BTC USD 64,591.0 Gold USD 1,788.18
Time now: Jun 1, 12:00 AM

pengalaman: kesedaran tentang emas

zilasafein

Fun Poster
Joined
Nov 19, 2010
Messages
532
Reaction score
102
Points
23
hi semua,

saya orang baru di carigold dan telah mendapat tunjuk ajar dari orang lama. kini saya sudah pun mempunyai kepingan emas sebagai simpanan di masa hadapan.

saya tidaklah berapa pandai, tapi bagi yg baru nak menceburkan diri rasa SUSPEN macam saya memula dulu... boleh lah kita bincangkan.

saya nak kongsikan website saya.. sekadar bahan bacaan kepada anda tentang nilai emas... dari pelbagai sudut..

kalau dah tengok, baca... tinggalkanlah komen di guest book.

atau bolehlah kita bincangkan apa-apa tentang emas.

Moderator Note : LINK DELETED
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,260
Reaction score
862
Points
176
sebagusnya haruslah kongsi disini.. bukan menempelkan website.. takut2 ditegur oleh tuan mod... hehehe.. maaf yer..
 

cikgusimple

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Sep 17, 2010
Messages
2,747
Reaction score
552
Points
71
wah..tahniah..boleh kongsi pengalaman kat sini nnt..
 

zilasafein

Fun Poster
Joined
Nov 19, 2010
Messages
532
Reaction score
102
Points
23
sebagusnya haruslah kongsi disini.. bukan menempelkan website.. takut2 ditegur oleh tuan mod... hehehe.. maaf yer..

minta maaf.... takut kang panjang sangat kalau tulis... heheheh tak per.. teguran diterima, maklulm lerr orang baru.. selalu buat silap... hehhehe
 

aedynor

Fun Poster
Joined
Dec 9, 2010
Messages
335
Reaction score
1
Points
15
mcm i pulok....bulan 11/2010 baru sedar kepentingan simpan / labur emas tu pon kebetulan 'tak sengaja' jumpa maklumat pasal benda ni dlm web....insyaAllah lepas ni kita sama2 'tak sengaja' jadi kaya....

apa pon i sbg org baru ni kena banyok belajor dan buat praktikal pasal pelaburan ni....nak juga guna teknik pajak memajak tp maybe bermula dgn nilai yg kecil.....
 

zilasafein

Fun Poster
Joined
Nov 19, 2010
Messages
532
Reaction score
102
Points
23
itu lah... harap-harap bila masuk sini.. kita lebih celik dari dulu... maklum lerrr ada "cikgu" yang mengajar.. hehhehehe
 

Toshinoda

Super Active Member
Joined
Apr 11, 2010
Messages
5,966
Reaction score
37
Points
70
saya menceburi dalam emas ni awal tahun 2010 ni...

time tu saya buat practikal dan duit ptptn yg sy dpt sy xtau nak wat apa..
sy pn apa lg serach dekat internet cari maklumat tempat simpanan yang terbaik..

cari punya cari.. n bnyk gak la tempat simpanan n pelaburan yang saya jumpa..

last2 sekali saya jumpa website emas..
baca2 n kasi khatam dulu dalam 2minggu lepas tu sy beli 2 keping dinar muslim..
ni la emas pertama saya..

sampai skrg ni dah ada hampir 100gram emas dan 400gram perak..
kebanyankkan duit sy semua pump beli emas n perak..
simpan sedikit aja wang kertas utk kegunaan harian..

skrg ni sy telah ceburi dalam jual beli emas..
alhamdulillah.. melangkah lagi 1 langkah...

pegalaman memajak pn sy da perolehi..amin..
 

zilasafein

Fun Poster
Joined
Nov 19, 2010
Messages
532
Reaction score
102
Points
23
Keuntungan sekiranya disedari dari awal lagi…

Bayangkan 10 tahun akan datang berapa nilai 20gram emas saya, sekiranya anak-anak nak masuk Universiti dengan simpanan emas ditangan, saya jual, terjamin masa hadapan anak-anak. Duit simpanan (wang kertas) tidak mampu menjamin ketahap nilai emas ditangan kerana 10 tahun yang akan datang nanti, semua kos sara hidup akan bertambah. Wang kertas RM10,000.00 simpanan kita tidak bermakna lagi untuk 10 tahun yang akan datang, nilai itu terlalu kecil.

* 5-10 tahun akan datang; anak nak masuk universiti
* duit pembedahan dengan kos yg tinggi
* Sekiranya berlaku apa-apa keatas saya, apa yang tinggal kepada anak-anak…?

Dengan menjual beberapa keping emas dalam simpanan, insyaallah anak/orang tersayang akan terjamin. Harga emas telah diperakui selama bertahun-tahun, nilai tidak pernah berhenti naik. Bayangkan 5 tahun dahulu harga emas dan 5 tahun yang akan datang.

Simpanan wang kertas memang bagus tidak kira bagaimana kita simpan namun sekiranya kita celik mata, masih ada pelaburan untuk masa hadapan yg lebih menjamin jadi mengapa saya tidak berkongsi maklumat ini.
 

arzaraza

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5,762
Reaction score
28
Points
70
cepat :) cepat :) cepat :)
kalau nak lock rega emas kena lock cepat-cepat :)cgrock
Sebab rega emas dah mula memngorak langkah untuk pecut :eek:
 

AzMiLLioNaiRe

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jun 9, 2008
Messages
35,495
Reaction score
49
Points
125
bagus tajuk ni kebetulan pak mil pn tgh trading emas vgmc huhu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register