik tu juga akan mengalami kenaikan harga sebanyak 676.80 untuk 6bulan baru dapat cover upah yang kita bayar kat bank?:-?

stkat ni mmg blh cover..sbb tahun lpas..sy ada beli gold bar pamp suise msa tu bulan 4 hrganya 12k.tp skrg dh nak mencecah rm15k

mcm sy tk fkir pun mcm ni sbb sy fkir utk jngka pnjg.sy guna je dulu duit gaji utk kos upah smpan tu sbb tak rugi melabur emas ni..kna pulak mgu ni saat yg ditunggu para pelabur emas dh tiba

hrga emas dh pun mncecah 1300usd/oz ke atas

dijngkakan 3-4 thn lg mngkin lbh dri 2500usd/oz
 
dalam sebulan... kenaikan emas minimum perlu rm113 sebulan.. utk cover kos menyimpan ......

kena buat analisis nie hehehee :d

skang nie EMAS UPTREND ..... maybe kalau nak beli kena tunggu dia buat retracement .. then BELI lagi hehehehe :D

ok..klu beli yg gold bar..purity 999.9..cth berat 100g..klu mmpu blila yg sekilo..kenaikan dia lbh ketara

yg sy beli bru2 ni..hjg bln 7..rm14k..skrg dh nak dkt rm15k

dkt seribu knaikan dia..kbtulan hrga emas tgh mncanak naik

sejarah mbuktikan emas tk pnh trun mendadak shingga org rugi..yg pasti dia akan naik smula

cth naik 10 tngga trun 2 tngga je..pastu naik lg 7 tngga..trun 1 je..mcm tu la lbh kurang..lma2 smkin tinggi..
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register