Pengalaman Rumah Kena Lelong

Recommended Brokers


Latest Threads

Sponsored Post

corporate

Freshie
Joined
Oct 15, 2018
Messages
21
Reaction score
2
Points
8
Apa yang berlaku kepada penyewa apabila harta di lelong di lelongan awam?
 

the.perfect.boots

Fun Poster
Joined
Aug 16, 2013
Messages
152
Reaction score
2
Points
15
Apa yang berlaku kepada penyewa apabila harta di lelong di lelongan awam?
By right, tuan rumah patutnya kena inform ke penyewa rumah akan dilelong. Apa-apa pun, bank akan tampal notis lelong bila sampai waktu nak dilelong. So penyewa patutnya aware rumah akan dilelong. Sebaiknya penyewa berurusan dgn tuan rumah balik untuk dapatkan deposit rumah kalau masa awal menyewa ada deposit la.

Kalau rumah berjaya dibida masa lelong tu, bidder yang menang ada masa 2/3 bulan (depend dgn Proclaimation of Sale POS harta lelong tu) untuk selesaikan loan rumah. And at the same time, bidder dah blh akses rumah. Kalau penyewa duduk dalam rumah tu lagi and berkeras tak nak keluar, bidder blh dapatkan arahan mahkamah (tak silap aku la). So sebaiknya as penyewa atas rumah yg dilelong ni utk cari rumah lain.

TQ.
 

balang

Super Active Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
7,394
Reaction score
60
Points
70
pengalaman kena lelong takde, pengalaman beli ada..nak tau juga..kipidap TT, nice thread
 

avatar82

Junior Member
Joined
Feb 24, 2019
Messages
58
Reaction score
0
Points
6
Apa yang berlaku kepada penyewa apabila harta di lelong di lelongan awam?
cuba minta sambung sewa dengan owner baru lah. itupon jika dia setuju dan kamu setuju dgn bayaran sewa baru...boleh try nego harga lama....selang setahun ke, naik harga baru.
 

aduka1985

Fun Poster
Joined
Feb 17, 2012
Messages
690
Reaction score
66
Points
20
Nak tanya. Kawan saya baru dpt tau rumah dia dah kena lelong. Walaupon baki hutang tinggal 10k sahaja.
Baru2 ni dia suruh tlg jualkan. Masalahnya check punya check dah selamat dijual dengan harga rm80 ribu dalam 2 bulan lepas... Ok lah malas pening kepala.
Dia kata tak ada pula bank hantar apa2 surat dan tiada balance hasil lelongan di masukkan. Macam mana eh?
Mana pergi balance rm60k tu?
Bukan ke bank akan deposit automatik dalam saving account dia ke?
 

Carrot

Junior Member
Joined
Oct 25, 2014
Messages
55
Reaction score
1
Points
11
Nak tanya. Kawan saya baru dpt tau rumah dia dah kena lelong. Walaupon baki hutang tinggal 10k sahaja.
Baru2 ni dia suruh tlg jualkan. Masalahnya check punya check dah selamat dijual dengan harga rm80 ribu dalam 2 bulan lepas... Ok lah malas pening kepala.
Dia kata tak ada pula bank hantar apa2 surat dan tiada balance hasil lelongan di masukkan. Macam mana eh?
Mana pergi balance rm60k tu?
Bukan ke bank akan deposit automatik dalam saving account dia ke?
tulah,,,kdg2 kesian owner yang tak tahu rumah dia kene lelong...sepatutnya...bank akan bagi balance kt owner lama..try suh dia kol bank pelelong
 
Sponsored Post
Top
Log in Register